Koprski socialni demokrati se ne dajo

Dušan Keber: Rad bi prepričal člane SD iz Kopra, da bi lahko bil dober kandidat.

Objavljeno
16. junij 2014 23.23
9.3.2012 Ljubljana,Slovenija. Dusan Keber, zdravnik in nekdanji minister za zdravje.FOTO: JURE ERZEN/Delo
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Koper – »Kandidate za volitve v državni zbor smo vedno izbirali na podlagi mnenja lokalnega odbora stranke,« je včeraj stališče lokalnega odbora SD iz Kopra pojasnila Majda Šuligoj, svetnica v mestnem svetu.

Angel Šav, predsednik odbora, je sporočil, da so odgovorne pozvali, naj ponovno izpeljejo kandidaturo za dva koprska volilna okraja.

»Na centralo stranke smo poslali poziv, da postopke izpeljejo ponovno, v skladu s pravili in na demokratični način,« je sporočil koprski predsednik stranke. V občinskem odboru so prepričani, da so popravki še zmeraj možni, zato zahtevajo ponovni sklic konvencije SD in določitev novih kandidatov za 4. in 5. volilni okraj v drugi volilni enoti.

»Do torka do 10. ure pričakujemo pozitiven odgovor v smislu demokratičnega ravnanja, usklajevanja in sprememb. Če s pozivom ne bomo uspešni, bomo o naših nadaljnjih postopkih seznanili javnost na torkovi tiskovni konferenci, predvidoma ob 12. uri,« je zapisal Angel Šav.

Včeraj smo želeli dobiti odziv v predsedstvu ali pri predsedniku stranke. Toda Denis Sarkič, ki je v SD odgovoren za odnose z javnostmi, je pojasnil, da bo odgovor danes dal osebno predsednik Dejan Židan, ker je bil včeraj kot minister v Luksemburgu. »Morda jutri koprskega problema ne bo več,« je dejal Sarkič.

Neuradno smo izvedeli, da je predsedstvo za koprska dva okraja evidentiralo pet kandidatov, med njimi tudi Mojco Klevo Kekuš, ki pa se je kandidaturi v Kopru iz osebnih razlogov (domnevno nezadovoljstva zaradi Lukšičeve kandidature na evropskih volitvah) odpovedala. Torej bi morali kandidate določiti izmed petih ali pa izbrati druge, vendar v dogovoru z vodstvom stranke v Kopru.

»Ne znamo si predstavljati, kako bi potekala volilna kampanja v Kopru brez podpore lokalnih aktivistov,« so nam povedali neuradno. Poleg tega so opozorili, da je stranka že na prejšnjih državnozborskih volitvah nastopila z Alenko Kovšca, ki ni bila iz Kopra, in rezultat ni bil dober.

»Moja želja je, da bi prepričal člane SD iz Kopra, da bi mogel biti dober kandidat. Imamo velik objektivni razlog, zakaj je bilo manj dogovarjanj, kot bi sicer tudi mi v Solidarnosti želeli. Bili smo odločen nasprotnik tako hitrega sklica volitev in ljudje se niso imeli časa dogovoriti o vsem. Vendar samo dejstvo, da sta se stranki SD in Solidarnost povezali, štejem kot dodano vrednost,« je za Delo povedal Dušan Keber, očitno prepričan, da danes velikih sprememb na kandidatni listi SD ne bo.