Levice ni več, zato je tu nova levica

V koalicijo se bodo povezale stranke, ki jih ni strah povedati, da je njihov cilj - socializem.

ned, 23.02.2014, 12:00

Ljubljana - V soboto se bodo Stranka za trajnostni razvoj (TRS), Demokratična stranka dela (DSD) in Iniciativa za demokratični socializem (IDS) – zadnja se bo kot stranka sicer uradno oblikovala teden dni pozneje, 8. marca – na kongresu povezale v koalicijo Združena levica. O nastajanju in ciljih nove levice smo se pogovarjali s predsednikoma TRS in DSD, nekdanjim varuhom človekovih pravic Matjažem Hanžkom in nekdanjim državnozborskim poslancem Francem Žnidaršičem, ter predstavnikom IDS, direktorjem Inštituta za delavske študije Luko Mesecem.

Podprl jih bo sirizin Cipras

Koalicija se bo prvič preizkusila na volitvah v evropski parlament. Če jim bo uspelo dobiti kakšnega poslanca, se bo pridružil poslanski skupini Združena evropska levica/Nordijska zelena levica, ki ima v evropskem parlamentu zdaj 35 sedežev. Na kongres jih bo prišel podpret eden najvidnejših evropskih politikov, vodja koalicije grških levih strank in gibanj Siriza Aleksis Cipras; ta bo tudi kandidat evropskih levih strank za predsednika evropske komisije na majskih volitvah v evropski parlament.

V Združeni levici ne bodo samo tri stranke, njen četrti gradnik bodo nepovezani posamezniki ali skupine – na primer vstajniki in nevladne organizacije –, ki se zavzemajo za iste cilje, vendar iz različnih razlogov nočejo biti člani strank. O nadaljnjem sodelovanju se bodo člani koalicije odločali po evropskih volitvah.

Po vstajah

Povezovanje nove levice se je začelo že pred več kot letom, po obdobju največjih vstaj, ki so odnesle mariborskega župana Franca Kanglerja in pripomogle k odstavitvi premiera Janeza Janše. Po besedah predsednika TRS Matjaža Hanžka so sami vstaje vseskozi podpirali, vendar so se zavedali, da je samo biti proti vsemu premalo za korenite spremembe v družbi. Zato so na pogovore o sodelovanju povabili številne skupine; pokazalo se je, da imajo najbolj podobne poglede z DSD in IDS.

Predsednik DSD Franc Žnidaršič nam je povedal, da so se največ pogovarjali s TRS, potem tudi z IDS. Ugotovili so, da imajo tako podoben program, da večjih težav za sodelovanje ni. Že od začetka vstaj so se o sodelovanju s številnimi skupinami, ki so na njih sodelovale, pogovarjali tudi člani Delavsko-punkerske univerze in Neposredne demokracije zdaj!, iz katerih je nastala IDS. Idejo, da je socializem alternativa kapitalizmu, so si delili predvsem s TRS in DSD. Tako so se odločili za koalicijo za evropske volitve.

Nesprejemljiva ponudba Solidarnosti

Koalicija Združena levica pravzaprav ni zveza vstajniških gibanj. DSD namreč deluje od leta 2010, TRS pa od leta 2011. Tudi IDS ni čisto sveža vstajniška skupina, saj je bila njen temelj Delavsko-punkerska univerza, ki deluje od leta 1997. Morda je to eden od vzrokov, da se niso povezali s prvo stranko, nastalo po vstajah, Solidarnostjo. Drugi vzrok, da ni sodelovanja med omenjenimi skupinami, je gotovo ta, da se je Solidarnost sama oklicala za liberalno, in ne socialistično stranko.

Tretji vzrok je denarni. V Solidarnosti so namreč TRS in DSD dali ponudbo, ki sta jo stranki zavrnili kot nesprejemljivo, da se namreč razpustita in se jim pridružita. S tem bi TRS izgubila približno 7000 evrov na mesec, kolikor jih dobiva iz proračuna za glasove na državnozborskih volitvah leta 2011, nekaj malega pa bi na račun občinskih svetnikov izgubila tudi DSD. Nova levica bi tako v leto evropskih in lokalnih volitev ter v leto 2015, ko bodo, če ne bodo že prej, na vrsti državnozborske volitve, krenila popolnoma suha.

Nov sistem

Vse tri stranke – IDS se bo uradno v stranko preoblikovala 8. marca – se zavzemajo za nov družbeni sistem. Hanžek pravi, da proti parlamentarni demokraciji nimajo nič, bolj jih moti kapitalizem. V demokratičnem ekološkem socializmu, ki je njihov cilj, bi vsaj v začetnem obdobju veliko lastnine ostalo v zasebnih rokah. Vsekakor pa so v TRS prepričani, da ključna industrija in ključni naravni viri ne smejo biti v zasebni lasti.

Poleg tega se zavzemajo za uvajanje delavskega samoupravljanja. Delavci morajo imeti besedo pri upravljanju podjetij, saj je sedanja oblika kapitalizma, ko so samo mezdna delovna sila, pripeljala gospodarstvo do popolnega kraha. Po Hanžkovih besedah je kapitalizem v tej obliki preživet, majhni popravki ga ne bodo rešili. Rešitev je samo začetek radikalne spremembe družbenega sistema.

