Koprivnikar: Nekatere zahteve sindikatov so pretirane in vodijo v recesijo

Minister za javno upravo se je pripravljen pogajati le o odpravljanju anomalij, ki so nastale kot posledica dogovora z zdravniki.

sre, 10.01.2018, 16:54

Stavkovne zahteve

Sindikati javnega sektorja pod vodstvom Jakoba Počivavška:

- takojšnja odprava anomalij nad 26. razredom

- začetek odpravljanja še preostalih varčevalnih ukrepov (dvig vrednosti plačne lestvice za 8 odstotkov)

- zagotovitev sredstev delodajalcem za povečane stroške dela iz teh zahtev

Policisti:

- vzpostavitev razlike med policisti in med drugimi uniformiranimi poklici

- izplačilo posebne nagrade za vsako leto opravljenega dela

- izplačilo nadomestila za dolžnost ukrepanja v vsakem času v višini 120 evrov bruto

- ovrednotenje prepovedi članstva v političnih strankah v višini 60 evrov bruto na mesec

- jubilejna nagrada za 40 let dela

Zdravstvo, nega in socialno varstvo:

- odprava anomalij in dvig plač zaradi primerljivosti z zdravniškimi delovnimi mesti

- dvig vrednosti plačne lestvice za 8 odstotkov- odprava vseh preostalih varčevalnih ukrepov

- sprejem kadrovskih standardov in normativov

- višje plačilo za nočno, nedeljsko in praznično delo

- jubilejna nagrada za 40 let dela

Vzgoja in izobraževanje:

- zvišanje plač učiteljev ter drugih izobraževalcev od vrtca do univerze 

- ustrezno ovrednotenje razredniškega dela

- regres za letni dopust v prihodnjem letu v višini 1200 evrov bruto za vse zaposlene, ki imajo osnovna plačo nižjo od minimalne plače ali manj

Ljubljana - »Trenutno imamo prek 20 različnih sindikatov, ki so podali stavkovne zahteve. Vladi bom jutri predlagal, da se odzovemo tako, da ne ustvarjamo dodatnih anomalij, ampak gremo v pogajanja v tistih delih, kjer so upravičena,« je napovedane stavke v javnem sektorju, šolstvu, zdravstvu in policiji, popoldne komentiral pristojni minister Boris Koprivnikar.

V mislih je imel pogajanja, ki bi preostalemu delu javnega sektorja omogočila primerljovost s tem, kar se je vlada pred časom izpogajala z zdravniki. V dogovoru, ki ga je z njimi podpisala decembra 2015, se je namreč zavezala, da bo izboljšala plače poklicev, ki so po vsebini ali zahtevnosti primerljivi zdravniškim.

Med drugim gre za delovna mesta v zdravstveni dejavnosti, znanstvenike, raziskovalce, specialiste (npr. farmacevte, biokemike) in visokošolske učitelje.

Ogrožanje prihodnosti države

»Moramo pa se tudi kritično odzvati na tiste zahteve, ki so absolutno pretirane in nemogoče. Zahtev po deset in večodstotnih linearnih dvigih plač naše gospodarstvo ne bi zdržalo,« je zaskrbljen minister.

V celoti so vredne več kot 990 milijonov evrov letno in jih država ne more uresničiti, saj bi jo potisnili v nelikvidnost in ponovno gospodarsko krizo. »Zahteve sindikatov so del predvolilnega pritiska na vlado, da izsilijo neke obljube, s katerimi se bo morala ukvarjati neka prihodnja vlada,« je še prepričan.  

Vlada si bo prizadevala čim bolj enotno odzvati na sindikalna pričakovanja, ponuditi pogovore o njih ter organizirati čim bolj skupna pogajanja. Razen, če bodo posamezni sindikati sami želeli ločena pogajanja.

V petek se bo Koprivnikar sicer udeležil ločenih pogajanj, ki jih sindikat vzgoje, izobraževanje, znanosti in kulture (Sviz) na svojem sedežu pripravlja o stavkovnih zahtevah.

Povabljeni sta tudi ministrici za izobraževanje in finance, Maja Makovec Brenčič in Mateja Vraničar Erman. Prva je svoj prihod že potrdila.      

Prijavi sovražni govor