Komisar pozval parlament, naj zavrne novelo o tujcih

Komisar za človekove pravice Niels Muižnieks apelira na predsednika državnega zbora glede zakona o tujcih.

Objavljeno
16. januar 2017 20.22
Dobrodelna tekma med poslanci državnega zbora in Olimpiki.Vratar in kapetan pedsednik DZ dr. Milan Brglez. V Ljubljani 22.12.2016[drodelna nogometna tekma.dz,olimpioniki]
Barbara Hočevar
Barbara Hočevar
Ljubljana - Še preden je predsednik vlade Miro Cerar uspel odgovoriti na pismo generalnega sekretarja Sveta Evrope Thorbjørna Jaglanda, je že prispelo naslednje opozorilo glede zakona o tujcih. Tokrat komisar Sveta Evrope za človekove pravice Niels Muižnieks poziva predsednika parlamenta in poslance, naj sporno novelo zavrnejo.

Muižnieks je v pismu, naslovljenem na Milana Brgleza, izrazil zaskrbljenost nad nekaj členi zakona o tujcih. Ti bi ob izjemni migrantski situaciji, ki bi lahko ogrozila javni red in varnost, dopuščali, ob varovalkah, sprejem izrednih ukrepov, s katerimi bi policija lahko zavrnila vstop tujcem, četudi bi izrazili namero, da v državi zaprosijo za azil. Takšna določila so po Muižnieks mnenju v nasprotju z evropskimi in mednarodnimi standardi, še posebej načela nevračanja v države, kjer bi bilo ogroženo njihovo življenje ali bi jim grozilo mučenje, in prepovedi kolektivnih izgonov. Države morajo zagotoviti, da imajo migranti in prosilci za azil na njihovem ozemlju in mejah učinkovit dostop do postopkov, v katerih lahko predstavijo svojo osebno situacijo in jim je tudi zagotovljeno ustrezno pravno varstvo. Hkrati obžaluje utemeljitev slovenske vlade, da je novela zakona o tujcih nujna, ker je treba znižati stopnjo ogroženosti za slovensko prebivalstvo.

Komisar SE za človekove pravice je Brgleza, ki ga je prosil, naj pismo posreduje vsem poslancem pozval, naj ustavijo novelo zakona, ker je v nasprotju z mednarodnim pravom. Predsednik parlamenta se na pismo še ni odzval.

Humano in solidarno

Se je pa zato na opozorila, ki so bila naslovljena nanj, odzval predsednik vlade. »Generalni sekretar trka na odprta vrata. Če bodo želeli, so dobrodošli, da pridejo, se posvetujejo s pristojnimi in da v živo vidijo, kako Slovenija odgovorno, strpno, humano in solidarno ravna z begunci,« je premier Miro Cerar komentiral ob včerajšnjem obisku azilega doma v Ljubljani. Glede svojega odgovora Thorbjørnu Jaglandu, torej na prvo pismo iz Sveta Evrope, je povedal, da mu je pojasnil, da je Slovenija - skozi katero je šlo leta 2015 in 2016 približno pol milijona ljudi, kar je 23 odstotkov prebivalstva - v begunskih tokovih v specifični situaciji. »Nikakor ne moremo dopustiti, da bi država z dvema milijonoma prebivalcev zaradi morebitnega novega migrantskega vala in zapor meja severnih držav, postala varnostno ogrožena in da v njej podsistemi, kot so gospodarstvo, šolstvo in drugo, ne bi mogli normalno delovati,« je dejal Cerar. Po njegovih besedah, je zato je pomembno pravočasno sprejeti ukrepe, s katerimi bodo zavarovali tako državljane, »kar je moja prvenstvena naloga«, kot migrante, ki želijo preko Slovenije naprej ali zaprosijo pri nas za mednarodno zaščito. Pomembno je, da upoštevamo naše integracijske zmožnosti.

»Niti mednarodno pravo niti naša ustava ne more zavezati Slovenije k nečemu nemogočem. Nobena konvencija se ne more razlagati tako, da bi bile v Sloveniji ogrožene človekove pravice državljanov in tudi migrantov, ogrožena varnost oziroma onesposobljeni podsistemi. Govorimo samo o skrajnih situacijah,« je poudaril predsednik vlade in dodal, da zakon daje šele pravno podlago, za uveljavitev ukrepov pa bi jih parlament moral potrditi z dvotretjinsko večino.