Koalicijski boj za državne gozdove

Tudi po večurni seji pristojnega odbora DZ s prekinitvami ostajajo pri nekaterih rešitvah stranke koalicije razklane.

Objavljeno
14. januar 2016 21.33
Marjeta Šoštarič
Marjeta Šoštarič
Ljubljana – Parlamentarni odbor za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je po dvodnevni obravnavi številnih dopolnitev k predlogu zakona o gospodarjenju z gozdovi v državni lasti končal njegovo drugo obravnavo. Tudi po tokratni večurni seji s prekinitvami ostajajo pri nekaterih rešitvah stranke koalicije razklane.

S predlagano zakonsko rešitvijo, ki bo na novo uredila gospodarjenje z državnimi gozdovi po junijskem izteku dvajsetletnih koncesij, dodeljenih nekdanjim gozdnim gospodarstvom, tako da bo zanje poslej skrbelo novo državno podjetje Slovenski državni gozdovi, se je v koaliciji zapletlo, ko so v SMC na vladno sicer usklajen predlog in mimo dogovora o usklajenem vlaganju dopolnil pri obravnavi v državnem zboru pripravili svoja dopolnila. Med njimi je izpostavljeno predvsem tisto, po katerem bi upravljanje podjetja zaupali Slovenskemu državnemu holdingu, in ne vladi. V preteklih dneh je bilo zaradi tega kar nekaj dolgotrajnih (tudi nočnih) usklajevanj, zadnje je bilo pred današnjim nadaljevanjem prekinjene seje matičnega odbora, pred katero je bilo neuradno mogoče slišati, da so vendarle zbližali stališča. Pa jih niso, kot je pokazala razprava poslancev SMC in nato glasovanje o omenjenem dopolnilu, pri katerem sta jo koalicijski partnerici Desus in SD s pomočjo opozicijskih SDS in ZL preglasovali z izidom glasovanja 8 : 9.

Nasprotniki rešitve so v razpravi poudarjali, da je SDH finančna ustanova, v interesu katere je zgolj denar; da gre za paradržavnega upravljavca, ki podjetja prodaja in jim ne pomaga, prej celo nagaja podjetjem; da jih prodaja pod ceno, kar dokazujejo tudi primeri, kot je Paloma itd. »SDH je prav malo mar za naravo, upošteval bo le finančni interes. A ko gre za slovenske gozdove, samo ta ni dovolj,« je opozorila Violeta Tomić (ZL). Država bo novo podjetje ustanovila s kapitalskim in stvarnim vložkom podjetja Snežnik. Za izvajanje svojih nalog bo lahko najemalo posojila s poroštvom države, o katerih so danes na predlog SD določili, da jih bo lahko deležno le ob soglasju DZ.

Sicer pa so se poslanci veliko časa ukvarjali tudi s svojimi predlogi dopolnil, po katerih naj bi z zakonom določili, kje bo sedež novega podjetja. Takšne določbe sicer sodijo v statut podjetja, a kljub temu so nekateri poslanci menili, da jih je treba urediti že z zakonom. Desusova Marinka Levičar je za sedež podjetja predlagala območje Občine Kočevje, še konkretnejši je bil Janko Veber (SD), ki bi ga naselil v sedanji upravni zgradbi Zavoda za gozdove RS v Kočevski Reki, dva poslanca SMC s Koroške sta predlagala Dravograd. Na koncu so, upoštevaje mnenje Zakonodajno-pravne službe DZ, vse zavrnili.