LDS bo vodil Tone Anderlič

Znanih obrazov je bilo na kongresu zelo malo; med njimi je bil Aleš Gulič. »Vsak konec je nov začetek,« je dejal.

Objavljeno
16. maj 2013 17.14
eržen Drzavnozborske volitve 2008, LDS - Sobotna
Klara Škrinjar, notranja politika
Klara Škrinjar, notranja politika

Ljubljana - Do prvega resnega preizkusa, to pa bodo junija prihodnje leto evropske volitve, če ne bodo že prej državnozborske, bo stranko LDS vodil Tone Anderlič, stari znanec politike. Anderlič protikandidatov ni imel.

Stranka, zadnja leta kadrovsko osiromašena, ni imela lahkega dela pri iskanju novega predsednika. Glede očitnega pomanjkanja interesa za predsedniško funkcijo, je Anderlič dejal, da se je vodstvo stranke glede kandidature sicer pogovarjalo z mnogimi potencialnimi kandidati, med njimi tudi znanimi imeni kot so Igor Šoltes, Miro Cerar, Nataša Pirc Musar, a so vsi želeli garancijo, da bodo po naslednjih volitvah v vladi in da finance niso problem.

Sam bo stranko vodil do prvih volitev, ki bodo nastopile in ki bodo tudi prvi pravi pokazatelj, ali je stranka dovolj vitalna za vrnitev v državno politiko. »Liberalcev je v Sloveniji dovolj, da lahko participiramo pri odločanju,« je dejal Anderlič, ki zaradi slabega finančnega stanja stranke ne bo profesionalen predsednik stranke.

Na izrednem kongresu se je sicer zbralo dobrih 100 delegatov, ki so izvolili tudi nove podpredsednike. To so postali Debora Burić, Tadeja Drenovec, Milan Razdevšek in Anton Preskar. Za mesto podpredsednika se je potegoval tudi Ivan Jačimovič.

Znanih obrazov je bilo zelo malo; med njimi je bil Aleš Gulič. »Vsak konec je nov začetek,« je dejal ob koncu srečanja.

Jelko Kacin se kongresa ni udeležil zaradi nujnih obveznosti v Bruslju, a je zbrane nagovoril prek videoposnetka. »To je trenutek resnice in priložnost za preobrat,« je dejal. Po njegovem je treba najti odgovor, ali je LDS lahko del rešitve nastale politične situacije ali so le izgubljena skupina naivnežev, ki je izgubila stik z realnostjo. Namignil je, tako kot tudi Anderlič, da se bo treba ozirati tudi po možnih povezavah z drugimi akterji ter poudaril, da te priložnosti v LDS ne bi smeli zamuditi. »LDS je treba znova pognati kri po žilah!« je še dejal.

Sicer pa so na današnjem kongresu sprejeli tudi deklaracijo, v kateri so ošvrknili obstoječo politiko, ki da jo preveva osebni oportunizem, sami, kot prenovljena LDS, pa se želijo kot pomemben političen akter vrniti v parlament in tudi pomagati civilni družbi enakovredno stopiti vanj.

Stranka LDS je bila brez predsednika vse od junija lani, ko je z mesta predsednika stranke odstopil  Iztok Podbregar. V začetku letošnjega leta, po izbruhu vstaj, so odstopili tudi vsi štirje podpredsedniki in generalni sekretar stranke. Sledil je zadnji val odhodov, ko so iz stranke izstopili Jože Pirjevec, Božidar Flajšman, Darko Štrajn, ki zdaj sodelujejo pri nastajanju novih strank.