Kako so se v prvem letu izkazali Fajonova, Zver, Bogovič in Peterle?

V evropskem parlamentu v tako kratkem času ni mogoče doseči velikih premikov.

Objavljeno
27. julij 2015 22.57
Zoran Potič, notranja politika
Zoran Potič, notranja politika

Ljubljana – V nadaljevanju analize dela slovenskih evropskih poslancev ugotavljamo, da je po drugem kriteriju, ki jih merijo na spletni strani mapranking.eu, znova najbolje ocenjen Igor Šoltes. A to, kot opozarja poznavalec Andrej Lavtar, ne pove vsega.

Na spletni strani mepranking.eu lahko dobimo še bolj celovito sliko o tem, kako aktivni so evroposlanci, saj so v skupnem seštevku ocene vključene statistike o tem, kolikokrat so glasovali, se oglasili v razpravi, koliko amandmajev so vložili in podobno.

Tu je najbolje ocenjen Igor Šoltes, ki med skoraj 750 poslanci zaseda 49. mesto, Ivo Vajgl 109. mesto, Milan Zver 130. mesto, v zlati sredini so Patricija Šulin na 341. mestu, Franc Bogovič 353. mestu in Romana Tomc na 487. mestu, v zadnji tretjini pa sta Tanja Fajon na 553. mestu in Lojze Peterle na 557. mestu. Na mestu meprankings umestijo Šoltesa, Vajgla in Zvera med bolj aktivne, Tomčovo, Fajonovo in Peterleta pa med manj aktivne poslance.

Dober poznavalec delovanja evropskega parlamenta, sicer nekdanji vodja poslanske pisarne v parlamentu Andrej Lavtar, opozarja, da statistika ni vse in je lahko zavajajoča. »Evropski parlament je institucija, v kateri v enem letu ni mogoče doseči velikih premikov. Lahko pa se vsak poslanec umesti v kontekst, v katerem bo pomembno vplival na prihodnost EU na enem področju ali nekaj ključnih. Nikakor pa ne na vseh. Število zabeleženih aktivnosti na spletni strani evropskega parlamenta ni odločilno,« meni Lavtar.

Tanja Fajon, SD/S & D
delovno področje: državljanske svoboščine

Naporno in polno izzivov, posebno v smislu finančne in socialne krize, skrhanega zaupanja Evropejcev, vse pogostejših pojavov populistične in nacionalistične retorike, strahu pred terorističnimi napadi, pojava radikalizacije mladih Evropejcev in ne nazadnje begunske in grške krize.

Ne le da gre za tektonske premike na evropskih tleh, ki utegnejo imeti nepopravljive posledice za prihodnost EU, saj mir in stabilnost nista tako samoumevna, kot sta se zdela še včeraj, se moramo s populizmom, ekstremizmi in sovražnim govorom spopadati tudi v evropskem parlamentu. Prvo leto je pokazalo, da bo pot do obnove zaupanja v Evropi in dostojnega življenja za vsakogar neprimerno daljša tudi zaradi let zgrešenih evropskih konservativnih politik strogega zategovanja pasu.

Kot podpredsednica S & D sem odgovorna za področje citizen rights, torej za temeljne svoboščine, notranje in pravosodne zadeve, posebno migracije, vizumsko in azilno politiko, za boj proti ekstremizmu, ksenofobiji in sovražnemu govoru ter terorizmu. Za omenjene teme sem tudi govorka moje politične skupine. V moji pristojnosti je prav tako medijska strategija - komunikacija S & D, torej usklajevanje medijske politike, s katero se ukvarja približno 20 predstavnikov za tisk, ki spadajo v mojo pristojnost.

Mnenje Andreja Lavtarja

Če sta kohezijska in kmetijska politika najbolj konkretni in stvarni politiki EU, so državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve tisti vrednotni ustroj Unije, na katerem ideja EU pravzaprav temelji. Tanja Fajon to zelo dobro ve in področju posveča že drugi mandat. Je predvsem vztrajna borka za liberalizacijo vizumske politike za države v sosedstvu EU, aktivna pa je tudi na področju migracij, begunske krize, trgovine z ljudmi v Sredozemlju, ostro pa se je odzvala tudi na poročilo o mučenju, ki ga je izvajala ameriška obveščevalna agencija.

Milan Zver, SDS/EPP
delovno področje: šolstvo in kultura

Bil sem poročevalec za zakonodajno mnenje o povišanju evropskih sredstev vnaprejšnjega financiranja za zaposlovanje mladih, ki je zelo pomembno, saj je med mlajšimi od 25 let v EU po nekaterih merjenjih kar sedem milijonov takšnih, ki so brez dela.

Bil sem poročevalec za reformo evropskega visokega šolstva (bolonjsko reformo), ki je ključna za večjo zaposljivost mladih v EU, spodbujanje socialne kohezije in gospodarske rasti. Prav tako sem bil poročevalec za sistem geografskih označb za nekmetijske izdelke na področju EU. Poročevalec za zelo aktualno mnenje o preprečevanju radikalizacije in novačenja evropskih državljanov v terorističnih organizacijah.

Pred kratkim mi je evropski parlament dodelil funkcijo stalnega poročevalca za Erasmus+, enega najprepoznavnejših programov Evropske unije, ki je od svojega nastanka leta 1987 omogočil študentske izmenjave več kot trem milijonom mladih Evropejcev.

