KPK: Ugotovitev je dokončna

Zapisali so, da poskusov diskreditacije in manipulacije s podatki iz poročila ne bodo razčiščevali v medijih.

sre, 09.01.2013, 17:38

Ljubljana - »Nekatere izjave zavezancev Zorana Jankovića in predvsem Janeza Janše po objavi poročila implicirajo očitek zlorabe zakona, pristojnosti in dolžnosti komisije,« so zapisali v protikorupcijski komisiji (KPK). Če Janša in Janković menita, da je tako, komisija pričakuje, da bosta uporabila »ustrezna pravna sredstva zoper komisijo«.

V KPK zagotavljajo, da je komisija zavezancema dala možnost, da se v postopku izjasnita o odprtih vprašanjih in očitkih, vendar sta to po njeni oceni storila »nepopolno, necelovito, nerazumljivo«.

Obenem v komisiji pojasnjujejo, da so bili že med nadzornim postopkom zaznani sumi posameznih kaznivih dejanj. »V tem delu se pričakuje nadaljnji postopek za to pristojnih organov skladno z zakonom,« je zapisano v sporočilu za javnost.

Navajajo še, da je njihova ugotovitev dokončna. »Vsako sklicevanje na kazenske postopke, pravnomočne sodne odločitve in domnevo nedolžnosti v tem primeru pomeni zavestno manipulacijo in usmerjanje pozornosti oz. vzbujanje vtisa, da odločitev in ugotovitve komisije še niso dokončne«.

Napovedujejo tudi, da bo komisija »ne glede na poskuse diskreditacije in manipulacije s podatki in ugotovitvami iz poročila spoštovala veljavni pravni red, človeško dostojanstvo obeh zavezancev« in da se »na te neutemeljene in neupravičene izjave ne bo odzivala - oziroma jih razčiščevala prek medijev«.

Obenem na komisiji še potrjujejo, da so pred objavo poročila z njegovimi ugotovitvami seznanili predsednika republike Boruta Pahorja in predsednika DZ Gregorja Viranta.

***

Janez Janša je na Odmevih dejal, da ne ve ali bo odstopil. »Moram pa reči, da bi, če bi vse kar piše držalo, ne bi smel biti na tej funkciji.«»Moram pa reči, da bi, če bi vse kar piše držalo, ne bi smel biti na tej funkciji.«

Povezane novice

DL enotna: Janša, Janković naj odstopita
9. januar ob 14:17
Stranka sicer čaka na dokončno odločitev funkcionarjev, ki ju bremeni poročilo protikorupcijske komisije.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
18 komentarjev
Kobra

Komentar je kršil Pogoje komentiranja na spletnem portalu Delo, zato je bil izbrisan.

13. januar 2013, ob 19:21:44
Neznan

Škandalozno je dejstvo, da preiskovanci niso dobili v pogled v pisni obliki poročila komisije, kar sam zakon tudi izrecno določa kot obveznost komisije," je nekdanji pravosodni minister Lovro Šturm za Slovenske novice komentiral ravnanje protikorupcijske komisije.

Predsednik državnega zbora Gregor Virant in predsednik države Borut Pahor sta bila z izsledki poročila seznanjena že pred njegovo objavo in prej kot ostali preiskovanci, kar ni običajna praksa, pravi Šturm. Problematično se mu zdi tudi, ker preiskovanci niso dobili vpogleda v poročilo v pisni obliki, saj je njihova pravica, da se izjasnijo o osnutku.

Za Šturma je "ustavno sporna in neskladna z zakonom" tudi zakonska ureditev postopka in dela komisije. Preiskovanec se ima pravico v sedmih dneh pritožiti na poročilo, odgovarja na besede člana komisije Roka Praprotnika, da je poročilo dokončno in da ugovor nanj ni možen. "Mnenje komisije je tako kot nek maršalat, kot neka dokončna obsodba," komentira Šturm.

10. januar 2013, ob 09:56:42
stanislavko

Nič medijev,zato je sodišče Klemenčič in Praprotnik....tudi za vaju raste šiba !!!!

