Kociprova je Viranta poslala v kot

Večina poslancev izglasovala krčenje pravic poslancem po koncu mandata. V petek bo poslanski zakon potrjeval DZ.

Objavljeno
12. junij 2012 13.10
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika

Ljubljana - Po burni jutranji razpravi o spremembi poslanskega zakona, ko je poslanka PS Maša Kociper predsedniku državnega zbora Gregorju Virantu zabrusila, da ko gre za vodenje z vzgledom »morate molčati, biti lepo tiho in v kotu sedeti«, je mandatno volilna komisija popoldan v dobre pol ure končala razprave in glasovala o spremembah poslanskega zakona.

Da se je razpletlo hitro, so nekoliko vplivali prvi javni odzivi na jutranje prerekanje poslancev, o katerem je Virant popoldan dejal, da »obžaluje nivo« in ocenil, da so zamudili priložnost za drugačno sporočilo javnosti.

Državnemu zboru nagel razplet v komisiji omogoča, da v petek na izredni seji zniža nadomestila po prenehanju mandata poslancem in ministrom za petino, čas prejemanja nadomestil pa skrajša na šest mesecev. Novosti bodo, če bo v petek zanje glasovala večina poslancev, veljale tudi za nekaj deset bivših predstavnikov ljudstva, ki še prejemajo nadomestila. Pravico do nadomestil bi ti izgubili po osmih mesecih. Predlog SD, da poslancem, ki decembra lani niso bili izvoljeni, ne bi odvzeli nadomestil, je v odboru tesna večina zavrnila. Za je glasovalo osem poslancev, proti pa devet.

Da mora molčati in sedeti v kotu je Kociprova Virantu zjutraj zabrusila, ko je pred mandatno volilno komisijo utemeljeval in branil predlog krčenja pravic poslancev, ki ga je sam pripravil in zadnje mesece skušal uskladiti z vsemi strankami.

Kociprova je opozorila, da je v preteklosti leto dni prejemal ministrsko nadomestilo, hkrati pa še visoke avtorske honorarje, zaradi česar je pred lanskimi izrednimi volitvami, ko je vprašanje o dopustnosti obojega sprožil Uroš Slak v Pogledih Slovenije, Virant celo vrnil 17.000 evrov nadomestila državnemu proračunu in s tik pred tem ustanovljeno državljansko listo, ki jo vodi, zaradi škandala, izgubil nekaj javne popularnosti.

Virant zakona o poslancih s svojim ravnanjem v preteklosti ni kršil, ker ta ne vsebuje določb, ki bi bivšim poslancem in ministrom v času prejemanja nadomestila prepovedoval dodatno delo in honorarje zanj. S spremembami, ki jih bo parlament uzakonjal v petek, pa bodo morebitni honorarji v prihodnosti znižali poslanska nadomestila.

Virantu je dopoldan že pred Kociprovo prehajanje iz ene skrajnosti v drugo in demagoško nastopanje očital Matjaž Han (SD), ki je ocenil, da predsednik ravna napak, ker se je po varnostniku odpovedal še službenemu vozniku in se zdaj sam vozi. »To ni v redu, to ni državniško,« je ocenil Han in ga pozval, naj potem še parkira pred Maksimarketom kot drugi poslanci. Kot Kociprova je opozoril, da v preteklosti Virantu ni bilo hudo leto dni prejemati nadomestilo in hkrati zaslužiti še stotisoč evrov.

Za razliko od PS, ki ne namerava glasovati za nižanje pravic poslancev in so tudi zapustili tiha pogajanja, ki so med strankami potekala zadnje mesece, bo SD rez v pravice poslancev na izredni seji konec tedna podprla.

Kociprovi je Virant na »pošiljanje v kot« odgovoril z: »Vi mi že ne boste govorili, kdaj moram biti tiho«. Za Viranta so nesprejemljivi tudi očitki, da škodi ugledu parlamenta, ker se sam vozi v službo. Odgovoril je: »Marsikakšen očitek sem že slišal v svoji politični karieri, ampak to, da mi boste pa očitali, da se sam s svojim avtom vozim v službo, kaj takega si pa tudi v nočni mori ne bi predstavljal. Da je greh, da sem se odpovedal varnostnikom in da se s svojim avtom vozim v službo, tukaj se mi pa zdi, da se vse neha. A na ta način bomo gradili ugled inštitucije, da se bomo obdajali z liktorji kot v starem Rimu? Da bi imel vsak od nas 10 liktorjev okoli sebe, ki bodo s tistimi snopi hodili in nas varovali? Pa dajte no mir, no. Tako se pa res ne varuje ugleda inštitucije.«

Mandatno volilna komisija je, ko je podprla spremembo poslanskega zakona, vlado pozvali še k pripravi popravkov zakonov, ki pravice, ki bodo odvzete poslancem, določajo za druge funkcionarje. Parlamentarna pravna služba je poslance v zadnjih mesecih večkrat opozorila, da je narobe, ker s spremembo zakon enakih privilegijev po koncu mandata ne znižujejo tudi predsedniku republike, ustavnim sodnikom, funkcionarjem računskega sodišča in varuha človekovih pravic.