KPK: več ovadb zaradi žaljive obdolžitve

Komisija je podala ovadbe proti Janezu Janši, Francetu Cukjatiju, Vasku Simonitiju in drugim osebam.

Objavljeno
27. februar 2013 12.10
Posodobljeno
27. februar 2013 12.19
Slovenija, Ljubljana, 31.01.2012 - novinarska konferenca Komisije za prepreccevanje korupcije. Na sliki Goran KLEMENCCICC. Foto: Leon VIDIC/DELO
K. V., Delo.si; STA
K. V., Delo.si; STA

Ljubljana - Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je na državni tožilstvi v Ljubljani in Mariboru podala več ovadb za kaznivo dejanje žaljive obdolžitve, med drugim zoper predsednika vlade Janeza Janšo. V komisiji sicer obsojajo javne žalitve in diskreditacije institucij pravne države, zadnje zahteve SDS pa označujejo kot »skrajno cinične in absurdne«.

V stranki SDS so na vprašanje STA, kako komentirajo vložitev ovadb, odgovorili, da ko predsednika protikorupcijske komisije Gorana Klemenčiča in njegovega namestnika Roka Praprotnika »ujamejo na laži ali jih zalotijo brez argumentov, začneta groziti z represijo ter izvajati pritisk na novinarje«.

Kot v današnjem odgovoru na odprto pismo poslancev SDS piše KPK, ni običajno, da se neodvisna državna nadzorna institucija z odprtim pismom obrača na politično stranko oz. odgovarja na njena odprta pisma, a, kot piše, »žal v slovenski pravni in politični krajini danes ni nič več neobičajno«.

Kot so zapisali v KPK, so stranka SDS in z njo povezani posamezniki, organizacije ter mediji oz. glasila v zadnjem času na komisijo naslovili več odprtih pisem in še več »anonimk»« z »neosnovano, neresnično in prevečkrat tudi žaljivo vsebino ter s takimi anonimkami povezanih vprašanj, na atera seveda prav zato razumni in smiselni odgovori niso mogoči«.

KPK navaja, da »v kratki zgodovini slovenske samostojnosti in demokracije ni bilo državne institucije, ki bi z enega političnega mesta v tako kratkem času doživela toliko poniževanj, nedostojnega govora, neresnic, insinuacij, anonimk in osebnih diskreditacij institucije ter ljudi, ki v njej delamo«.

Komisija se je kot institucija na dogodke odzvala, kot navaja, »na edini način, ki je primeren, praven in demokratičen«. Tako je komisija v zadnjih treh tednih podala več kazenskih ovadb za kaznivo dejanje žaljive obdolžitve, storjeno proti državnemu organu ali proti uradni osebi v zvezi z opravljanjem njene službe v tem organu.

Podano je več ovadb

Na vprašanje, proti komu je komisija podala ovadbe, so iz KPK sporočili, da so ovadbe podali »proti predsedniku vlade Janezu Janši, Francetu Cukjatiju, Vasku Simonitiju in še nekaterim drugim osebam«.

Ob tem v komisiji navajajo, da so že v preteklosti podali ovadbe zoper politike in javne funkcionarje, ki so objektivno žalili komisijo.

»Skrajno cinično in absurdno je, da te dni SDS od komisije zahteva kup stvari, pojasnil in dokumentov, na primer o tem, kako in s kom poslujejo državna podjetja,« pa je komisija navedla glede zadnje zahteve poslancev SDS, ki so na predsednika komisije Gorana Klemenčiča naslovili dopis, v katerem ga pozivajo, da na osnovi iste metodologije, kot je bila uporabljena v letnem poročilu KPK za leto 2010, v najkrajšem času pripravi analizo poslovanja družb, ki so v lasti njegovih družinskih članov, z gospodarskimi družbami, v katerih ima država delež. V dopisu, ki so ga iz SDS posredovali v torek, so poslanci navedli še nekatere druge zahteve.

Kot pojasnjuje KPK, je mnogo zahtev takih, ki jih komisija ne more posredovati tudi zato, ker vlada Janeza Janše v enem letu »ni uveljavila niti enega protikorupcijskega ukrepa«.

Kot v odgovoru na odprto pismo poslancev SDS še sporoča KPK, je to »prvi in zadnji odziv« na njihova odprta pisma, se bo pa komisija »vedno odzvala na kakršnekoli zakonite poizvedbe, predloge in utemeljene ter obrazložene pobude«. V KPK še navajajo, da »nič od tega, kar se danes tako intenzivno počne s komisijo«, ne more spremeniti ugotovitev komisije v poročilu, ki je, kot je znano, obremenjujoče za Janšo in ljubljanskega župana Zorana Jankovića.