Hanžek je prepričan, da je nova levica nujna, ker obstoječe stranke, ki se »samopoimenujejo levica, nimajo z levico nobene zveze. Te stranke so v zadnjih treh desetletjih popolnoma zanemarile svoje zgodovinske cilje – boj za pravice delavcev, proti neenakosti, za čim manjše razlike v družbi. Začele so podpirati neoliberalne ukrepe. Tudi v Sloveniji med desnico in samopoimenovano levico ni skoraj nobenih razlik. Razen tega, da eni zagovarjajo domobrance, drugi partizane in da so eni proti istospolnim porokam, drugih pa ne motijo. Ves njihov kulturni boj je samo predstava, v kateri ljudem kažejo domnevne razlike, vodijo pa enako politiko.«

Cilj Združene levice je tudi, da bi z zavezniki iz drugih evropskih držav kar največ prispevali k preoblikovanju Evropske unije. Da bo EU s svojo politiko služila ljudem, ne kapitalu, bankam in njihovim lobijem. Pri tem je Hanžek opozoril, da mediji njihovo držo napačno interpretirajo kot nasprotovanje Uniji. Dejal je, da so proti takšni EU, kot je zdaj; če se ne bo spremenila, bo tako ali tako propadla, pa če so oni evroskeptiki ali ne. Cilj je torej socialistična Unija, socialistična Evropa.

Zahteva po koncu varčevalne politike EU

Vodja DSD Žnidaršič je tem ciljem dodal še zahtevo za več oblik neposredne demokracije, kot jih je zdaj, ko imamo samo referendum; na primer obvezno obravnavo peticij v državnem zboru in elektronske volitve. Na gospodarskem področju so že leta 2011 opozarjali na nepravično delitev ustvarjenega, kar je pripeljalo do sedanje krize. Za večjo pravičnost pa je v podjetjih nujna udeležba delavcev pri dobičku, soupravljanje in delavsko solastništvo. Čez kapitalizem v DSD niso čisto potegnili križa, vsaj ne takoj. »Če se kapitalizem ne bo zelo hitro spremenil v ureditev s človeškim obrazom, smo za to, da se ta družbeni red ukine. Dolgoročno pa tako ne more preživeti,« je prepričan Žnidaršič.

Zelo konkreten je bil glede zahtev Združene levice za evropske volitve Mesec: konec varčevalne politike v EU, Evropska centralna banka mora poskrbeti za rešitev dolžniške krize, za katero je glavna krivka, treba je zagnati program za gospodarsko prenovo, nujni sta okoljska preobrazba in demokratizacija zdaj globoko nedemokratične EU. »O naših življenjih ne smejo več odločati neka bruseljska tehnokracija in lobiji, ampak je treba vzpostaviti institucije, v katerih bomo glavno besedo dobili prebivalci Unije.«

Prva v vrsti reform mora biti obrat v razmerju moči med evropsko komisijo in parlamentom. Zadnji je zdaj samo posvetovalno telo, po besedah Meseca pa bi moral dobiti odločevalsko moč. Ob tem bi morali poskrbeti za varovalke, kot sta možnost odpoklica poslanca, če dela slabo, in obvezna obravnava peticij z določenim številom podpisov kot zakonodajno pobudo. Poleg tega se zavzemajo za drastično znižanje plač evroposlancev.

Vprašanje let in hitrosti

Če imajo stranke toliko skupnega, je seveda na mestu vprašanje, zakaj se ne združijo oziroma zakaj so sploh ustanavljali posebne politične skupine. Zakaj se torej Hanžek s somišljeniki leta 2011 ni pridružil DSD, ki jo je Franc Žnidaršič ustanovil leta 2010, in zakaj podporniki demokratičnega socializma ustanavljajo IDS, če bi se lahko pridružili kateri od teh dveh strank? Zdi se, da gre tudi za generacijsko vprašanje.

Ker je bil Žnidaršič kot ustanovitelj DSD prej član upokojenske stranke Desus, je bila vsaj na začetku večina članov njegove stranke upokojencev. Najprej je bilo članov približno 1600, po volitvah 2011, ko se DSD ni uspelo uvrstiti v državni zbor, pa se je njihovo število nekoliko zmanjšalo. Zdaj, tako nam je povedal Žnidaršič, članstvo spet narašča, vendar se stranki pridružujejo tudi pripadniki srednje generacije in mlajši.

Postopen prehod v združitev

V TRS so se zbrali v glavnem pripadniki srednje generacije. Imajo 485 članov in približno 540 simpatizerjev, ki se za članstvo za zdaj niso odločili. V Gibanju za trajnostni razvoj, ki je s stranko tesno povezano, pa je 525 članov.

V IDS, ki se še ni oblikoval v stranko, seveda še nimajo pravega registra članov. Nedvomno pa gre pri njihovih podpornikih za mlajšo generacijo; v velikih parlamentarnih strankah bi najbrž spadali v podmladke, od katerih sta najbolj znana Mladi forum pri socialnih demokratih in Slovenska demokratska mladina pri Janševih demokratih. Glede števila nam je Mesec povedal, da imajo približno 3000 podpornikov. Ker jih je večina izrazila podporo prek interneta in ker so mladi politično bolj pasivni, bo pravi test njihovega dosega pridobivanje članov po ustanovitvi stranke 8. marca.

Eden od razlogov, zakaj se stranke ne bodo kar takoj zlile v eno, je tudi vprašanje hitrosti, s katero hočejo doseči preobrazbo iz sedanje družbene ureditve v demokratični socializem. Tudi Hanžek nam je priznal, da imajo glede tega različne poglede, saj hočejo nekateri hiter, radikalen prehod, nekateri postopnejšega. Kakšni bodo konkretni koraki, se bo pokazalo v prihodnosti.

