Kriminalisti na SDS

V stranki se še sprašujejo, zakaj se policija ni tako hitro odzvala tudi v primeru spornih prodaj zemljišč v Ljubljani.

Objavljeno
13. december 2011 17.32
Posodobljeno
13. december 2011 17.39
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si

Ljubljana - Sedež SDS sta popoldne obiskala kriminalista, so potrdili na spletni strani stranke. Ob tem pojasnjujejo, da sta kriminalista želela zbirati informacije o spornem zapisu skrivnostnega Tomaža Majerja, objavljenem na spletni strani SDS, poroča STA.

Na Policijski upravi Ljubljana so potrdili obisk kriminalistov, kot so pojasnili, zaradi preiskovanja uradno pregonljivega kaznivega dejanja javnega spodbujanja sovraštva. Namen obiska je bilo zbiranje obvestil od ljudi, ki bi lahko posredovali koristne informacije. Dodali so, da je policija dolžna preveriti vsako informacijo, prijavo, anonimko ali lastno zaznavo o sumu kaznivega dejanja, ki se preganja po uradni dolžnosti.

Predsednik Türk prekoračil svoja pooblastila?

V stranki ugotavljajo, da sta kriminalista sedež stranke obiskala v manj kot dnevu po vložitvi kazenske ovadbe informacijske pooblaščenke Nataše Pirc Musar in, navajajo, po pozivu predsednika republike Danila Türka.

Predsedniku Türku očitajo, da se je kot predstavnik izvršilne veje oblasti s svojim pozivom neposredno vmešal v delo organov v sestavi, kar zakon o policiji eksplicitno prepoveduje.

V stranki tudi znova pojasnjujejo, da v nedeljo objavljeni zapis z naslovom Jankovićeva sta dvignila umetno ustvarjen strah in slovenska radodarnost z državljanstvi  ne odraža mnenja stranke, tudi sicer pa da ne predstavlja sovražnega govora, prav tako ne poziva k nestrpnosti.

V stranki se še sprašujejo, zakaj se policija ni tako hitro odzvala tudi v primeru dokazano spornih prodaj zemljišč v Ljubljani, zakaj ni tako ažurno reagirala pri dokazano škodljivi in klientelistični pogodbi najema stavbe za NPU in zakaj šele po več kot enem letu ter po odstopu ministrice za notranje zadeve. Sprašujejo se tudi, zakaj policija preiskuje tiste državne tožilce, ki so želeli raziskati tragični primer napada bulmastifov in zakaj se ne odzove ob sledeh korupcije in klientelizma, ki so jih odkrili pristojni davčni organi pri bodočem predsedniku vlade.

Mnenja o možnostih pregona deljena

Na Okrožnem državnem tožilstvu v Ljubljani so za STA potrdili, da so od informacijske pooblaščenke danes prejeli kazensko ovadbo zoper eno fizično in eno pravno osebo zaradi kaznivega dejanja javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Medtem pravni in drugi strokovnjaki menijo, da sedaj veljavna kazenska zakonodaja v omenjenem primeru ne dopušča kazenskega pregona. Namestnik varuhinje človekovih pravic Jernej Rovšek ocenjuje, da bi bil ta primer v sedanji ureditvi sankcioniran kot prekršek.