Letos brez odločitve o priznanju Palestine

Luka Mesec večine spet ni prepričal. 

Objavljeno
09. oktober 2015 21.34
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika
Ljubljana – »Vlada se izmika izvršitvi sklepa državnega zbora ... To je poniževanje zakonodajne oblasti,« je na kolegiju predsednika državnega zbora vodja poslanske skupine Združene levice Luka Mesec danes poskušal doseči, da bi do konca leta državni zbor vendarle odločal o priznanju Palestine.

Priznanje je prejšnji mesec večina vodij poslanskih skupin izločila iz načrtov po opozorilu generalnega sekretarja vlade Darka Krašovca, da bo vlada priznanje predlagala šele, ko bo to storila še katera druga evropska država. Prejšnji mesec je v imenu stranke SD Matjaž Han napovedal, da bo, če se to ne bo zgodilo v mesecu dni, odločanje državnega zbora o priznanju Palestine zahtevala njegova stranka. A danes Hana na kolegiju ni bilo. Za odločanje o priznanju Palestine na decembrski seji parlamenta so bili le poslanci iz ZL, nepovezani poslanci in – nekoliko presenetljivo – v imenu Desusa Primož Hainz, ki je nadomeščal Franca Juršo. Ker te tri skupine združujejo le 20 od skupaj 90 poslancev, priznanja Palestine niso vrnili na dnevni red. Na vprašanje, ali je s podporo nasprotoval predsedniku svoje stranke Karlu Erjavcu, zunanjemu ministru v vladi, ki ima drugačno stališče, je Primož Hainz odgovoril, da ne.

Z glasovanjem je hotel le sporočiti, da bi o dilemah priznanja Palestine državni zbor moral razpravljati, je pojasnil Hainz.