Le Penova ne bo podprla nobenega kandidata

V drugem krogu predsedniških volitev vodja Nacionalne fronte ne bo podprla niti Sarkozyja, niti Hollandea.
Objavljeno
01. maj 2012 17.20
K. V., Delo
K. V., Delo
Pariz - Kot navaja Sta voditeljica francoske skrajno desničarske stranke Nacionalna fronta Marine Le Pen je svojim privržencem danes sporočila, da v drugem krogu predsedniških volitev, ki bo potekal v nedeljo, ne bo podprla ne sredanjega predsednika Nicolasa Sarkozyja niti njegovega socialističnega protikandidata Francoisa Hollandea.

»Nobenemu od teh dveh kandidatov ne bom izkazala svojega zaupanja,« je Le Penova povedala množici svojih privržencev, ki so se danes zbrali v Parizu. Ob tem je sicer dejala, da se morajo podporniki njene stranke sami odločiti, koga bodo volili, a se je odločno zavzela za to, da glasovnice pustijo prazne, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»Jaz sem svojo odločitev sprejela, vsak od vas, vsak od nas, pa bo sprejel svojo,« je povedala v uro dolgem govoru na zborovanju v Parizu. V govoru se je med drugim tudi pohvalila z zgodovinskim uspehom njene stranke v prvem krogu volitev 22. aprila, na katerem je prejela rekordnih 18 odstotkov glasov.

»Praznujemo naš izjemen rezultat na predsedniških volitvah. Postali smo težišče francoskega političnega življenja. Gibanja, ki smo ga sprožili, ni več mogoče ustaviti, naš uspeh je neizogiben, nič več ne bo, kot je bilo. Naš boj se šele začenja, še veliko moramo postoriti,« je zatrdila. Sarkozyja in Hollandea je Le Penova obtožila, da sta »izdala« francoske vrednote, ter ju označila za dve strani istega kovanca, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

»Preveč imam rada svojo državo. Preveč imam rada vas, da bi vas speljala na pot lažnega upanja,« je privržencem sporočila Le Penova, ki je v prvem krogu predsedniških volitev zasedla tretje mesto, njeni volivci pa imajo tako v drugem krogu ključno vlogo pri odločitvi o zmagovalcu.