Kranjec: Nobenega sodnega dneva ne bo

Možne rezultate stresnih testov in posledice ocenjuje nekdanji guverner Banke Slovenije.

Objavljeno
11. december 2013 11.49
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika

Po včerajšnjem pričanju pred preiskovalno komisijo, ki preverja odgovornost za bančno luknjo, je nekdanji guverner Marko Kranjec za Delo ocenil, kaj bo bankam in državi prinesel konec tedna.

Kakšen rezultat pregleda bank pričakujete ta teden?

Pričakujem, da ocena slabih terjatev, ki bodo prenesene na slabo banko, ne bo bistveno večja od tiste, ki smo jo ocenili v Banki Slovenije že aprila, maja in junija letos. Bo v teh mejah.

To je približno?

To je nekaj nad štiri milijarde evrov.

Govorite o prenosu slabih terjatev na slabo banko. Vlada si je medtem s spremembo zakona o javnih financah omogočila, da bo banke lahko neposredno in takoj dokapitalizirala še s 4,7 milijardami evrov.

Razumem, da bo vlada konvertirala del depozitov, ki jih ima v bankah, v kapital, za del pa bo izdala obveznice. Teh številk o dokapitalizacijah nisem spremljal zelo natančno. Govorim o tem, kaj bodo ugotovila konzultantska podjetja, ki ugotavljajo kvaliteto portfelja bank. Bi pa rekel, da smo iz tega stresnega testa naredili neki mit. Precej slabo smo to predstavljali javnosti, ki je prestrašena. Mislim, da po nepotrebnem. Kaj se bo zgodilo na dan objave številk? Preneslo se bo terjatve z enega računa na drugega in se bo zapolnila luknja bodisi z depoziti bodisi z obveznicami. Predstavlja pa se, da se bo zgodil sodni dan: banke ne bodo opravljale plačilnega prometa, zmanjkalo bo gotovine... Daleč od vsega tega. Žalosti me, ker je tudi medijsko poročanje zelo pomanjkljivo. Nič od tega se ne bo zgodilo. Banke bodo poslovale kot doslej. Treba bo pa počakati, da bomo videli, kako se bo potem politika kreditiranja bank usmerila proti realnemu sektorju. V tem vidim dosti večji problem kot pri stresnih testih in slabih terjatvah. Iz tega ne smemo delati mita. To bo operacijo, ki je podobna operacijam, ki so jih opravili tudi že v drugih bančnih sistemih.