Med smelostjo in zadržanostjo

Na prvih volitvah, ki se jih bo udeležila Združena levica, torej v evropski parlament maja letos, bo vsaka stranka na listo kandidirala dva človeka, dva pa bosta iz vrst nepovezanih članov in gibanj. Najbolj optimističen in konkreten je glede pričakovanj predsednik TRS. Po njegovem bodo dobili vsaj enega poslanca v Strasbourgu. Želijo si dva, vendar Hanžek meni, da je eden zelo realen, dva pa dosegljiv cilj.

Kot pravi Žnidaršič, se ne borijo za oblast, ampak za razmere, v katerih bi prevladala solidarnost, obstajala pravična delitev in v katerih bi ljudje živeli normalno. Hočejo pokazati, da nova levica – najbolj znani predstavnici sta druga najmočnejša parlamentarna stranka v Grčiji Siriza in tretja največja stranka v nemškem državnem zboru Die Linke –, ki v sočlanicah Evropske unije hitro raste, obstaja tudi v Sloveniji.

Po prepričanju Meseca na evropske volitve ne gredo toliko zaradi samega rezultata, ampak da bi v Sloveniji spet vzpostavili levo, socialistično politično pozicijo, da bi sodelovali v koaliciji, v kateri bodo poskušali zbrati vse napredne posameznike in skupine v državi, in da s kampanjo zgradijo mrežo aktivistov na terenu. Ta bo začetek socialističnega gibanja v Sloveniji.

V IDS so namreč prepričani, da lahko socializem gradijo predvsem množice, in ne predstavniki v parlamentih. Na terenu je nujno imeti veliko aktivnih ljudi. Svetel zgled jim je socialna demokracija v 19. stoletju, ko je bila še revolucionarna in je poskušala na vseh ravneh življenja in delovanja biti nosilka sprememb. Ustanavljala je svoja športna društva, imela intelektualno produkcijo in kulturna društva. »Novo družbeno organizacijo je gradila že znotraj stare,« je razložil Mesec.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
67 komentarjev
Karinci

Morali bi iti v koalicijo.
Cerar jih bo ustrezno utiril v orbito, da ne bodo tako ekscentrični, pa bodo zagotovo boljši kot Kahla, Luda Mila ali pa Štrikarca.

04. avgust 2014, ob 23:16:24
wladymyr

Demokratični socializem ali socialna demokracija?
Noovi socializmi so po svetu le derivati religijskega socializma, vključno s teologijo osvoboditve.

08. marec 2014, ob 20:43:39
Veteran1953

Zanimivo , skupina Kekcev,ki z resničnim stanjem v državi in gospodarstvu - torej življenjem NIMA POJMA !

02. marec 2014, ob 20:23:22
Neznan

Zakaj apostoli in simpatizerji t. i.. nove levice in ponovnega zavzemanja za t. i. demokratični socializem ne povedo jasno in glasno, da se zavzemajo znova za ukinitev zasebne lastnine ter podržavljenje vsake lastnine, za ukinitev večstrankarske parlamentarne demokracije ter njeno nadomeščanje z "neposredno" diktaturo v imenu ljudstva ter v tem okviru za odpravo univerzalnih temeljnih človekovih pravic in svoboščin. Njihovih "vzorov in vzornikov" je na tem svetu vse manj: Severna Koreja, Kuba, morda Venezuela ..., vsekakor pa ne več ne Rusija in ne Kitajska.
Slavko Pezdir

25. februar 2014, ob 18:08:48
deželan

A.Ford

" - v socializmu ni bilo primerov,da delodajalec ne bi plačal svojega zaposlenega "
Velik del plače je bil v mnogih podjetjih izplačan v obliki bonov . V večih podjetjih je prihajalo do motenj pri izplačevanju plač.

" - ni bilo primerov,da delodajalec ne bi plačeval prispevkov za svoje zaposlene "

Ta trditev je točna, čeprav je marsikatero podjetje zamujalo z poravnavanjem obveznosti.

" - nezaposlenost je bila minimalna in vsak,ki je želel delati,je službo VEDNO dobil in če jo je želel zamenjati,jo je zelo hitro lahko tudi zamenjal. "

Stopnja nezaposlenisti v SFRJ

1980 - 13,8 %
1981 13,8 %
1982 14,4 %
1983 14,9 %
1984 15,7 %
1985 16,3 %
1986 16,6 %
1987 16,1 %
1988 14,9 %
1989 15,9 %

Ogromno zaposlenih, je bilo skrito zaposlenih , kar je podjetje ki je nastopilo v mednarodni konkurenci močno bremenilo, in s svojo kalkulacijo cenovno niso pokrili teh stroškov. Dokler so dobivali šticungo je še šlo, kasneje so zašle v zgubo zaradi nekonkurenčnosti.


" - vsak,ki je bil zaposlen,je brez problema s svojim delom preživel svojo družino "

To preprosto ne drži, saj se je marsikatera družina poleg redne zaposlitve preživljala z " fušom " , kljub temu, da so prejemali otroške doklade.


" - vsak se je lahko brezplačno šolal
- dostopnost do zdravstvenih storitev je bila v primerjavi s tem,kar imamo sedaj,neprimerljivo boljša
- stopnja kriminala je bila neprimerljivo nižja
- vrst na Rdečem križu in Karitasu ni bilo,ker za to ni bilo nobene potrebe "

Na te trditve ne bom oporekal.

Le zakaj je socializem propadel. Teza, da so drugod po svetu ljudje slaboumni in zaradi tega ne posegajo socialistični ureditvi je na trhlih nogah. Dejstvo je, da so se socialistične države sesule v največji meri zaradi finančnih razlogov in da imamo pri nas še vedno veliko ostankov teh bremen.

