Koliko zapreti mejo pred novim valom migrantov

Odbor za notranje zadeve odloča, ali po pomislekih pravnikov in organizacij za človekove pravice omiliti vladni predlog zapiranja meje.

Objavljeno
23. januar 2017 21.51
Peter Jančič
Peter Jančič

Ljubljana − Kako ostro bo država ustavljala ponovni migrantski val, bi odbor za notranje zadeve moral odločiti že prejšnji petek. A so pogovor o nagli spremembi zakona o tujcih, ki jo je vlada zahtevala, da bi zagotovila varnost in red v državi, preložili zaradi preveč različnih pogledov v SMC.

Bo popravljal Brglez ali vlada?

Po dodatnih usklajevanjih čez konec tedna in tudi še sinoči bo odbor danes poskusil znova. Sestal se bo, ko se bo popoldne ali zvečer končala redna seja državnega zbora. Veliko možnosti za prelaganje pogovora predsednik odbora Dušan Verbič (SMC) niti nima. V četrtek nameravajo poslanci v državnem zboru dokončno odločiti o popravkih zakona o tujcih, kar bo mogoče le, če bo odbor do takrat končal razprave in glasovanja. 

Prejšnji teden, ko je bilo objavljeno zelo kritično mnenje zakonodajno-pravne službe državnega zbora o neustavnosti predlaganih sprememb zakona o tujcih in tudi neskladnosti z mednarodnim pravom, je kompromis ponudil predsednik državnega zbora Milan Brglez, ki je s pomočjo več kot ducata pravnih strokovnjakov pripravil dopolnila, ki bi ublažila vladne rešitve.

Komisar Sveta Evrope za človekove pravice Nils Muižnieks je pred tem Brgleza pisno pozval, naj celo povsem zavrnejo vladni predlog, že pred tem je premieru Miru Cerarju zaskrbljeno pisal tudi generalni sekretar Sveta Evrope Thorbjørn Jagland.

A notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar je prejšnji teden vztrajala, da bo morebitne popravke kvečjemu pripravila njena ekipa, in ne Brglez, povedala pa je tudi, da so pritiski iz tujine nedopustni. Ker so se v vsaj dva bloka po tem razdelili poslanci SMC, so razprave, kaj in kako popraviti, preložili.

Ker zaostrujejo Nemci in Avstrijci

Za ostro določbo, da za tujce, ki ne izpolnjujejo pogojev, ne bo vstopa v državo, ker prihajajo iz varne države, pa tudi ne bo azilnih pravic, se je vlada odločila s pojasnilom, da Avstrija in Nemčija močno zaostrujeta svojo politiko in v naslednjem migracijskem valu ni mogoče pričakovati, da bi še sprejemali prebežnike, s Hrvaško pa so tudi zapleti in so zato nujni ukrepi, da bi zagotovili red in varnost v državi.

Po vladnem predlogu bi ob zaprtju meje v sosednjo državo naglo vrnili tudi vse, ki bi se jim uspelo mimo mejnih prehodov pretihotapiti v državo. Izjema bi bili mladoletniki, hudo bolni ...

SDS in NSi že, koalicija še ne

Omejitve ne bi obveljale takoj. Sprememba zakona o tujcih bi določila, da lahko poslanci, ko se bo proti državi že valil nov migrantski val, z dvetretjinsko večino odločijo, da na opisani način zaprejo mejo. Ustavni večini za sprejetje odločitve, ki je bila vključena na predlog pravosodnega ministra Gorana Klemenčiča, nasprotujeta opozicijski SDS in NSi.

SDS je odboru predlagala dopolnilo, da bi o zaostritvi na meji v primeru novega migrantskega vala namesto dvetretjinske večine vseh poslancev odločila kar vlada sama, NSi pa namesto dvetretjinske večine predlaga, da bi zadoščala večina vseh poslancev. Obe stranki sta odboru predlagali tudi črtanje ustanovitve posebnega vladnega urada za tujce, v katerem bi vlada centralizirala skrb za begunce, ki jih po dogovorih na ravni EU že prevzemamo iz Grčije in Italije.

Kdaj bodo predlagana dopolnila vladne koalicije, še ni znano. Predsednik odbora za notranje zadeve Dušan Verbič je včeraj povedal, da je mogoče, da bodo dopolnila vložena in predstavljena šele danes na seji odbora sami.

AI in Ovca odločno proti

Poslanci so pred začetkom seje odbora za notranje zadeve ob dopolnilih SDS in NSi doslej dobili tudi protesta Amnesty International Slovenije in Društva za osveščanje in varstvo - Center antidiskriminacije Ovca, pa tudi mnenje komisije državnega sveta za državno ureditev, ki pa predlog zaostritve ureditve vstopa tujcev v državo podpira.

Obe nevladni organizaciji, ki nameravata na seji sodelovati, ocenjujeta, da so rešitve, ki jih predlaga vlada, neustavne in pomenijo kršitev mednarodnih zavez države.

Protestni dopis društva Ovca z napovedjo, da bi sodelovati v razpravi, je poslal Boštjan Vernik Šetinc, protest Amnesty International Slovenija in napoved, da želijo danes predstaviti svoje poglede poslancem, pa Metka Naglič.