Kongres NSi: Potencial brez zagotovljenega uspeha

Preimenovanje v Krščansko demokracijo napoveduje zmernejšo usmeritev. Ekonomsko politiko bo predstavil Rado Pezdir.

Objavljeno
08. november 2013 20.04
Slovenija, Maribor, 6.10.2012 - NOVAK Ljudmila, predsednica NSi, na kongresu SDS in NSi v dvorani Tabor foto:Tadej Regent/Delo
Z. P., notranja politika
Z. P., notranja politika
Ljubljana – Nova Slovenija bo danes na kongresu na Vranskem ponudila odgovor na izzive prihodnosti. Ta je po mnenju vodstva stranke v obuditvi krščanske demokracije, pričakovati pa je, da bo to usmeritev podprlo približno 400 delegatov iz vse Slovenije.

Na kongresu NSi ne bodo le spreminjali imena iz Krščanske ljudske stranke v Krščansko demokracijo, ampak bo prav tako pomemben del pozornosti namenjen programu. Ta bo, kot zagotavljajo, vsebinsko usklajen s programi krščanske demokracije, kot jo poznajo v Evropi; pri tem omenjajo predvsem Nemčijo.

V delu kongresa, ki bo posvečen ekonomski politiki, bo kot gost nastopil ekonomist Rado Pezdir, ki ga poznamo po sodelovanju z Državljansko listo, a so se pozneje po izstopu iz vlade Janeza Janše razšli. Pezdir je letos z NSi sodeloval na nekaj strankarskih dogodkih, kar bi lahko nakazovalo, da se med članom tako imenovane ekipe mladoekonomistov in politično stranko pletejo tesnejše vezi. V NSi pojasnjujejo, da pretiranih ozadij pri njihovem sodelovanju ni treba iskati, ker da bo Pezdir nastopil le kot gost, ki ima zanimive poglede, ti pa so blizu tudi stranki. V NSi poudarjajo tudi nastop Andreja Capudra, enega od ustanoviteljev SKD, nastopil pa bo tudi prvi predsednik te stranke in evropski poslanec Lojze Peterle.

Na kongresu bo prav tako zanimivo opazovati, kako se bo stranka odzvala na izzive, ki jim jih postavlja sorodna SDS z obujanjem krščanskega foruma. Predvsem pa bi na kongresu lahko dobili tudi odgovor, ali zmernejša politika predsednice NSi Ljudmile Novak in njene mlade ekipe z vodjem poslanske skupine Matejem Toninom uživa podporo med delegati.