10. januar 2013, ob 06:31:14
Kobra

*€,$,.. Zoran Janković v zakonskem roku ni prijavil lastništva dela nepremičnin, ki jih je imel v lasti že leta 2006, in lastništva 980 delnic Luke Koper, sploh pa ni prijavil lastništva in poslovanja z vrednostnimi papirji KRKE, razpolaganja z gotovino, položeno na transakcijski račun pri bankah v višini 29.500 EUR, in razpolaganja oziroma pridobitve denarnih sredstev velikih zneskov, ki po ugotovitvah komisije izhajajo iz nakazil različnih pravnih oseb kot poplačilo dolga.
FertikJe________________zaupnica_v_lastni_stranki___F_a_r_s_a________________Vunta:==>
.
€,$,.. Janez Janša v zakonskem roku ni prijavil nakupa trisobnega stanovanja v Ljubljani, prodaje kmetijskih zemljišč v skupni izmeri 15.437m2, nakupa osebnega avtomobila znamke Volvo XC 70 za 46.000 EUR in najema hipotekarnega kredita v višini 135.000 EUR, sploh pa ni prijavil poroštva stranki SDS pri najemu kredita v višini 500.000 EUR, poroštva fizični osebi/družinskemu članu pri najemu posojila v višini 125.000 EUR in pologa gotovine na transakcijski račun pri banki v višini 33.000 EUR.
Kje je denar od OROŽJA ?
Kje je denar od PATRIJE ?

FertikJe________________zaupnica_v_lastni_stranki___F_a_r_s_a________________Vunta:==>

Slovenski levi in desni skorumpirani politiki, tajkuni in sodniki so se povezali,.............

FertikJe________________________________na_sodišče_________________________________________+Kangler+
FertikJe____________________zaupnica_v_lastni_stranki___F_a_r_s_a_________________JanŠa:==>
FertikJe____________________zaupnica_v_lastni_stranki___F_a_r_s_a______________Jankovič:==>
FertikJe___________________kje_so_PODPISI_?______________________________Gorenak:==>
FertikJe_______________na_sodišče___________________Bavčar:==>
FertikJe_______________na_sodišče____________________Hilda:==>
FertikJe_______________na_sodišče____________________Zidar:==>
FertikJe________ne_vmešavaj_se_v_politiko_____________Rode:==>
FertikJe_______________na_sodišče__________________Popovič:==>
FertikJe_______________na_sodišče____________________Rutar:==>
FertikJe_______________na_sodišče_____________________Šrot:==>
FertikJe_______________na_sodišče_________________Kastelic:==>
FertikJe_______________na_sodišče____________________Kralj:==>
FertikJe_______________na_sodišče___________________Drolec:==>

FertikJe_______________na_sodišče________________________od_A_do_Ž:==>

09. januar 2013, ob 23:33:57
Neznan

Zapisali so, da poskusov diskreditacije in manipulacije s podatki iz poročila ne bodo razčiščevali v medijih.
.-.-
Sramota za skupino ljudi, ki ne pozna zakonodaje.
"ne bodo razčiščevali v medijih.". Ja, hudiča, zakaj pa so sklicali novinarsko konferenco, se tolkli po prsih, drug drugega hvalili in brali....
Zakaj niso odločb poslali po pošti? Potem pa bi lahko debatirali.

Sicer pa ima Janša prav, ko govori o referencah dveh članov.

09. januar 2013, ob 23:10:06
wladymyr

Ogorčenje zaradi enačenja

To enačenje svetlega zgodovinskega zgleda osebnosti slovenskega premiera Janeza Janše z ljubljanskim dokazno koruptivnim županom je nesmiselno, nerazumno, nevzdržno: je pa taktika umazana, spominja zoper slovenskega premierja na Dreyfusovo afero, le da je tukaj armada uličarstva in barabij v ozadju, ne pa pravna država.

09. januar 2013, ob 22:47:20
deželan

Slovenski-Balkanec

Pravilna pot je , da vse skupaj pretehta sodišče čim prej.
Glede Viranta pa hm fant je prejemal pomoč za brezposelne in vmes imel dober biznis, nato pa sam od sebe kolikor je menil sam poravnal davčne obveznosti in nobeden od organov pregona ni reagiral pa bi moral. Skratka bil je v prekršku - obelodanjen za katerega ni odgovarjal nikomur, kaj takega se navadnem državljanu nikakor ne zgodi.
Mu pa nikakor ne oporekam seanje početje ko kliče k odstopu, to je v politiki legitimno a volilci moramo sami presoditi komu dati glas.

09. januar 2013, ob 20:08:42
Slovenski-Balkanec

Draga "Sofija", ne, to ni "rdeci" drzavni udar, ampak je izkopavanje obrambnih jarkov in zatemnjevanje bojisca od strani SDS!

Dajte no, bodite tudi Vi vsaj malo bolj objektivni in izpadajte malo bolj inteligentni, kot na to kaze Vas najnovejsi komentar tukaj spodaj!

