Z dogovorom se mudi, a o možnih predlogih še nič

Franc Jurša: Trenutno se ne ve, kje lahko vladni in sindikalni pogajalci pridejo skupaj.

Objavljeno
07. december 2016 13.49
N. Č., STA
N. Č., STA

Ljubljana − Koalicijski partnerji so po srečanju pred sejo vlade ponovno poudarili pomen dogovora s sindikati javnega sektorja, ki zahtevajo odpravo vseh varčevalnih ukrepov. O tem, koliko denarja lahko vlada še temu nameni, se ne izrekajo.

Vlada danes ni odločila o zahtevi sindikatov, težki dodatnih 215 milijonov evrov. Kot je povedal minister Boris Koprivnikar, iščejo približevalno rešitev in računajo, da bodo danes ali v četrtek oblikovali možne predloge. Za dogovor s sindikati imajo po njegovi oceni čas do konca prihodnjega tedna.

Z možnimi približevalnimi predlogi bodo najprej seznanili sindikalno stran. Takoj ko bo verjetnost, da je rešitev vsaj pogojno sprejemljiva tudi za sindikate, bodo nadaljevali s formalnimi pogajanji in iskanjem konsenza, je povedal minister in dodal, da morda že ta teden.

Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer je po današnjem srečanju koalicije povedala, da obstaja več možnih scenarijev za razvoj pogajanj vlade s sindikati javnega sektorja. To je po njenih besedah odvisno od pričakovanj obeh pogajalskih strani ter pripravljenosti na pogajanja.

Po dogovoru vlade z zdravniškim sindikatom Fides so namreč drugi sindikati javnega sektorja zaostrili svoje zahteve. Vendar podobno kot ministrica za finance Mateja Vraničar Erman tudi Kustec Lipicerjeva opozarja, da je proračun za prihodnji dve leti DZ že sprejel, zato bodo pogajalci tudi zaradi javnofinančnih zavez rešitve morali iskati znitraj teh okvirov. Po besedah finančne ministrice so v proračunskem načrtu predvideli rast stroškov dela v višini 110 milijonov evrov za celoten javni sektor.

Po ocenah vodje poslanske skupine SD Matjaža Hana lahko položaj rešijo, če jim uspe tudi z javnim sektorjem spraviti pod streho tak sporazum, kot ga je vlada sklenila z zdravniki. Zatem pa naj bodo pogajanja z javnim sektorjem krovna, za vse pod isto streho, je dodal.

Če vladni pogajalci dogovora s sindikati javnega sektorja ne bodo dosegli, v Desusu in SD morebitnega intervencijskega zakona ne bodo podprli.

Čeprav se z dogovorom mudi, pa vodja poslancev Desusa Franc Jurša meni, da vlada o zahtevi sindikatov ne bo odločila danes in da »se trenutno tudi ne ve, kje lahko vladni in sindikalni pogajalci pridejo skupaj«. Po Jurševih ocenah znajo sicer tudi sindikati presojati stanje v državi, »na kakšen način in s kom je lažje sklepati dogovore«.