Leljak tudi pri slovenskih kriminalistih

Silvo Gorenc zanikal vpletenost v ugrabitev Crnogorca, poslanci pri arhivih blizu kompromisa.

Objavljeno
14. januar 2014 22.45
bakal/ Gornja Radgona: Ta Ä?Xas en najbolj znanih
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika
Ljubljana – »Večina tega je falsificirana,« je ekipi Kanala A nekdanji direktor zvezne obveščevalne službe Silvo Gorenc zanikal, da bi bil vpleten v ugrabitev Stjepana Crnogorca. Dokumente, ki kažejo nasprotno, je danes Roman Leljak predstavil slovenskim kriminalistom.

Leljak, ki je bil danes zvečer v Zagrebu, kjer je podatke, kako so v Službi državne varnosti (SDV) v Jugoslaviji načrtovali in izvedli ugrabitev Stjepana Crnogorca in likvidacijo hrvaškega emigranta Nikice Martinovića, predstavljal tudi v pogovoru za tamkajšnjo televizijo, se je na Gorenčevo izjavo o ponaredkih odzval z: »To bo razložil policiji.«

Na policiji so potrdili, da jim je Leljak predal »določene dokumente«, in napovedali, da bodo zbrali vsa obvestila, da bi tožilstvo lahko odločilo, ali bo sprožilo kazenske postopke. Če jih bodo za to zaprosili, bodo sodelovali tudi z avstrijskimi varnostnimi organi in jim dali vse potrebne podatke, so sporočili po pogovoru z Leljakom in zavrnili kritike, da so pozno začeli preiskovalne aktivnosti. Kriminalisti so Leljaka povabili na pogovor včeraj.

Kljub sprva ostrim tonom in hudim medsebojnim očitkom pa so se kompromisu, ki bi odpravil tveganje referenduma, nocoj približali poslanci v odboru za kulturo pri dopolnjevanju arhivske zakonodaje. Koalicija je podprla predlog SDS, da bi dosjeji SDV, ki vsebujejo občutljive osebne podatke, ostali nedostopni 75 let, in se odrekla vladnemu podaljšanju za pet let. SDS pa je podprla koalicijski predlog, da bodo arhivarji te osebne podatke v dokumentih lahko prikrili, da bi dokumenti ostali dostopni (anonimizacija). Zapletlo se je pri dopolnilu, katerega potrditev je pričakovala SDS, da bi ohranili, da varovanje zasebnosti ne velja za funkcionarje prejšnjega sistema, kar je pa koalicija zavrnila. Ocena raziskovalca Igorja Omerze, da se bodo zaradi podatkov o umorih na levi in desni povsem vkopali, se ni čisto potrdila. Miru pa še ni.