25. februar 2014, ob 16:01:34
A.Ford

Popolna zabloda glede žrtev v Ukrajini,ki so res tragične Problem je v tem,ker so na žalost tragično umrli nedolžni ljudje,močno zmanipulirani s strani takoimenovane demokratične Evrope in zahoda.Sistem ,ki naj bi bil svoboden in demokratičen v svojem bistvu ni sposoben proizvesti nič drugega kot na milijone in milijone brezposelnih v svojih državah in popolno brezperspektivnost tudi v bodoče in še naslednjih nekaj generacij,če mu bo to dopuščeno.In seveda krdelo nesramno bogatih posameznikov,ki živijo na račun vseh preostalih trpečih in trpinčenih v tem svobodnem svetu.In Ukrajino si je izbral za svojo naslednjo kolonijo,ki naj bi ga rešila pred gotovim propadom in kjer naj bi na račun tamkajšnjih prebivalcev koval nove mastne profite - Ukrajincem pa namenil vlogo periferne kolonije,kot jih že ima v Grčiji,Cipru,Portugalski,Španiji,Hrvatski in seveda tudi pri nas .Kapitalistični sistem je sedaj končno prišel v svojo zadnjo etapo,ko za svoj obstoj mora uporabljati kanibalske metode in se hrani z vsem kar mu pride pod roke - če je v zgodnejših fazah svojega obstoja eksistiral predvsem na račun izkoriščanja delavskih množic,mu sedaj ni sveto prav nič več - uničuje tudi svoje lastno tkivo ( proizvodnjo,bančni sistem,okolje in tudi državne tvorbe..).Seveda je njegov propad bil neizogiben že prej,saj gre za enega najbolj nepravičnih in nenaravnih družbenih sistemov v zgodovini in edina dobra stran tega sistema ta hip je,da se bliža končno svojemu koncu! Razvrednotenje in dehumanizacija ljudi,kot smo ji priča v zadnjih letih,ko je ta demokratični kapitalizem s svojo nesposobnostjo polno zaposliti vse delavno zmožne in hoteče ljudi in jim je s tem odvzel njihovo dostojanstvo in prihodnost,ter prihodnost njihovih otrok,seveda ne more trajati več dolgo,saj bodo volitve pokazale,kaj si o taki prihodnosti mislijo ljudje - volilci.Ker v zadnjih 20 letih na političnem prizoršču pri nas res ni bilo prav nobene levičarske stranke,ki bi ponujala kaj drugega,kot so ponujale dosedanje stranke,ki so bile vse po vrsti desničaske in v službi kapitalističnega sistema ( nekatere so si seveda privzele neka levičarska imena,vendar nikoli niso delovale v korist povprečnega ,malega človeka - vedno je bil kapital prioriteta!),seveda ni bilo nobene možnosti ,da bi prišlo do drugačnega stanja v družbi,kot je prišlo.Če želimo drugačno družbo,družbo,ki bo bolj humana,človeška,kjer bo vsak lahko preživel sebe in svojo družino s svojim delom in kjer bo vsak posameznik zopet spoštovan kot človek in ne bo obravnavan samo kot strošek,potem je seveda neizogiben čimprejši prehod iz te čudne družbene oblike,ki se imenuje kapitalizem, v sodobnejšo,pravičnejšo in naprednejšo družbo,kar sosialistična družba vsekakor je!Prehod v socialistični družbeni sistem je neizogiben in se ga ne bo dalo ustaviti,saj je pomoč kapitalističnega razreda s tem,ko sistematično stradajo svoje ljudstvo in mu jemljejo osnovno človeško dostojanstvo takšna,da bo s tem njihovim ravnanjem do prehoda prišlo še mnogo prej,kot bi sicer.

25. februar 2014, ob 15:03:49
sofia

V Ukrajini so te dni umirali za demokracijo, za Evropo, za svobodo ....
Pri nas hočejo pa ti bedaki uvajati "socializem Kot da ne bi zla socializma Slovenci občutili na lastni koži.
Svetovni mediji so polni slik Janukovičevega privatnega razkošja.
V Delu teh slik nisem zasledila.
Se "demokratični socialisti" na Delu sramujejo, ker Janukovičev okus tako zelo spominja na našega nekdanjega diktatorja Tita ...
Ljubezen do zlata: Janukovič je imel zlato straniščno školjko (Titova ljubezen do zlata je tudi znana: zlate palice v sefu ...)
Ljubezen do oldtimerjev : Janukovič je imel zbirko starih rolls roycev (vemo, da je bil zbiratelj avtomobilov tudi Tito)
Ljubezen do živali: Janukovič je imel privatni živalski vrt (Tito je imel privatni živalski vrt na "svojem" privatnem otočju Brioni)
Ljubezen do ladij; Janukovič je imel svojo ladjo kar na domačem posestvu (Titov slavni Galeb je pa tudi znana ....

Diktator je VEDNO v paketu skupaj s socializmom.
*************************
JAVNO HIŠO, ki to sr ... propagira, bi bilo treba RAZTURATI!

24. februar 2014, ob 21:14:16
sofia

Da JAVNA TV propagira ekstremiste je neverjetno!

24. februar 2014, ob 21:06:44
sofia

Na Studiu City Štefančič ravnokar propagira "demokratične socialiste" ...
Ne moreš verjeti, kak PODEN!!!!!!!!!!!!!