09. januar 2013, ob 19:52:34
Lenny

sofia "Spada to v prihajajoči državni udar!"
Hahahahhahahhahahahahhahahahahaha
hahahahahahahhahahahahahhahahahaha
hahahahahahahahahahhahahahahahhhaah, Zofi, špecialisti za to so Firerjevi vojščaki.., res da sta Virant in Erjaves sedaj malo v dvomih, Borči pa v Bruslju...,a ja, saj res,,,oni so vendar na oblasti, hahahahahahahhah
ni treba skrbet, vse bo vredu za SDS, vsaj še nekaj časa...

09. januar 2013, ob 19:51:42
Slovenski-Balkanec

Komentatorja "dezelan" in "ups", z vajinima mnenjema, takoj tukaj spodaj, se kar dobro strinjam. Med nami tukaj ni bistvenih nasprotij ampak kvecjemu soglasje. Dejstvo, da mi "Ups' ocita nekaj glede nerazumevanja o porocilu KPK, me zares ne moti in tudi ne vpliva bistveno negativno na v mojem prejsnjem komentarju navedenemu.

Zelim pa dodati, da izjava KPK, da sta Jankovicev Zoran in Jansev Ivan ztk Janez "edina", ki sta bistveno krsila zakonodajo, ze sama posebi kaze na pristranost in povrsnost KPK!

Glede na kriterije, ki jih je uporabila KPK v tem najnovejsem slucaju, je taksnih "tipov" v Republiki Slovneiji na stotine! Tisto natolcevanje o nekem starem Volvu je popoln nesmisel, je malenkost, je drobtinickarstvo, ki ga nebi smelo imeti smisla vtikati v to porocilo, ki bi "moralo" vsebovati veliko "tezje" zadeve, da bi opravicevalo dejstvo, da je Virantov Gregor, kot eden od precej "zasencenih" funkcionarjev, zahteval "takojsnji odstop" zadevnih politikov in gmotcev!

Dajmo, bodimo malo bolj objektivni in potrpezljivi ter zahtevajmo, ali vse datalje porocila za presojo javnosti in sodisc, ali pa da se vse skupaj vrze v kos, kot ze nekajkrat bil slucaj v podobnih situacijah!

Dajmo, zahtevajmo objavo popolnega porocila KPK, vkljucno s podpornim dokaznim gradivom. Ce se v nasih meidjih toliko pisari o daljnji ZDA in o njenih volitvah in o njenih se veliko bolj in tezje skorumpiranih politikih in vojnih velezlocincih, ni zlodaj da se nebi v taistih medijih naslo dovolj prostora za objavo tudi za nas narod potencijano zelo vaznega gradiva, taksnega, kot bi baje naj bilo najnovejse porocilo KPK!!

Republika Slovenija zelo zelo trpi na zunaj zaradi taksnih in podobnih bratomorilskih postopanj, ki velikokrat ne temeljijo na resnici in na verodojstojnih podatkih!

09. januar 2013, ob 19:49:13
sofia

Rdeča hobotnica je udarila.
Hotela sem pogledati stran SDS, vendar je stran nedostopna.
Spada to v prihajajoči državni udar!

09. januar 2013, ob 19:36:15
deželan

Da je vračilo kredita povečanje premoženja je " debela ", razen če ni sporen izvor danega kredita.
Pri Jankoviću bi bilo bolj dobro razčistiti mešetarstvo z zemljišči.

Janši očitajo dano poroštvo a iz poroštva lahko izvira le obveznost. Podobno je pri prodaji zemljišča, saj dobro vemo kolikokrat se je povečala vrednost v tem obdobju. Je pa vprašanje ali je JJ plačal davek na dobiček pri zemljišču, ki je oproščen po 20 letih lastništva. Definitivno je lahko sporen nakup avta oz gotovina.

Torej bo od vsega ostalo bore malo ! je pa zrelo za sodišče in to čim prej.

09. januar 2013, ob 18:51:45
ups

Balkanec, torej tudi tebi ni jasno, kaj je KPK opravil s tem postopkom! KPK je svoje opravil in svoje povedal, in to povsem pravilno, verjamem da tudi v skladu s predpisi in njihovimi pristojnostmi. Mi pa smo se sedaj na to poročilo obesili, kakor tudi politiki, novinarji, mediji itn. Osumljenca pa se bosta v nadaljevanju postopka morala reševati pred zelo pravno državo Slovenijo. Kolikor sta premetena, se znata celo izvleči iz vseh teh obtožb.

