Cerar potrebuje Kopača za nacionalno varnost

Miro Cerar piše članom SMC: Pred nami je morda največje preizkušnje po prelomnih dogodkih izpred četrt stoletja.

Objavljeno
30. avgust 2016 18.18
Generalni sekretar SMC dr. Erik Kopač v Ljubljani, 31. marca 2016[Generalni sekretar,SMC,Erik Kopač,Ljubljana,portreti]
N. Č., STA
N. Č., STA

Ljubljana - Predsednik vlade Miro Cerar je člane SMC v pismu pozval, naj skupaj z njim naredijo korak naprej: »V dobrih dveh letih smo tudi kot nova stranka naredili več, kot so nam napovedale najbolj optimistične prognoze. Je pa čas, da s premislekom, hkrati pa odločno, tako kot ob ustanavljanju SMC, naredimo korak naprej.«

V svoj kabinet je povabil sedanjega generalnega sekretarja SMC, sicer tudi profesorja ljubljanske fakultete za družbene vede na katedri za obramboslovje in na obramboslovnem raziskovalnem centru, Erika Kopača, ki bo prevzel vodenje državnega sekretarja za področje državne varnosti.

Odločitev za ta premik po Cerarjevih navedbah ni bila lahka. A ker je stranka menda »konsolidirana, s čvrsto lokalno in programsko strukturo in ekipo«, za kar je predvsem zaslužen Kopač, je zdaj čas, da Kopača, kot strokovnjaka za varnost, postavijo pred nov izziv. »V širšem mednarodnem prostoru se napoveduje nov val migracij, ki bo tokrat varnostno še bolj občutljiv in zahteven, zato mora stranka imeti tudi odgovore na gospodarsko-razvojna vprašanja naše države,« je Cerar pojasnil kadrovsko spremembo.

Okrepitev v kabinetu predsednika vlade bi lahko bila kos » vrsti izjemno zahtevnih mednarodnih in notranjepolitičnih izzivov«, pred katerimi je Slovenija.

Stranka SMC se bo po napovedih Cerarja jeseni začela intenzivno pripravljati tudi na parlamentarne volitve 2018, na volitve predsednika republike prihodnje leto.