24. februar 2014, ob 21:04:51
Neznan

"Nova levica" je kot Nova Ljubljanska banka, ki bi končala v bankrotu, če je ne bi reševali z dokapitalizacijami davkoplačevalcev in prenosom kleptokratskih posojil na "slabo banko". No, ko bo ta "nova levica" propadla, se bo preimenovala v "novo novo levico" in politikantske igre brez meja se bodo nadeljevale do neskončnosti oz. do končnega propada poslednjega naivneža - morda kar kakega teoretika ali ideologa "nove levice".
Slavko Pezdir

24. februar 2014, ob 18:37:39
papiga

ib- in zakaj vi s svojim hhipersposobnim furerjem ne izvedete revolucije? Zakaj ste starim elitam dovolili, da se prilagodijo?
Veliki osamosvojitelj tudi spada med stare elite? Kako vodi stranko SDS? Demorkatično= seveda, ampak do sedaj še niste vzeli niti d- od demokracije. Kaj vam brani kreniti v silovito SDS protiudbaško revolucijo, ker veš, ko preberem zapis nekoga kot si ti, polpismenega ideološko napumpanega pol.... o.ta, mi stopi pred oči tvoj idol Janša, pa Irgel, pa Černač, pa Tanko in predstavljam si... kako bi izgledala revolucija po SDSovsko? Beda duha in uma v vsem sijaju ib, zato je včasih bolje biti tiho.

24. februar 2014, ob 16:22:36
lb

Pri nas ni nikakršnega kapitalizma, še manj imamo "p" od prostega trga.

Nobene revolucije iz prejšnjega sistema nismo doživeli, ker si ga stara elita, ki nas je molzla pred 91., prilagodila le tako, da nas lahko molze še 10x bolj.

Vse te klobasarije o grdem kapitalizmu so čista neumnost gledano iz naše situacije, na FDV res postanejo še bolj nepismeni, ko enkrat diplomirajo...

24. februar 2014, ob 10:37:05
A.Ford

Sicer ne vem s katerega planeta je g.Deželan prišel in katere zgodovinske učbenike je bral,vendar prepričan sem ,da ta planet ni bila Zemlja! Ali človek res ni seznanjen z osnovnimi zgodovinskimi dejstvi ,ali jih ni zmožen razumeti - obstaja pa velika tretja možnost,da je pač navaden provokator.
Že če bi malo razmislil s svojo glavo ( če pač ni naklonjen prebiranju zgodovinskih in drugih učbenikov) bi uvidel,da je prav vse,kar se je v tem kratkem času naše mlade države uspelo zapraviti in uničiti,pokrasti in kako drugače sprivatizirati,nastalo v času socializma,ki je bil v naši skupni državi Jugoslaviji od konca druge svetovne vojne veljaven družbenoekonomski sistem.Torej ne gre za to,kar hoče g.Deželan podtakniti,da bo socializem delil plodove kapitalizma-stvar je taka,da pri nas kapitalizem deli plodove socializma,saj po končani drugi svetovni vojni ni ostalo prav ničesar in je bilo potrebno vse izgraditi na novo!Ker je ta popolnoma nesposoben in neživljenski sistem uspel zapraviti že skoraj vse,kar je pri nas prevzel in uničil skoraj vse,kar se je dalo - sam pa seveda ni sposoben nikakršnega razvoja,je rezultat tak,da se nezaposleni sedaj štejejo že na stotisoče,novih delovnih mest in razvoja seveda ne bo,saj jih kapitalistični sistem seveda (dokazano) ni sposoben proizvesti.Nasprotja se s tem samo še poglabljajo in se rešujejo vedno na enak način ,ki ga je kapitalizem edino obvlada - to je vojna ( ali lokalna,lahko tudi svetovna - obe je dosedaj zakuhal ta sistem).In tako kapitalizem nadaljuje svoj mrtvaški ples!
Ker je g.Deželan očitno predstavnik mlajše generacije in ni imel privilegija živeti v socializmu,mu bom pojasnil samo nekaj osnovnih dejstev,ki mu zaradi že omenjene njegove navade ( ne bere rad zgodovinskih učbenikov) pač niso znani:
- v socializmu ni bilo primerov,da delodajalec ne bi plačal svojega zaposlenega
- ni bilo primerov,da delodajalec ne bi plačeval prispevkov za svoje zaposlene
- plače so bile redne in niso zamujale
- nezaposlenost je bila minimalna in vsak,ki je želel delati,je službo VEDNO dobil in če jo je želel zamenjati,jo je zelo hitro lahko tudi zamenjal.
- vsak,ki je bil zaposlen,je brez problema s svojim delom preživel svojo družino
- vsak se je lahko brezplačno šolal
- dostopnost do zdravstvenih storitev je bila v primerjavi s tem,kar imamo sedaj,neprimerljivo boljša
- stopnja kriminala je bila neprimerljivo nižja
- vrst na Rdečem križu in Karitasu ni bilo,ker za to ni bilo nobene potrebe

Lahko bi še pisal,vendar bom kaj prepustil tudi raziskovalni vnemi g.Deželana,ki bo na osnovi samo teh iztočnic lahko brez problema v zgodovinskih knjigah našel še veliko koristnih informacij!
Mogoče samo še misel o motivaciji,ki jo omenja: ne vem sicer o kaki motivaciji je govora pri teh stotisočih nezaposlenih v naši državi in milijonih po Evropi,ki jih producira njemu ljubi brezdušni kapitalizem - sigurno pa ne gre za pozitivno motivacijo pri vseh teh ljudeh,ki imajo doma družine,otroke,ki ostajajo brez življenskih perspektiv in dostojanstva,ki jim ga kapitalizem vsakodnevno jemlje! Če je to motivacija,na katero je mislil g.Deželan - potem je stvar še bolj brezupna,kot je že itak videti.

