Če bo Cerar zahteval, bo odšla

Ministrica interpelacijo ocenjuje kot zlorabo družinske tragedije za politične namene. Odstopila bo, če bo to od nje zahteval premier.

Objavljeno
18. oktober 2016 14.18
Posodobljeno
25. oktober 2016 11.50
NK
B. H.
B. H.

Ljubljana - »Tako kot je šlo prvič, gre tudi pri tej interpelaciji za zlorabo družinske tragedije v zelo ozke politične namene. Moj odstop ne bi v ničemer vplival na položaj otrok.« S temi besedami se je Anja Kopač Mrak odzvala na novo interpelacijo, ki jo je proti njej vložila opozicijska SDS.

SDS ministrici za delo, družino in socialne zadeve v že drugi interpelaciji, ki je povezana s koroškimi dečki, med drugim očita odgovornost pri posegu v ustavne pravice, vpletenost pri politizaciji primera in opustitev dolžnega ravnanja. »Vladi sem predlagala, da me izloči iz vseh postopkov v primeru razvpitih velenjskih dečkov zaradi interesov otrok in da se zagotovi zakonitost postopkov. Tudi sicer minister ne more na podlagi telefonskih klicev in pritiskov odločati o tem, kje bo kakšen otrok nastanjen, in presojati o tem, kaj bo korist otroka. Ne želim si živeti v državi, kjer bodo ministri odločali o tako pomembnih temah. Sistem mora biti vzpostavljen, mora delovati in tudi del ustavne ureditve je, da upravni del presoja sodišče,« je dejala Anja Kopač Mrak.

Poudarila je, da je vrhovno sodišče prvič razsojalo o priznavanju družinskega življenja starih staršev. »To odločitev je zagotovo treba spoštovati in bo imela vpliv na zakonodajno ureditev v prihodnje. Od leta 1976, ko je bil sprejet zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, je bilo razumljeno, da je starim staršem in drugim sorodnikom zagotavlja pravica do družinskega življenja s stiki, ki so določeni,« je pojasnila ministrica in dodala, da sodišča še niso presojala o zadevi, ki bi govorila o koristih otrok.

Prvi odzivi na novo interpelacijo kažejo, da jo bo prestala, doslej pa se še ni srečala s predsednikom vlade. Predvideva, da se bosta pogovorila ta teden. Ali bo odstopila, če bo Cerar to zahteval od nje? »Premier je moj šef. Pojasnila bom primer. Ocenjujem, da mi je kot ministrici pomembna podpora nadrejenega,« je odgovorila Anja Kopač Mrak. Na vprašanje, kako komentira poziv Gibanja za otroke in družine Cerarju, naj ji naroči, da otroka nemudoma vrne babici in dedku, je odgovorila: »Niti minister niti predsednik vlade nikakor ne moreta povedati, kje bosta otroka. To je sodni spor in o tem bo odločalo sodišče.«