V strankarsko areno prihaja nova stranka

IDS in TRS se zlivata v novo stranko Levica, a Franci Žnidaršič (DSD) vztraja, da ZL ni umrla in bo nastopila na volitvah.

Objavljeno
23. junij 2017 15.16
Zoran Potič
Zoran Potič

Ljubljana − Slabo leto pred prihodnjimi parlamentarnimi volitvami na politično prizorišče prihaja nova stranka, ki bo formalno ustanovljena in potrjena na današnjem kongresu. V Levico, kakor se bo imenovala, se združujeta Iniciativa za demokratični socializem (IDS) in TRS (stranka za ekosocializem), zato ne preseneča, da bosta predsednika obeh strank Luka Mesec in Violeta Tomić kandidirala tudi za vodilne položaje v stranki. Po zadnjih podatkih je Mesec edini kandidat za koordinatorja oziroma predsednika stranke, Tomićeva pa edina kandidatka za podpredsednico, zato ni pričakovati večjih dilem pri izboru.

Organizatorji kongresa pričakujejo, da se ga bo udeležilo do 200 ljudi, na njem pa bodo izbirali statut in program stranke Levica in sporazum o združitvi dveh strank v novi strankarsko-politični subjekt. Kot pojasnjujejo ustanovitelji Levice, program nove stranke ne bo revolucionarno drugačen od programov IDS in TRS. Kot pravijo, bo program nove stranke predvsem ozelenel, Levica pa naj bi zagovarjala politiko ekosocializma.

Težave

Problem, ki pri tem nastaja, je, da v novo stranko vstopata kadrovsko precej oslabljeni stranki. Odkar so v IDS spomladi 2016 začeli notranjo razpravo o združevanju, jo je zapustilo nekaj članov (dopisnega kongresa se je udeležila le polovica članov), v TRS pa je s približevanjem združitvenega kongresa iz organov stranke izstopalo vse več članov stranke, tudi takšnih, ki so bili med ustanovitelji TRS in so po vsebinski plati predstavljali zeleni program − na zadnjo konvencijo stranke je bilo vabljenih 425 članov, prišlo jih je 61. A ključni med ekosocialisti je ostal − Dušan Plut.

Kot pravi, se bo udeležil kongresa stranke, a kot opazovalec, in ne kot član. Plut podpira združitev, tudi sam proces pogajanj o statutu in programu je po njegovem tekel demokratično in odprto. A kot je značilno za levičarje, se radi ognjevito prepirajo o malenkostih in pri tem pozabijo na širšo sliko. »Upam, da bodo nove generacije znale izkoristiti zgodovinsko priložnost in bodo Levico dobro zastopale, kajti stranka lahko vstopi v prazen prostor na levici zatem, ko se je SD pomaknila proti sredini,« meni Plut.

Pripravljena na marš

Združitev IDS in TRS v novo stranko ima tudi veliko hibo. Ko se je leta 2014 pojavila Združena levica, so v njej nastopali IDS, TRS, DSD in 4. skupina. Danes predsednik Demokratične stranke Dela Franc Žnidaršič pravi, da so se prvi odločili za združevanje v novo stranko, a da so jih v IDS ves čas ignorirali. Zato danes pravi, da Mesec in Tomićeva s preostalim delom članstva, ki ju še podpira, ne predstavlja Združene levice. Ta bo, kot pravi Žnidaršič, še naprej delovala in okrepljena nastopila na volitvah, zato ni nemogoče, da bosta na volitvah nastopili Levica in Združena levica.

A kot pravi sociolog Gorazd Kovačič, ki je procese v koaliciji ZL spremljal od blizu, je za razumevanje nastanka nove stranke treba razumeti dogajanje v IDS. Najprej se je zdelo, da bo ta stranka razpadla, a je Mescu uspelo ohraniti solidno večino, ki se je odločila dokončati začeto delo. »Temeljni nesporazum v IDS je bil, na kakšen način delovati. Mesec in njegova ekipa so se po vstopu v parlament temu prilagodili in opustili radikalno aktivistično držo gibanja, drugi del stranke pa si je predstavljal, da bo IDS še naprej delovala zunaj političnega institucionalnega sistema, čemur se niso mogli prilagoditi,« meni Kovačič. Zato ustanovitev nove stranke Levica razume kot prečiščenje v vrstah IDS in TRS, po drugi strani pa tudi kot konsolidacijo, ker so se očitno odločili, da privolijo v parlamentarni politični sistem in da zdaj začenjajo marš skozi institucije.