24. februar 2014, ob 09:00:34
deželan

Lenny

" Bentenje in pljuvanje po nastajajoči koaliciji levice, ne more spremeniti dejstva, da sedanji sistem ne omogoča normalnega preživetja precejšnjemu številu ljudi v državi.
Tako kot ne zmore rešiti enormnih razlik med super bogatimi in tistimi, ki brez solidarnosti, kljub zaposlenosti in redni plači, ne bi mogli preživeti. "

Da je socializem ureditev ki se ubada le z razdelitvijo in gašenjem zavisti je dejstvo. Če bi bil res uspešen , bi ga uvedlo že večino držav po svetu, razen če izhajamo iz teze, da je svet debilen mi pa edini ki vidimo izhod iz zagate.

Pa poglejmo kako imajo v "zakrnelem " kapitalizmu. Nova Zelandija ima sledečo dohodninsko lestvico :

mesečna plača 711,38 davek 10,50%
mesečna plača 2.439,02 davek 17,50%
mesečna plača 3.556,91 davek 30,00%
mesečna plača nad 3.556,91 davek 45,00%

in v Sloveniji :

mesečna plača 668,42 16,00%
mesečna plača 1.580,00 27,00%
mesečna plača 5.833,33 41,00%
mesečna plača nad 5.833,33 50,00%

Torej imajo manjše plače obremenjene manj malo večje pa več . Davek na dobiček je 28% pri nas 17%, ob tem, da novoustanovljeno podjetje ne plačuje davka na dobiček prve 4 leta. DDV je 15%, pri nas 22 in 9,5 % , davka na nepremičnine ne poznajo.

Delavci imajo izredno kratek če podjetje nima naročil, odpovedni rok je brez odpravnine, država pa jim nudi nadomestilo za brezposelnost.

Goljufanja delavcev z neplačilom ne poznajo je predrago. Ampak to je v kapitalizmu.

In kaj ponujajo novo nastajajoče leve stranke pri nas ?
Obljubljajo ustvarjanje velike dodano vrednost in zmanjšanje plačnih razlik, ter preprečevanju tekmovalnosti ki je bojda nezaželena in stresna. Ni mi jasno, kako bodo stimulirali vse znajo ustvariti veliko dodano vrednost a da ne bodo zahtevali boljšega plačila ? bodo uvedli značke bronastega- srebrnega ali zlatega reda udarnikov ?
Očitno je to tem ki jih ne zanima. Delili bodo plodove kapitalizma, če bo le ta dajal kredite in pri tem ustvarjalnost ni prisotno torej ni razlik.
Nimam za kaj braniti Janše a da mu podtikaš vso nastalo bančno luknjo je pa malo huda. Lastninjenje so se šli pretežno "rdeči " direktorji in postali tajkuni , bančne kredite pa so prav tako delili "rdeči" . Tu Janši zamerim le skrajno malomarnost, saj je naloga države preprečevanje goljufij , kar je vsekakor tudi kazino poslovanje bank.

Poleg neustreznega programa novih "levih" strank, je prisotno še eno dejstvo. Z njimi simpatizira in jih na veliko podpira sindikat . Tisti sindikat ki je za svoje člane na stroške državljanov od države dosegel 20% večje nagrade. Torej če je nekdo zaposlen v JS in če je člna sindikata mu pripada boniteta , ki jo plačujejo vsi upokojenci , ki jemlje še tiso malo nezaposlenim. In te novo nastale stranke tako korupcijo ne jemljejo zadostno da bi se uprli temu početju.

23. februar 2014, ob 22:51:06
Neznan

Komentar je kršil Pogoje komentiranja na spletnem portalu Delo, zato je bil izbrisan.

23. februar 2014, ob 22:30:21
duče

Komentar je kršil Pogoje komentiranja na spletnem portalu Delo, zato je bil izbrisan.

23. februar 2014, ob 22:17:42
mujo1

Hahaha
v jok vas janukovic je padel jankovic pa je tik pred tem. Veliko vas je v tej stranki ki ste bili na kolenih pred njim

23. februar 2014, ob 21:39:27
Neznan

Komentar je kršil Pogoje komentiranja na spletnem portalu Delo, zato je bil izbrisan.

23. februar 2014, ob 21:34:04
Neznan

Komentar je kršil Pogoje komentiranja na spletnem portalu Delo, zato je bil izbrisan.

23. februar 2014, ob 21:30:06
Lenny

Bentenje in pljuvanje po nastajajoči koaliciji levice, ne more spremeniti dejstva, da sedanji sistem ne omogoča normalnega preživetja precejšnjemu števlu ljudi v državi.
Tako kot ne zmore rešiti enormnih razlik med superbogatimi in tistimi, ki brez solidarnosti, kljub zaposlenosti in redni plači, ne bi mogli preživeti.
Tisti, ki so brezposelni in številnih upojencev, prejemnikov najnižjih pokjin sploh ne omenjam.
Tist indoktrinranci, kot npr Zofi, ki socilizem enačijo z množičnimi grobišči in ropi, so seveda spregledali, da je večino bogastva naše države, ki ga sedaj razprodajajo za smešne vsote nastalo v socialzmu...
Kjer ni bilo brezposelnih, socialnih problemov, kjer so mladi lahko študirali brez da bi morali polovico čaa za to delati...in kjer so, praaviloma tajpo diplomi dobili službo.
Pri nas pa se je vse spremenilo, predvsem v času prvega rećima JJ z uzakonjenjem tajkunov in bančnih lukenj.

23. februar 2014, ob 21:27:14
sofia

Slovensko levičarsko novinarstvo vzbuja v normalnem človeku še večji gnus kot levakarska politika ...
Politiki so vendarle na nek način na trgu ...
Ti rdeči lakaji so pa prodane duše, ki delajo Sloveniji neizmerno škodo in jih nihče ne kliče na odgovornost .....
Naši levaki NOČEJO PRIZNATI , da je prva naloga vlade ustvariti ugodne pogoje, da lahko sposobni ljudje USTVARIJO bogastvo. Levaki bi samo razdeljevali. KAJ bi razdeljevali, levaki?

