KPK o korupciji v zdravstvu: Identificirali smo več sto primerov

Komisija opozarja na sistemsko korupcijo: prepletanje javnega in zasebnega interesa zaposlenih v javnem zdravstvu.

Objavljeno
19. december 2013 12.03
SLOVENIJA LJUBLJANA 11.11.2011 ZDRAVSTVO ORL KLINIKA FOTO:ROMAN SIPIC/DELO
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si

Ljubljana - Kriminalisti danes preiskujejo kazniva dejanja, storjena na račun in v škodo zdravstvenega zavarovanja državljanov. Doslej so pridržali 13 osumljencev.

Iz Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) so sporočili, da policija preiskuje tudi zadeve, ki so jim posredovali iz KPK. Te se nanašajo predvsem na sistemsko anomalijo, ko oseba, zaposlena v javnem zdravstvu, dela tudi kot zasebnik.

KPK je identificiral več sto primerov, ko osebe, ki so zaposlene v javnem zdravstvu, same ali pa njihovi družinski člani izvajajo tudi zasebno dejavnost s tega področja. Pri tem opozarjajo, da tovrstna dejanja nimajo vedno znakov kaznivih dejanj.

Posledice prepletanja javnega in zasebnega so, sporočajo v KPK: neenak dostop do javnih zdravstvenih storitev (na primer čakalne dobe) ter finančna škoda, ki jo ima javno zdravstvo pri nakupih medicinskega materiala.

KPK s prstom kaže na politike

Pred slabim mesecem, ko je odstopil zdravstveni minister Tomaž Gantar, in je zunanji minister (zdaj tudi začasni zdravstveni minister) Karl Erjavec KPK sporočil, da »je ni čutiti v zdravstvu«, je KPK v odzivu napisala, da se Erjavec spreneveda, prevrača odgovornost in da je KPK že večkrat opozorila na korupcijo v zdravstvu. »Odgovorna je izvršna in zakonodajna oblast,« so zapisali v KPK.

Kot posebej sporna so po mnenju KPK javna naročila, farmacevtska industrija in nehigienična povezava med zaposlenimi v zdravstvu, vključno s t. i. mnenjskimi zdravniki, in zdravniki dvoživke, ki na netransparenten način delajo hkrati v javnih in zasebnih ustanovah.

Politični odzivi

• Predsednik DL Gregor Virant po twitterju: Srečno, policija. Ko bo zdravstvo očiščeno korupcije, bo denarja dovolj in bomo lahko prispevke se znižali.

Pozneje je današnjo preiskavo v zdravstvu označil kot pomemben korak v boju proti korupciji. »Tudi današnja akcija policije je dokazala, da svetih krav res ni več.« V pohvali policiji je še posebej izpostavil učinkovitost avgusta ustanovljene delovne skupine za preiskovanje kaznivih dejanj na področjih, ki so povezana s sistemsko korupcijo.

»Učinke očiščenja zdravstvenega sistema bomo čutili vsi, ki upravičeno pričakujemo krajše čakalne dobe, kakovostnejše zdravstvene storitve, odgovornejše ravnanje z zdravstveno blagajno, nižje prispevke za zdravstveno zavarovanje in s tem tudi pravičnejšo skrb za zdravje nas vseh,« je še dejal Virant.

Karl Erjavec, ki opravlja funkcijo ministra za zdravje, pričakuje, da bo NPU pod drobnogled vzel tudi investicije, razpise in nabavo medicinske opreme, poroča STA. »V zdravstvu se letno obrne štiri milijarde evrov, zato je reba zadeve čim prej razjasniti,« je dejal in k temu pozval organe pregona.

Erjavec je še dejal, da vladi v soglasje ni dal imenovanja direktorja UKC Ljubljana Simona Vrhunca dokler se ne bo ugotovilo objektivno ali subjektivno odgovornost vseh vpletenih.

Odzivi v zdravstvu

• Predsednik Zdravniške zbornice Slovenije Andrej Možina je današnjo preiskavo pričakoval. Že pred 14 dnevi ali tremi tedni sem to izvedel iz neuradnih virov. »Slovenija boleha za sistemsko korupcijo in slabo poslovno prakso, zdravstvo pa ni nikakršna izjema,« je opozoril Možina, poroča STA.

Možina pričakuje, da bodo morebitne ugotovljene nepravilnosti tudi strogo sankcionirane. O zdravnikih, ki so se znašli v preiskavi, in sočasno delujejo aktivneje v zbornici, velja: »Sprejeti kodeks zavezuje vsakega zdravnika, ki pride v tak položaj, da se sam izloči iz delovanja zbornice,« je poudaril.

• Skrajni čas je, da so se organi pregona zganili, je današnje kriminalistične preiskave komentiral predsednik zdravniškega sindikata Fides Konrad Kuštrin. Kuštrin je spomnil še na odmevno afero, ki je nastala leta 2003 zaradi spornega nakupa operacijskih miz v takratnem Kliničnem centru, saj je že takrat opozoril, da je to le vrh ledene gore. A po njegovih besedah ni bilo posluha, da bi se pristojni resno lotili »tega problema, ki je nedvomno sistemska korupcija«. »Takrat smo vsi pričakovali, da se bo kaj naredilo, pa se ni nič. Država se mora resno lotiti od vrha in narediti red,« je še dejal.

• Generalni direktor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) Samo Fakin pozdravlja današnje preiskave korupcije v zdravstvu. »Videli bomo, kaj bodo te preiskave pokazale. Je pa to korak k transparentni porabi javnega denarja,« je dejal.

• Predstavnik Iniciative zdravnikov Erik Brecelj je dejal, da se je »danes začela zdravstvena reforma«. Upa pa, da se ne bo končala z današnjo preiskavo.

»Ne vem natanko, kaj se je dogajalo danes. Do 16. ure sem bil v operacijski dvorani. Vem le to, da gre za zaslugo ministra za notranje zadeve, generalnega direktorja policije in Roberta Slodeja z Nacionalnega preiskovalnega urada. Ti so namreč ustanovili posebno skupino kriminalistov, ki se ukvarja z zdravstvom,« je Brecelj povedal novinarjem.