Komisija za peticije se je dogovorila o delu v novem mandatu

Komisija za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti se je sestala na svoji prvi seji po konstituiranju DZ.

Objavljeno
28. februar 2012 16.25
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Ljubljana − Članice so se med drugim seznanile s poročilom o delu komisije v mandatnem obdobju 2008-2011 in sprejele dogovor o delu komisije v mandatnem obdobju 2011-2015, piše Slovenska tiskovna agencija.

Kot izhaja iz poročila, je komisija v mandatnem obdobju 2008-2011 obravnavala 630 vlog. Največ se jih je nanašalo na civilne in kazenske zadeve, tem pa sledijo vloge s področja človekovih pravic in svoboščin, vloge z delovnopravnega področja, vloge s področja socialne varnosti ter vloge s področja socialnih in komunalnih zadev.

Kot posebej uspešne komisija v poročilu vidi osebne stike, ki jih je predsednica komisije po prejemu vloge opravila z njihovimi pošiljatelji, saj so, kot ugotavljajo v komisiji, mnogokrat pripeljali do uspešnega posredovanja med sprtima stranema. Kot podobno uspešna v komisiji vidijo osebna srečanja predsednice komisije s pobudniki neposredno v državnem zboru.

Naloga komisije je sicer obravnavati vloge državljanov z najrazličnejših področij. Vloge obravnava posamezen strokovni delavec, ki skuša državljanom svetovati ali jim pomagati. Lahko pa od posameznih državnih organov zahteva tudi pojasnila ali podatke o določeni zadevi.

Majda Potrata (SD) je v zvezi s tem sicer opozorila, da na komisijo prihajajo vloge, ki v marsičem ne izpolnjujejo meril o tem, kaj naj bi peticija bila. To je, da ne gre za reševanje posameznega primera, pač pa za vprašanja, ki so splošnega širšega pomena. Tako bi bilo treba po njeni oceni doreči, katere peticije naj komisija obravnava. Želi si tudi, da se komisija ne bi spremenila v poštni predal za kakšno od političnih opcij in da bi se vse seje izpeljale do konca. Da se ne bi, kot je dodala, dogajalo enako kot v preteklem mandatu, ko nekatere seje, potem ko tema ni bila več aktualna, niso bile zaključene.

Nasprotno predsednica komisije v prejšnjem mandatu Eva Irgl (SDS) ocenjuje, da je komisija v preteklem mandatu odprla številne relevantne teme, ki so dale v politični prostor nekaj zelo pomembnih sporočil. Ob tem si želi, da bi komisija enako dobro in z enako dinamiko delala tudi v prihodnje.

Na dogovor o delu komisije v novem mandatu članice odbora niso imele večjih pripomb, dodaja STA. Majda Potrata je opozorila le, da bo treba v prihodnje spremeniti določbe, ki govorijo o sodelovanju komisije z Uradom vlade RS za enake možnosti, saj namerava vlada omenjeni urad ukiniti.