Slovenija je v shizofreni situaciji.
Komunizem je propadel. Socializem je propadel. Levakarsko gospostvo nas je privedlo v gospodarsko, idejno, moralno krizo ....
Jasno je, da je treba v državi namesto socializma uveljaviti kapitalizem. Kapitalizem je edina alternativa.
In v tej situaciji naši "intelektualci" in "mnenjski voditelji" tolčejo po kapitalizmu, strašijo ljudi, demonizirajo sistem, ki ga moramo sprejeti, če hočemo sploh preživeti.

A se ti naši "intelektualci" ne zavedajo, kako podlo je njihovo početje? A zato, ker je propadla njihovoa ideologija, naj propade vse, naj propade slovenska država? Morali bi prebrati še kaj drugega razen svojih levičarskih flanc.
Zakaj nam naši "intelektualci" ne predstavijo kapitalizma v njegovi lepi, čeprav mogoče malo idealizirani podobi, na primer takole:
https://www.nationalreview.com/nrd/articles/312376/unleash-mind
http://www.amazon.com/Knowledge-Power-Information-Capitalism-Revolutionizing/dp/1621570274/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1366850644&sr=8-1&keywords=gilder+knowledge+and+power

A je našim levakom tako težko razumeti, da je kapitalizem uspešen, socilaizem pa bankrot?
Kaj je človeštvu dal komunizem (socializem)?
In kaj je človeštvu dal kapitalizem?
Kdo je čoveštvu podaril pralni stroj, multipraktik, računalnik, internet, zdravila za neštete bolezni in še milijon drugih stvari ....?
Je bil to socializem ali kapitalizem? S čim se lahko hvali socializem? Z množičnimi grobišči in ropi?
Kam komunisti pošiljajo na šolanje in strokovno izpopolnjevanje svoje potomstvo, v ZDA ali na socialistično Kubo?

23. februar 2014, ob 21:02:37
duče

Komentar je kršil Pogoje komentiranja na spletnem portalu Delo, zato je bil izbrisan.

23. februar 2014, ob 20:47:27
sofia

Komentar je kršil Pogoje komentiranja na spletnem portalu Delo, zato je bil izbrisan.

23. februar 2014, ob 20:34:04
Neznan

Komentar je kršil Pogoje komentiranja na spletnem portalu Delo, zato je bil izbrisan.

23. februar 2014, ob 20:16:22
duče

Vem, da črni Franki ves čas spremlja Delo.
Ne upa pa se odzvati na moj komentar:

"Kot pravi Žnidaršič, se ne borijo za oblast, ampak za razmere, v katerih bi prevladala solidarnost, obstajala pravična delitev in v katerih bi ljudje živeli normalno"
--..

Črni Frenki, a te res ni sram?
Celo življenje si se boril za oblast, za svoje privilegije, koristi, danes pa praviš, da ti gre za solidarnost.
Kjerkoli si se pojavil, si zrinil svojega šefa in ga nadomestil Partija ti je bila sveta in popotnica za dosego tvojih bolanih ciljev.

23. februar 2014, ob 14:22:00

23. februar 2014, ob 20:07:47
marcellus-

Komentar je kršil Pogoje komentiranja na spletnem portalu Delo, zato je bil izbrisan.

23. februar 2014, ob 20:03:14
duče

Slovenski vladi podpora pada. Že več kot 70 odstotkov Slovencev njenega dela ne podpira, tudi podpora največjima vladnima strankama in njenim politikom je močno padla.

Na prvo mesto se je – po devetih mesecih – spet povzpela SDS. Če bi bile volitve danes, bi dobila dobrih 11 odstotkov glasov, prejšnji mesec manj kot 10. Socialni demokrati so izgubili dve odstotni točki: januarja so imeli 12,5 odstotkov, zdaj bi dobili 10,7 odstotkov glasov. Tudi na tretjem mestu je velika sprememba: DeSUS je prehitel Pozitivno Slovenijo. Za stranko, ki jo vodi Karl Erjavec, bi glasovalo 7,3 odstotka, za stranko predsednice vlade Alenke Bratušek pa le 5,1 odstotka vprašanih. Nova Slovenija ostaja na dobrih štirih odstotkih. Nekoliko se krepi SLS, saj bi dobila 3,4 odstotka glasov, Državljanska lista pa še naprej izgublja; zdaj bi zanjo glasovalo le 1,2 odstotka vprašanih. Tako kaže javnomnenjska raziskava Vox Populi, ki jo za POP TV in Dnevnik opravlja agencija Ninamedia.

23. februar 2014, ob 19:59:58
Neznan

Komentar je kršil Pogoje komentiranja na spletnem portalu Delo, zato je bil izbrisan.

23. februar 2014, ob 19:55:36
marcellus-

Komentar je kršil Pogoje komentiranja na spletnem portalu Delo, zato je bil izbrisan.

23. februar 2014, ob 19:49:18
Neznan

Komentar je kršil Pogoje komentiranja na spletnem portalu Delo, zato je bil izbrisan.

23. februar 2014, ob 19:37:32
marcellus-

Komentar je kršil Pogoje komentiranja na spletnem portalu Delo, zato je bil izbrisan.

23. februar 2014, ob 19:02:50
A.Ford

Veteran1953
Kako ni levice? Kaj pa so SD,PS in propadla LDS ter ZARES????