09. januar 2013, ob 18:42:12
Lenny

Vsi, ki ignorirajo polnoma jasno poročilo komisije, s hkratno pripombo, da gre za poročilo, ki sta ga oba tako Janša kot Jankovič dopolnjevala, je jasno, da so politično popolnoma nepismeni.
Verjamem, da drži vse, a tudi če bi držal le delček poročila, bi morala oba tisti hip odstopiti.
Vsi ki ju podpirate ste nasprotniki pravne in socialne države, ste proti politični higieni, finančni trensparentnosti in s voljnim kimanjem razlagama enega in drugega dokazujete svojo , bom fina, vse prej kot bistrino.
če ne bi živela v isti državi kot vi, bi vam privoščljivo želela nadaljevanje agonije...
Ampak nebo šlo, 11.1. bo na transparentih tudi Zoki..., PS pa se lahko začne od politike poslavljati.

09. januar 2013, ob 18:41:14
Slovenski-Balkanec

Naslov tega clanka jasno dokazuje, da je t.i. KPK dalec prevec samozavestna in tudi ocitno napolnjena z vrocekrvnezi!

Dragi novinarji, gospoda in tovarisija, dovolite, prosim!

Bolj pocasi, moji dragi sodrzavljani! V raznoraznih navajanjih in izpadih v zvezi z najnovejssim porocilom KPK, tako od strani novinarjev, kakor tudi od strani komentatorjev, opazam velik vpliv nekaterih od karakteristik, ki nas majhen narod ze od nekdaj “drzijo dol”, vkljucno sledecih:

Nestrpnost, zavist, zaletavost, zanikanje samih sebi, mrznja do bratskih slovanskih narodnosti, drobtinickarstvo, naivnost glede pricakovanj v zvezi z narodovimi nedavnimi odlocitvami, itn.

Glede slednjih bi zelel opomniti predvsem na dejstvo, da je nas narod oportunisticno z veliko vecino glasoval za odcepitev od Jugoslavije, za prikljucitev NATO vojnemu paktu in Evropski zvezi (EZ), ter da je hlastno zagrabil vabe velekapitalsticne elite, predvsem pa tiste od Britanije in ZDA, in da vsaj za sedaj, in za se nakej casa, “mora” nositi na svojih ramenih prednosti in pomankljivosti elitarskega kapitalizma, ki je zamenjal nas bivsi samoupravni socijalizem.

Del nasih bremen je tudi gledanje bogatenja velekapitalisticne elite in vedno vecjega zaostajanja nas vecine glede vsega, kar uziva velekapitlaisticna elita. Slednjo pri nas predstavlja nekaj zelo sposobnih in iznajdljivih ter istocasno “postenih” podjetnikov, proti katerim mi vsi nebi smeli imeti nic proti, ker jih zelo, zelo potrebujemo, in pa t.i. “tajkunski menedzerji”, ki so si po (neupravicenem) zgledu njihovih sovrstnikov v veliko vecjih firmah v Britaniji in ZDA preko od njih dominirnaih upravnih in nadzornih svetov, ipd., “odobrili” za nase pogoje popolnoma neopravicljivo visoke place in bonuse.

Podcrtujem, da pa tudi “tajkunski menedzerji” pod pogoji nase vedno se spreminajoce financne in ekonomske zakonodaje, niso nujno postopali ilegalno ampak samo izredno oportunisticno, kot bi verjetno lahko bil klasificiran slucaj Jankovicevega Zorana. Oportunizem je ena od nabolj cislanih karateristik in smislov kapitalisticnega sistema!

Zelim, da mi verjamete, da v t.i. “svobodnem” kapitalisticnem sistemu, ki nas trenutno “tezi”, kopicenje bogastva, raznorazno “svobodno” oz. prosto prelivanje kapitala znotraj EZ in med raznoraznimi firmammi in racuni posameznikov in njihovih firm doma ali znotraj EZ, ni nujno ilegalno, pa ceprav izgleda neeticno!

Porocilo KPK je "samo" porocilo KPK! KPK ni sodisce! Ali si prizadevamo za t.i. "pravno drzavo", ali si ne?!?

Ena stvar, ena situacija, je veliko bolj nevarna za nas narod in za naso majhno drzavico, kot je bila t.i. enostrankarska diktatura, ce je tisto zares bila diktatura, ko nismo imeli t.i. vecstrankarskih volitev, namrec anarhija! Pri taksnih in podobnih zadevah je treba imeti in dokazati potrpezljivost, brez da se pozabi na obtozeno tezo moznih krsitev zakonov. Dokler zadeva ni popolnoma pravilno sodnijsko zakljucena, ni zakljucena!

V tem konkretnem slucaju pa izjemoma popolnoma soglasam s priloznostno izjavo predsednice NSi, Novakove Ljudmile, in si dovoljujem ponoviti njen citat:

“Nobena juha se ne poje tako vroca, kot je bila skuhana!”

