KPK zaradi imenovanja Bulčeve tudi nad ministra Koprivnikarja

Ministru za javno upravo se očita nasprotje interesov, ker je glasoval za kandidatko iz stranke SMC, katere član je tudi sam.

Objavljeno
26. januar 2015 09.59
Boris Koprivnikar kandidat za ministra za javno upravo, pred odborom DZ v Ljubljani, Slovenija 16.septembra 2014.
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA

Ljubljana − KPK je zaradi postopka imenovanja Violete Bulc za kandidatko za evropsko komisarko poleg premiera Mira Cerarja in notranje ministrice Vesne Györkös Žnidar pod drobnogled vzela tudi ministra za javno upravo Borisa Koprivnika.

Koprivnikar je na družabnem omrežju facebook zapisal, da mu Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) očita nasprotje interesov »zaradi pridobitve nepremoženjskih osebnih koristi, ker sem glasoval za Violeto Bulc, saj sva v političnih stikih oz iroma v isti stranki«.

Dopis KPK v zvezi s predlaganjem Bulčeve sta prejela že Cerar in Györkös Žnidarjeva. KPK je predsednika vlade spomnila, da je na dopisni seji vlade aktivno sodeloval pri sprejemanju odločitve o Bulčevi, s katero pa ima politične stike. To bi »po trenutni oceni dejanskega stanja lahko kazalo na kršitev določb zakona o integriteti in preprečevanju korupcije o dolžnem izogibanju nasprotju interesov«.

KPK še ni sprejela dokončnega poročila

KPK je sicer pojasnila, da v postopku preverjanja predlaganja Bulčeve za evropsko komisarko še niso sprejete končne ugotovitve, a da so v okviru postopka stopili v stik z določenimi osebami.

Györkös Žnidarjeva meni, da poročilo nima pravne podlage, Cerar pa je vodstvu KPK poslal pisno stališče v zvezi s prijavo domnevnih nepravilnosti. Premier je med drugim zatrdil, da v celotni zadevi ni zagrešil nobene zlorabe ali protipravnega, koruptivnega ali drugega neprimernega dejanja. Bulčeva pa je postopek KPK označila za legitimen.