KOKS: Razmere v Sloveniji terjajo razsodnost

KOKS zahteva podporo imenovanju začasne strokovne vlade, ki bi »za slovensko demokratično perspektivo« izpeljala nujne projekte.

Objavljeno
21. januar 2013 10.55
Slovenija, Ljubljana, 07.02.2012. Protest kulturnikov pod vodstvom KOKS-a pred Cankarjevim domom, kjer se je odvijala osrednja drzavna proslava. Foto: Uros HOCEVAR/Delo
Ti. K., Delo.si, STA
Ti. K., Delo.si, STA

Ljubljana - Koordinacijski odbor kulture Slovenije (KOKS) je v izjavi za javnost opozoril, da razmere v Sloveniji »terjajo razsodnost«. KOKS zahteva načelno podporo imenovanju začasne strokovne vlade, ki bi »za slovensko demokratično perspektivo« izpeljala nujne projekte in onemogočila avtokratski režim tega ali onega »Vodje« ter klientelizem in korupcijo.

V svoji peti izjavi 20. januarja so v KOKS opozorili na nizko podporo SDS v javnosti ter na po njihovih besedah nerazsodno izjavo, da bodo ljudje »jokali«, ko premiera Janeza Janše ne bo več na oblasti. Prav tako so za nerazsodno označili, da v stranki Pozitivna Slovenija »trdno kot eden« verjamejo v neomadeževanost njihovega vodje ter da si predsednik SD Igor Lukšič na podlagi rezultatov javnomnenjskih raziskav »kratko in malo obeta volilno zmago«.

»Nič od tega seveda ni na ravni državniške razumnosti, ki je nepogrešljiva za naslednjo razvojno fazo Republike Slovenije. Pri vseh takšnih politikah gre namreč za stare, že videne in prepoznavne vzorce nedemokratičnosti in pohlepa. In te politike so, ne glede na njihovo 'desničarsko' ali 'levičarsko' opredeljenost, za zdravo slovensko demokratično perspektivo nesprejemljive,« piše v izjavi.

Od poslancev vseh parlamentarnih strank V KOKS pričakujejo »samostojnost zdravega razuma pri odločanju, temelječemu na zdaj veljavni ustavi«. Izjavo sklenejo z zahtevo, da bi začasna neodvisna vlada in parlament »strogo transparentno državi omogočila priprave in izvedbo predčasnih volitev v razumnem roku«.

Lani ustanovljeni KOKS je prvič na dogajanje v državi opozoril z izjavo proti nameri ukinitve samostojnega ministrstva za kulturo. Od tedaj se redno odziva na aktualne družbeno-politične dogodke.