Krivice pri pokojninah bodo skušali popraviti do jeseni

Virant je tako opozicijsko rešitev kot tudi vztrajanje pri obstoječih pokojninskih rezih označil za radikalno.

Objavljeno
16. julij 2012 09.04
Posodobljeno
16. julij 2012 09.29
tre_UPOKOJENCI
An. B., notranja politika, Pi. K., Delo.si
An. B., notranja politika, Pi. K., Delo.si

Ljubljana - Koalicijski partnerji so se na današnjem sestanku skušali uskladiti glede morebitnih popravkov varčevalnega zakona, ki posega v pokojnine. Zahteve za odpravo napak v prvi vrsti zahtevajo poslanci Desusa pa tudi finančni minister Janez Šušteršič priznava, da so v varčevalnem zakonu potrebni nekateri popravki glede pokojnin.

Predsednik državnega zbora Gregor Virant se je pred srečanjem zavzel, da bo koalicija v prvi parlamentarni obravnavi podprla opozicijsko novelo zakona, ki sta jo vložili PS in SD in jo septembra amandmirali. »Težava tega zakona je, da je preveč drastično posegel v nekatere pravice. Na drugih področjih smo posegali po šest, sedem, osem odstotkov, tu pa so nekateri izgubili po 20-25 odstotkov. To je preveč in je potrebno najti uravnoteženje,« je povedal Virant, ki je tako opozicijsko rešitev kot tudi vztrajanje pri obstoječih pokojninskih rezih označil za radikalno. Virant je po sestanku dejal, da so se vsi strinjali, da so spremembe potrebne, o čem več, pa še ne.

Njegovega predloga glede manj drastičnega rezanja pokojnin niso podprli, v stranki DL pa so se dogovorili, da bodo do konca tedna premislili o podpori opozicijskemu predlogu. Ljudmila Novak (NSi) je po sestanku dejala, da je koalicija pripravljena spreminjati ZUJF le v tistih delih, ki se tičejo tistih upokojencev, ki so imajo osnovo vplačano v slovenski pokojninski sistem in nikjer drugje. Koalicija se bo po njenih besedah o spremembah in dopolnitvah uskladila do konca meseca.

Predsednik Desusa Karl Erjavec meni, da bi iz zakon o uravnoteženju javnih financ popravili tako, da bi iz pokojninskih rezov izločili borce NOB, del žrtev vojnega nasilja in tiste, ki so v Sloveniji delali za podjetja s sedežem v nekdanji Jugoslaviji. »Mi bomo vztrajali, da se te nedoslednosti popravijo, bomo pa videli kaj se bomo dogovorili.« Opozicijski predlog bi podprli, če koalicija svojega ne bi predlagala.

Predsednik SLS Radovan Žerjav je dejal, da se koalicija »o tem mora dogovoriti in najti konsenz,« ni pa bil konkreten glede predlogov. Da se bo nekaj treba dogovoriti se je strinjal tudi vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko, a je hkrati dodal, da »je bil pa zakon že sprejet s podporo vseh koalicijskih strank«.NSi po besedah njihovega vodje poslanske skupine Jožefa Horvata ne podpira sprememb zakona o uravnoteženju javnih financ.

Kot je znano, so se v začetku meseca pokojnine znižale nekaj več kot 26.300 upokojencem, ki del pokojnine prejemajo iz državnega proračuna. Večinoma gre za upokojence, ki so del delovne dobe prebili v drugih republikah nekdanje SFRJ, za borce NOB ter nekdanje begunce in internirance. Zaradi takšne selekcije je ta del zakona deležen ostrih kritik, upokojenci so pred parlamentom teden dni nazaj protestirali; menijo, da je zakon protiustaven. Upokojenske organizacije vlagajo množične tožbe, vloženih je bilo več zahtev za ustavno presojo, med drugim jo je v petek napovedal tudi varuh človekovih pravic. Ustavni sodniki imajo prihodnjo sejo sklicano za 13. september in do takrat se bo na ustavno sodišče mogoče obrnil še kdo, ki meni, da so mu bile z zakonom kršene ustavne pravice, če popravki do takrat ne bodo uskaljeni.