KPK: Adria Airways je netransparentno podeljevala ugodnejše karte

V več desetih letih podeljenih več tisoč cenejših vozovnic. Virant v tem primeru ni ravnal koruptivno.

Objavljeno
14. marec 2014 16.56
BRNIK SLOVENIJA 22.9.2011 ADRIA AIRWAYS FOTO UROS HOCEVAR
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA

Ljubljana - Uprava Adrie Airways je pred letom 2011 z netransparentnim in arbitrarnim podeljevanjem poceni kart kršila dolžno ravnanje skrbnega in vestnega gospodarstvenika, ugotavlja Komisija za preprečevanje korupcije (KPK), ki je danes, po tem ko je o tem poročal Dnevnik, objavila del ugotovitev preverjanja Adrie Airways.

Kot navajajo v KPK, bodo celotne ugotovitve objavili, ko bo na prihodnji seji senat odločil tudi o tistem delu , ki se po navedbah Adrie Airways nanašajo na poslovno skrivnost družbe.

Iz delno objavljenih ugotovitev pa je razvidno, da za posamezne odobrene cenejše vozovnice ni transparenten namen in razlog odobritve nižje cene, posledično pa tudi ni možno odgovoriti na vprašanje, zakaj je bila (če je bila) odobritev posamezne cenejše vozovnice z vidika Adrie Airways poslovno upravičena in smotrna.

Po ugotovitvah KPK so se cene vozovnic za potnike na istem poletu gibale med nekaj deset in nekaj sto evri. »Če upoštevamo dejstvo, da je bilo cenejših vozovnic odobrenih več tisoč, ostaja ključno neodgovorjeno vprašanje, kakšen je bil poslovni interes Adrie Airways za takšno početje,« navajajo.

Sistem cenejših vozovnic je deloval več desetletji

Ker je šlo za vpeljan in več desetletij delujoč sistem podeljevanja cenejših vozovnic, so na tak način do cenejših vozovnic prihajale različne osebe, od funkcionarjev, estradnikov in gospodarstvenikov, pa tudi javnosti povsem nepoznani posamezniki, še pojasnjujejo v KPK.

Zaradi javne izpostavljenosti je KPK največ pozornosti namenila ugotovitvi dejanskega stanja v primeru nakupa cenejših vozovnic aktualnega notranjega ministra Gregorja Viranta. Slednji je leta 2008, v času funkcije ministra za javno upravo, s cenejšimi vozovnicami opravil dva družinska poleta, je pa večkrat letel tudi v času, ko ni bil na funkciji ministra.

Kot ugotavlja KPK, je iz primera razvidno, da »ni sledljivosti oziroma transparentnosti postopka odobritve cenejših vozovnic.« Ob neurejeni dokumentaciji v Adrii Airways in netransparentnem postopku odobravanja popustov je bilo namreč onemogočeno rekonstruiranje razlogov odobritve cenejših vozovnic za družino Virant, navaja KPK.

Virantova cena ni bila povezana z njegovo funkcijo

Je pa »brez dvoma ugotovljeno«, da za odobritev teh ugodnosti ni posredoval Virant kot takratni minister, ampak je za družinsko potovanje Virantovih cenejše vozovnice na podlagi dogovora z ministrovo ženo uredila njihova znanka M. B., prijateljica takratnega komercialnega direktorja Adrie Airways Tomaža Kostanjška.

»Na podlagi navedenega ni mogoče zaključiti, da je ministrova družina prejela cenejše vozovnice zaradi ministrove funkcije, temveč je v razmerah pravne urejenosti, netransparentnosti in arbitrarnosti to uredil prijatelj prijateljice,« je še razvidno iz objavljenega dela ugotovitev. Da ugodnejša cena ni bila povezana z javno funkcijo, po ugotovitvah KPK izhaja tudi iz dejstva, da je M. B. preko povezave s takratnim komercialnim direktorjem dostop do cenejših vozovnic omogočila tudi različnim drugim osebam.

Kot meni KPK, je ob danes vzpostavljenih standardih etike in integritete nesprejemljivo, da so oziroma bi bile osebe, ki zasedajo ali so zasedale pomembna delovna mesta v javnem sektorju, prejemniki cenejših letalskih vozovnic pod ugodnimi pogoji s strani Adrie Airways, družbe, ki je v večinski lasti in pod prevladujočim vplivom države. Skrb za to, da se to ne bo (več) dogajalo, pa je primarna naloga in odgovornost Adrie Airways oziroma vsakokratnega vodstva te družbe, v objavljenem delu ugotovitev sklene odhajajoči senat KPK.

Adria: Kart pod posebnimi pogoji ni več

Iz družbe Adria Airways so proti večeru sporočili, da fizičnim osebam letalskih vozovnic pod posebnimi pogoji ne izdajajo več.

Družba izdaja vozovnice pod posebnimi pogoji le, če so v skladu z mednarodnimi pravili v letalskem prometu.

»Vodstvo Adrie Airways je tako zadostilo primarni nalogi in odgovornosti vodstva te družbe ter družbo vodi skrbno in vestno v skladu s pravili dobrega gospodarja,« so zapisali. 

Zaključno sporočilo KPK izvajajo tudi v praksi, saj menijo, da je »nesprejemljivo, da so oziroma bi bile osebe, ki zasedajo ali so zasedale pomembna delovna mesta v javnem sektorju, prejemniki cenejših letalskih vozovnic pod ugodnimi pogoji s strani Adrie Airways, torej družbe, ki je v večinski lasti in pod prevladujočim vplivom države. «