Kosova in Rahten med diplomate

Veleposlaniki: Marta Kos Marko gre v Berlin, Andrej Rahten na Dunaj, Božo Cerar v Washington, Andrej Logar v New York.

Objavljeno
08. maj 2013 21.26
Zoran Potič, notranja politika
Zoran Potič, notranja politika

Ljubljana – Ministrstvo za zunanje zadeve bo danes na vladi ali prihodnji teden predlagalo imenovanje novih veleposlanikov v 17 državah.

Po naših podatkih ministrstvo predlaga v kvoti veleposlanikov dva nekarierna diplomata, ki bosta zasedla mesti v Berlinu in na Dunaju.

Veleposlaniški položaj za Slovenijo v gospodarsko najpomembnejši partnerici Nemčiji naj bi tako zasedla Marta Kos Marko. Gre za nekdanjo dolgoletno novinarko in dopisnico nacionalne televizije iz Bonna, nekdanjo podpredsednico Gospodarske zbornice Slovenije in komunikacijsko svetovalko. Po naših informacijah jo je za veleposlanico predlagala premierka Alenka Bratušek.

Drugo politično imenovanje je predlagal minister za zunanje zadeve Karl Erjavec, in sicer Andreja Rahtena, ki ga pošiljajo na Dunaj. Rahten je nazadnje vodil strateški svet na MZZ, pred tem je že bil zaposlen na ministrstvu, v obdobju prve vlade Janeza Janše pa je bil premierov svetovalec za zunanje zadeve.

Preostali kandidati za veleposlanike so karierni diplomati. V Washington naj bi poslali Erjavčevega državnega sekretarja Boža Cerarja, v New York pa Andreja Logarja. V še eno pomembno državo - Rusijo - vlada pošilja Primoža Šeligo, ki je bil nazadnje veleposlanik v Ukrajini.