Koalicijo deli urejanje koncesij na podlagi EU direktive

Milojka Kolar Celarc je po usklajevanju povedala, da so rešili vsa druga odprta vprašanja v zakonu, razen vprašanja področja koncesij.

Objavljeno
14. marec 2017 18.12
Zdravstvo
Ma. F., STA
Ma. F., STA

Ljubljana – Koalicija je danes uspela uskladiti nekaj odprtih vprašanj glede novele zakona o zdravstveni dejavnosti, odprto pa ostaja zlasti vprašanje urejanja koncesij na podlagi evropske direktive. V Desusu na podlagi pravnega mnenja vztrajajo, da direktive ne morejo vnašati v ta zakon, v vladni koaliciji bodo mnenje preučili in se znova sestali.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je po usklajevanju novinarjem povedala, da so rešili vsa druga odprta vprašanja v zakonu, razen vprašanja področja koncesij, kjer obstajajo različna pravna mnenja.

Ministrstvo je pridobilo pravni mnenji ministrstva za finance in službe vlade za zakonodajo, ki so nosilec prenosa evropske direktive v naš pravni red. Medtem pa so v Desusus pridobili pravno mnenje, ki pravi, da za zdravstvene storitve ta sistem koncesij ne velja.

Po besedah ministrice bodo pravno mnenje preučili, se znova sestali in ugotovili, katera je prava rešitev.

»Storila bom vse za to, da bomo imeli sistemsko ureditev, ki bo skladna z našo in evropsko zakonodajo,« je zagotovila Kolar Celarčeva. Če bodo vsa pravna mnenja potrjevala drugačno stališče, kot ga je ministrstvo zavzemalo do zdaj, se bodo o ureditvi koncesij po njenih besedah ponovno pogovarjali.

Gantar: Ključne stvari ostajajo odprte

V SMC podpirajo stališče ministrstva za zdravje, da direktiva velja tudi za področje zdravstvene dejavnosti in zdravstvenih delavcev, je po usklajevanju pojasnil poslanec Branko Zorman, ki opozarja, da je glavno izhodišče zakona prav ta direktiva. »Če ne bi veljala, urejanje zdravstvene dejavnosti preko koncesij ne bi bilo potrebno,« meni Zorman. Po njegovih besedah v SMC verjamejo, da ima ministrstvo prav in da je utemeljilo, zakaj ta direktiva velja.

Poslanec Desusa Tomaž Gantar je današnje srečanje ocenil kot dobro v smislu, da se o zakonu sploh pogovarjajo. »Težko bi rekel, da smo veliko napredovali. V določenih manjših zadevah smo naredili korak naprej, ključne pa ostajajo odprte,« je dejal Gantar in izpostavil prav podeljevanje koncesij v kontekstu veljavnosti direktive EU na tem področju. Po njegovih besedah direktiva za gospodarsko dejavnost postavlja velike omejitve, ki imajo sicer svojo logiko, a se ne nanašajo na področje zdravstva.

Spomnil je, da je že zdajšnji način podeljevanja koncesij zgrešen z logiko dela zdravstva v večini držav, s katerimi se radi primerjamo. »Ne gremo v pravo smer, ne glede na to, ali direktiva velja ali ne. Razpravljamo o nečem, kar so pametne države opustile,« je menil Gantar.

V SD optimistični glede zakona

Medtem ko je v predlogu zakona odprto tudi določanje trajanja koncesij, pa so se pa koalicijski partnerji uskladili glede urejanja dela pri drugih zdravstvenih izvajalcih zunaj matičnega zavoda. Pri tem so prisluhnili tudi zahtevam stranke SD.

Tako kot za dodatno delo pri koncesionarju ali zasebniku bo tudi za delo pri drugem javnem zdravstvenem zavodu potrebno ne le obvestilo, pač pa soglasje vodstva matičnega javnega zdravstvenega zavoda. Pri slednjem je še odprto, ali bo to dodatno delo omejeno na osem ur, je danes povedal Zorman. Z omejitvijo bi namreč lahko ogrozili delovanje določenih javnih zdravstvenih zavodov.

V SD so tako po besedah poslanke Bojane Muršič glede zakona optimistični. Današnja usklajevanja so po njenih besedah korak naprej, čeprav je še nekaj odprtih zadev.

Tudi v SD bodo preučili pravno mnenje glede evropske direktive, s katerim razpolaga Desus, prav tako mnenje ministrstva za finance in zakonodajno pravne službe vlade ter zavzeli dokončno stališče. Zdaj je po besedah Muršičeve prezgodaj reči, ali bodo zakon podprli, saj ne vedo, kakšno bo dokončno besedilo.