Obema, tako JZ-u, kakor tudi JIJ-u, je treba dati priloznost, da pojasnita in razcistita mnenje KPK. S tem mislim, da dokazeta "proti" mnenju KPK. Vse ostalo so le t.i. nedokazana natolcevanja, vkljucno eventuelno tista v porocilu KPK!

Narod slovenski ima tudi poravico izvedeti za podrobnosti, ki se skrivajo za obtozbami KPK, katere pa bi lahko bile razgrnjene in potrjene ali zanikane samo v pravilno izvedenem sodnem postopku.

Ce pa je precej resnice v porocilu KPK, pa je seveda smiselno za kateregakoli ovadenega oz. obtozenega od strani KPK, da odstopi iz osebnih, ce ze nezaradi eventuelno skorumpirnaih eticnih, razlogov! Njun odstop bi avtomaticno potrdil njuno krivdo, vsaj nacelno in vsaj delno ocitno!

Moje opravicilo zaradi neuporabljanja sumnikov svojevrstnih nasi slovansko-slovenski materinscini, nasi slovenscini, tokrat nacrtno navajam v skrajsani vsebini.

09. januar 2013, ob 18:24:45
Diaz

ergo, če sem prav razumel, sedaj moramo samo še počakati do jutri, kaj bo izjavil Pahor ! ......... :-)

09. januar 2013, ob 17:51:50
ups

Normalno, da je ugotovitev dokončna, saj drugače tudi ne mora biti, kadar se dela po zakonskih predpisih. Ampak, kaj in kako bosta ta dva veljaka Jankovič in Janša to sprejela, se pa že sedaj vidi. Nič nista kriva, to je političen motiv itd, itd! Še enkrat pravim, Jankovič naj gre nazaj v Srbijo, Janša pa na Roško! S takimi politiki naj Slovenija za vedno konča!
Potem pa naj zavlada spoštovanje Pravnih in Zakonskih predpisov!

09. januar 2013, ob 17:50:42
Kobra

Janša bi moral odstopiti že zato ker zavaja (20 let) svoje volilce in tudi nas.

Ć€,$,.. Zoran Janković v zakonskem roku ni prijavil lastništva dela nepremičnin, ki jih je imel v lasti že leta 2006, in lastništva 980 delnic Luke Koper, sploh pa ni prijavil lastništva in poslovanja z vrednostnimi papirji KRKE, razpolaganja z gotovino, položeno na transakcijski račun pri bankah v višini 29.500 EUR, in razpolaganja oziroma pridobitve denarnih sredstev velikih zneskov, ki po ugotovitvah komisije izhajajo iz nakazil različnih pravnih oseb kot poplačilo dolga.
FertikJe_____________________________________________________________________Vunta:==>
.
€,$,.. Janez Janša v zakonskem roku ni prijavil nakupa trisobnega stanovanja v Ljubljani, prodaje kmetijskih zemljišč v skupni izmeri 15.437m2, nakupa osebnega avtomobila znamke Volvo XC 70 za 46.000 EUR in najema hipotekarnega kredita v višini 135.000 EUR, sploh pa ni prijavil poroštva stranki SDS pri najemu kredita v višini 500.000 EUR, poroštva fizični osebi/družinskemu članu pri najemu posojila v višini 125.000 EUR in pologa gotovine na transakcijski račun pri banki v višini 33.000 EUR.
FertikJe_____________________________________________________________________Vunta:==>

Slovenski levi in desni skorumpirani politiki, tajkuni in sodniki so se povezali,.............

FertikJe_______________na sodišče______________________________________________________+Kangler+
FertikJe________________________€,$,.. €,$,.. €,$,..__________________________________JanŠa:==>
FertikJe________________________€,$,.. €,$,.. €,$,._______________________________Jankovič:==>
FertikJe________________________..PODPISI..,._______________________________Gorenak:==>
FertikJe______na sodišče_________Bavčar
FertikJe______na sodišče_________Hilda
FertikJe______na sodišče_________Zidar
FertikJe______naj se ne vtika v politiko_________Rode
FertikJe______na sodišče_________Popovič
FertikJe______na sodišče_________Rutar
FertikJe______na sodišče_________Šrot
FertikJe______na sodišče_________Kastelic
FertikJe______na sodišče_________Kralj
FertikJe______na sodišče_________Drolec

FertikJe___________________na sodišče______________________od_A_do_Ž_

09. januar 2013, ob 17:46:27
18 komentarjev
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej