Kovačič je vložil podpise za referendum o drugem tiru

Prav tako je predsednik društva Davkoplačevalci se ne damo predlagal kazenski pregon premiera Cerarja.

Objavljeno
27. junij 2017 13.23
Predaja podpisov drugi tir
Be. B., Sandra Hanžič, STA
Be. B., Sandra Hanžič, STA

Ljubljana − 47.000 zbranih podpisov za razpis referenduma o zakonu o drugem tiru je Vili Kovačič danes vložil v DZ. Poleg tega namerava predsednik društva Davkoplačevalci se ne damo zaradi »velike goljufije davkoplačevalcev« kazensko ovaditi premiera Mira Cerarja in celotno njegovo vlado.

Rok za zbiranje podpisov za referendum o zakonu o gradnji, upravljanju in gospodarjenju z drugim tirom med Divačo in Koprom se je iztekel v četrtek, a je pobudnikom že pred četrtkom uspelo zbrati dovolj podpisov. Teh se je nabralo za 46 škatel, ki so jih danes popoldne dostavil državnemu zboru.

Referendum hkrati s predsedniškimi volitvami je nemogoč

Predsednika državnega zbora Milana Brgleza je sicer ponovno pozval, da ga sprejme na pogovoru glede razpisa referenduma in predsedniških volitev, saj si želi, da bi oboje potekalo hkrati. S tem bi prihranili štiri milijone evrov, kar je v interesu tako politike kot tudi davkoplačevalcev, je prepričan.

Če bodo v državnem zboru ugotovili, da je z vloženo zahtevo vse v redu, se bodo v petkovem kolegiju predsednika državnega zbora dogovorili o sklicu izredne seje, na kateri bodo razpisali referendum. Kovačič apelira, naj se ta razpiše hkrati s predsedniškimi volitvami, a je možnost, da bi se to zgodilo, »skoraj nemogoča« za Delo odgovarjajo v kabinetu predsednika državnega zbora, saj je to v nasprotju z zakonskimi roki.     

Ovadba zaradi manipulacij v predreferendumskih dneh

Pred vložitvijo podpisov pa je danes Kovačič predstavil vsebino kazenskega pregona premiera Miru Cerarja in vladi, ki ji očita kaznivo dejanje goljufije z namenom oškodovanja državljanov, da bi opustili podporo referendumu. Njegov pobudnik je namreč prepričan, da je vlada s projektom drugi tir ogoljufala davkoplačevalce ter hkrati zavajala tudi poslance.

Podpisov se je nabralo za 46 škatel. Foto: Jože Suhadolnik/Delo

V času sprejemanja zakona se je namreč v parlamentu in v javnosti predstavljala vrednost projekta 1,4 milijarde evrov, v času teka roka za zbiranje referendumskih podpisov pa se je vrednost znižala na 900 milijonov evrov z možnostjo gradnje dvotirne proge, je pojasnil. Manipulacije javnega mnenja o vrednosti investicije v projekt se po njegovem mnenju odvisne od potreb vsakodnevne politike.

Poleg tega vlada uporablja tudi zavajujoče izraze, saj da gre namesto za drugi tir v resnici za drugo progo.

»Danes delujemo preventivno, preden se stvari zapeljejo v nepovratno smer,« je dejal. Zdaj pričakuje, da bo okrožno tožilstvo to preiskovalo po uradni dolžnosti. Pričakuje še, da bodo opravili revizijo celotnega projekta, saj bo v nasprotnem primeru finančna in materialna škoda nepopisna.

Pritožba zaradi kršitev človekovih pravic na ustavno sodišče

Kovačič je dopoldne spregovoril tudi o vloženi ustavni pritožbi zaradi aktivnosti ministrstva za obrambo, ki je sindikatu vojakov preprečilo aktivno podporo zakonodajnemu referendumu. Ministrstvo jih je namreč opozorilo, da s takšnimi aktivnostmi prekoračujejo obseg svojega sindikalnega delovanja.

Odbor za obrambo državnega zbora je sicer pred kratkim pozval ministrstvo, naj deluje v skladu z ustavo in ne ovira uveljavljanja državljanskih pravic, med katere sodita tudi aktivna in pasivna volilna pravica.

Infrastrukturno ministrstvo bo pretehtalo, ali so potrebne spremembe

Na ministrstvu za infrastrukturo medtem aktivnosti nadaljujejo. Z dobro novico je sicer vlado v petek razveselila evropska komisarka Violeta Bulc, ki je v Ljubljani sporočila, da je Slovenija z drugim tirom uspešno kandidirala na tretjem razpisu instrumenta za povezovanje Evrope.

Za pripravljalna dela in arheološka ter geološka dela bo namenjenih 44,3 milijona evrov nepovratnih evropskih sredstev.

Državni sekretar na infrastrukturnem ministrstvu Jure Leben je po objavi rezultatov razpisa poudaril, da je treba aktivnosti nadaljevati, saj gre za velik projekt. »Ko bo referendum razpisan, bomo sedli in videli, kako naprej in ali je treba kakšne stvari spremeniti,« je dejal.

Koalicija po vložitvi podpisov še ni strnila vrst

V SMC so po besedah njihove uradne govornice Lilijane Kozlovič zelo razočarani nad tem, da je bilo zbranih dovolj podpisov za referendum, a obenem povsem spoštujejo pravico državljanov, da se odločajo po svoji vesti.

Zdi se ji, da Slovenija z odlašanjem gradnje drugega tira zamuja priložnost za razvoj, odprtost in tudi povezanost s svetom. »Da ne govorimo o tem, kako to vpliva na strateški položaj Luke Koper. Bolj kot kadarkoli prej smo prepričani, da je treba z izgradnjo začeti letos,« je dejala.

Foto: Jože Suhadolnik/Delo

Pobudo za razpis referenduma v SMC vidijo kot politično vprašanje. »Dejstvo je, da je z namenom rušenja SMC in naše vlade opozicijska SDS z Janezom Janšo na čelu pripravljena žrtvovati naš odlični projekt drugi tir in ugled Slovenije v mednarodni skupnosti,« je po poročanju STA dejala Kozlovičeva in poudarila, da drugi tir ni predvolilni boj.

Da so politični apetiti v Sloveniji še vedno preveliki, po njenem mnenju kaže tudi predlog za kazenski pregon premierja Mira Cerarja in vlade, ki ga je pobudnik referenduma Vili Kovačič podal na državno tožilstvo. »Kot stranka, ki se zavzema za pravno državo, se tega ne bojimo, tudi predsednik vlade ne,« je še zatrdila.

V Desusu so medtem ponovili, da jih zbrani podpisi niso presenetili, saj se je v zbiranje vključila tudi največja opozicijska stranka. Odločitev glede sodelovanja v kampanji bo stranka verjetno sprejela že naslednji teden. »Želimo si, da se razčistijo nekatera odprta vprašanja in od ministra Gašperšiča pričakujemo odgovore,« so zapisali in izpostavili, da bo od tega verjetno odvisen tudi rezultat referenduma. Menijo sicer, da je drugi tir izjemnega pomena za razvoj Slovenije, a vztrajajo, da mora biti cena poštena, vzpostavljen civilni nadzor in projekt racionalen.