V obdobju 2014-2020 bo program zagotovil možnosti za študij, usposabljanje, pridobivanje delovnih izkušenj in prostovoljno delo v tujini za več kot štiri milijone Evropejcev. Njegov proračun v višini 14,7 milijarde evrov pomeni 40-odstotno povečanje v primerjavi s prejšnjo stopnjo porabe.

Mnenje Andreja Lavtarja

Milan Zver je kot nekdanji minister za šolstvo že v prvem mandatu sedel v odboru za šolstvo in kulturo. Ukvarjal se je z mobilnostjo mladih, reformo programa Erasmus in mladinsko problematiko na splošno. V tem mandatu je že sodeloval pri oceni implementacije bolonjskega procesa in pri pripravi mnenja o dodatnem financiranju iniciative za zaposlovanje mladih. Njegovo korektno vsebinsko delo na področju, ki ga dobro pozna, včasih žal zasenčijo ideološki boji, ki so precej preživeti.

Franc Bogovič, SLS/EPP
delovno področje: kohezija in kmetijstvo

V prvem letu lahko rečem, da smo se jaz in moja ekipa najprej morali prilagoditi novemu okolju. Tako lahko izrazim upanje, da se bo rezultat letošnjih srečanj, obiskov in drugih mojih aktivnosti v evropskem parlamentu pokazal tudi v praksi doma v Sloveniji, kajti to je tudi glavni namen, ki sem si ga zadal; dobre prakse in priložnosti prenesti na domači parket. Še posebno to velja za kmetijstvo in črpanje evropskih sredstev, s čimer se tudi največ ukvarjam in kjer vidim zelo veliko možnosti za nova delovna mesta, povečanje investicij in izboljšanje samopreskrbe v Sloveniji.

Prav tako sem se aktivno vključil tudi v spremljanje procesa širitve EU na Zahodni Balkan. Prepričan sem, da samo čim hitrejša vključitev teh držav v evropske integracije, tako Srbije kot tudi nekaterih drugih, zagotavlja stabilnost in mir v tem delu Evrope. To je ključno tudi za slovensko gospodarstvo, ki je že tradicionalno vezano na te konkretne južne trge. Za uresničevanje cilja pomagati priložnosti EU pretvoriti v prakso doma si bom prizadeval tudi v prihodnje.

Mnenje Andreja Lavtarja

Franc Bogovič je zadel žebljico na glavico. Kohezija in kmetijska politika sta materialno bistvo evropske politike in integracije EU, saj se tu krojita usmeritev in razdeljevanje velike večine sredstev EU. Kot nekdanji minister za kmetijstvo in predsednik SLS je vsekakor prevzel optimalno kombinacijo zadolžitev kot član odbora za regionalni razvoj in nadomestni član v odboru za kmetijstvo. Iz sedanjega arhiva aktivnosti je razvidno, da je pri svojem delu v teh odborih dosleden in osredotočen. Odločno je podprl pravico držav članic do prepovedi uvedbe genetsko spremenjenih organizmov, če bi EU to dovolila, zavzema pa se tudi za koriščenje sklada za prilagajanje globalizaciji v Sloveniji.

Alojz Peterle, NSi/EPP
delovno področje: zdravje

Prvo leto novega mandata je bilo namenjeno predvsem konstituiranju delovnih teles v evropskem parlamentu (EP) in nato nadaljevanju dela, ki se je začelo v prejšnjih mandatih. Pri tem sem posebno pozornost namenil zdravstvu, še posebno boju proti raku na evropski ravni, izzivom starajoče se družbe, GSO, na področju zunanjih zadev pa kot poročevalec nadaljujem delo pri pripravi sporazuma o strateškem partnerstvu med EU in Japonsko ter kot predsednik delegacije pri skupnem parlamentarnem odboru EU-Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija odnosu EU do Makedonije ter graditvi demokratičnih vrednot v tranzicijskih državah.

Spet sem ustanovil skupino poslancev v boju proti raku, ki ji tudi predsedujem. Izvoljen sem bil za sopredsednika delovne skupine za zdravje v odboru ENVI, ki bo letos organizirala pet delavnic, prva je bila 16. junija. Sodeloval sem tudi pri ustanovitvi medskupine za aktivno staranje, solidarnost med generacijami in družinsko politiko, v kateri sem podpredsednik podskupine za aktivno staranje.

O temi zdravja sem organiziral oziroma nastopil na več kot 30 konferencah, o temi zunanjih zadev in demokratičnih vrednot na več kot 20.

Mnenje Andreja Lavtarja

Lojze Peterle ni samo zagovornik čebelarjev in medu brez sledov genetsko spremenjenih organizmov, ampak je v odboru za okolje, javno zdravje in varnost potrošnikov tudi sicer zelo aktiven. Izbira si relativno specifične teme z različnih področij. Že tretji mandat deluje na področju boja proti raku. V tem mandatu pa je za zdaj veliko pozornosti namenjal tudi zunanjim zadevam, kjer je nadomestni član, a ima kot poslanec z dolgoletnim stažem in kot nekdanji predsednik vlade vendarle velik ugled. Zanimajo ga tudi trgovinski sporazumi, aktivno deluje predvsem pri partnerskem sporazumu z Japonsko.