Kuštrin: Vlada prvič pokazala, da razume resnost položaja

Sindikat, ki je za 8. novembra napovedal začetek stavke, se že več mesecev pogaja s predstavniki ministrstva za zdravje.

Objavljeno
25. oktober 2016 19.51
Ma. F., STA
Ma. F., STA

Ljubljana - Predstavniki vlade so danes prvič zelo jasno pokazali, da razumejo resnost položaja in zahteve sindikatov, je danes po srečanju z novo vladno pogajalsko skupino dejal predsednik Fidesa Konrad Kuštrin. Po njegovi oceni je bila vladna reakcija zelo pozna, saj je sindikat zahteve predstavil že septembra lani. »Vendar bolje pozno kot nikoli,« je dodal.

Zdravstveni sistem se lahko izboljša tako, da se začnejo uveljavljati standardi in normativi, da se spremeni financiranje zdravstvenega varstva in da se spremeni vodenje javnih zdravstvenih zavodov. O vsem tem so se predstavniki sindikata in vlade danes strinjali, je povedal Kuštrin.

Prav tako gredo zahteve Fidesa tudi v smeri sprememb zakona o sistemu plač, saj po njegovih besedah ne morejo dopuščati, da zdravniki specialisti osem let po specialističnem izpitu zaslužijo med 1300 in 1400 evri neto. To je po Kuštrinovem prepričanju »nespodobno«, sploh ob tem, da praktično vsak dan izvejo za nekoga, ki odhaja. Če bo šlo tako naprej, se Kuštrin sprašuje, »kdo bo zdravil naše državljane«.

Sogovorniki so se danes dotaknili tudi sindikalne zahteve, da bi lahko zdravniki presegli 57. plačni razred, česar sedaj ne morejo. Vlada po Kuštrinovih besedah doslej v zvezi s tem ni ponudila še ničesar, pač pa naj bi po ministrovih zatrdilih v zvezi s tem pridobila stališče vlade in pripravila izračune. Ti izračuni bodo predstavljeni na naslednjem srečanju vladne pogajalske skupine in Fidesa, ki je predvideno za 3. november, je povedal.

Stavka zagotovo bo, če vlada ne bo predstavila konkretnih in zavezujočih ponudb, je še zatrdil Kuštrin. Kljub temu pa možnosti morebitne zamrznitve ali prestavitve stavke v Fidesu nikoli niso izključili.