Prav nobena od omenjenih strank ni bila in ni stranka levice! Vse so stranke kapitala,ali zasebnega ali pa državnega.Najbolj perverzno pa je od nekaterih od njih,da se razglašajo za stranke levice,vendar nikoli ne bodo podprle niti enega zakona ,ki bi bil v korist malega človeka!Vedno dajo in bodo dale prednost kapitalu - dober primer je neskončno dokapitaliziranje bančnega sektorja,ki je (res že močno zarjavel) nekakšen motor kapitalizma v končnih izdihljajih ( namreč finančnega kapitalizma).Nobena od teh strank ne bo nikoli niti s prstom mignila v korist nezaposlenih,invalidov itd. in bodo vedno in so vedno sprejemali samo takšne ukrepe,ki bodo množice teh revežev samo množili! In pri tem so popolnoma enaki kot vse ostale desničarske stranke in zelo ,zelo uspešni! Nezaposleni pri nas se štejejo že v stotisoče! Vse to in še mnogo tega je vsekakor razlog,da pri njih ne gre za levičarske stranke,pa čeprav lahko vsak dan trobijo,da so levičarji!

23. februar 2014, ob 18:48:10
duče

Veteran1953

Kako ni levice? Kaj pa so SD,PS in propadla LDS ter ZARES????

23. februar 2014, ob 18:31:11
To so kriminalci...

23. februar 2014, ob 18:42:16
Veteran1953

Kako ni levice? Kaj pa so SD,PS in propadla LDS ter ZARES????

23. februar 2014, ob 18:31:11
marcellus-

..samo danas u vašem gradu , cirkus socializam, predstava i realty show...tuca lud zbunjenog...

23. februar 2014, ob 18:21:00
deželan

Krtek&Rov
" Gre zgolj za to, da je socializem enostavno preširok pojem "

Priznam, da socialno čuteče ljudi spoštujem in cenim ta tvoj pogled. Zatakne se ko se tehta kaj je socialno kaj privilegij.
Primer Slovenije je očiten. Pred letom 2000 smo imeli cca 110.000 JS uslužbencev sedaj cca 150.000. Dosežen BDP ne dovoljuje tako razkošnost in če bi zmanjšali JS za cca 30.000 zaposlenih pridemo do letnega prihranka cca 1,5 milijarde.
Zagovorniki takega števila imajo zelo različne razlage. Ena od teh je zgrajena na kmečkih uporih daljnih 1515, ko so se kmetje zaradi prevelikih bremen gosposke uprli. Danes bi tak upor zatrli, češ, da potrošnja JS omogoča delovanje gospodarstva. Torej okrca zaposlene v gospodarstvu, da sami ne znajo trošiti in jim to uslugo mora narediti nekdo drug.
Drug večji izgovor je, da bi odvečno zaposlenim storili krivico, ker bi zgubili službo. Toda tudi to je zelo krivičen izgovor, saj je mnogo nezaposlenih iz gospodarstva na socialni pomoči in so v podrejenem položaju nasproti tem, ki so skrito zaposleni v JS. Tretji trivialni izgovor pa je zavračanje prevetritev normativov in standardov v JS. Tako se morajo zaposleni v gospodarstvu truditi in proizvajati tako kot jim narekuje trg hkrati pa zaposlenim v JS nihče ne sme oporekati ali delajo dobro dovolj in ali sploh delajo to kar ljudje potrebujejo. Seveda je to monopolizem na račun sodržavljanov.

Kako naj se na take deviacije izenačimo za socialne, če pa evidentno ustvarja ne osnovane razlike med sodržavljani ?

23. februar 2014, ob 17:57:25
sofia

magnum PI
"Kar Slovenija rabi, je v politiki nekaj svetovno znanih ekonomistov ..."
To je naivno razmišljanje. Saj našim oblastnikom ne gre za prosperiteto Slovenije in njenih državljanov.
Gre jim samo za OBLAST in DENAR. Seveda za "našo" oblast in za denar za "nas".
Zato hočejo obdržati kontrolo nad Slovenijo.

23. februar 2014, ob 17:15:32
A.Ford

Popolna zabloda glede žrtev v Ukrajini,ki so res tragične Problem je v tem,ker so na žalost tragično umrli nedolžni ljudje,močno zmanipulirani s strani takoimenovane demokratične Evrope in zahoda.Sistem ,ki naj bi bil svoboden in demokratičen v svojem bistvu ni sposoben proizvesti nič drugega kot na milijone in milijone brezposelnih v svojih državah in popolno brezperspektivnost tudi v bodoče in še naslednjih nekaj generacij,če mu bo to dopuščeno.In seveda krdelo nesramno bogatih posameznikov,ki živijo na račun vseh preostalih trpečih in trpinčenih v tem svobodnem svetu.In Ukrajino si je izbral za svojo naslednjo kolonijo,ki naj bi ga rešila pred gotovim propadom in kjer naj bi na račun tamkajšnjih prebivalcev koval nove mastne profite - Ukrajincem pa namenil vlogo periferne kolonije,kot jih že ima v Grčiji,Cipru,Portugalski,Španiji,Hrvatski in seveda tudi pri nas .Kapitalistični sistem je sedaj končno prišel v svojo zadnjo etapo,ko za svoj obstoj mora uporabljati kanibalske metode in se hrani z vsem kar mu pride pod roke - če je v zgodnejših fazah svojega obstoja eksistiral predvsem na račun izkoriščanja delavskih množic,mu sedaj ni sveto prav nič več - uničuje tudi svoje lastno tkivo ( proizvodnjo,bančni sistem,okolje in tudi državne tvorbe..).Seveda je njegov propad bil neizogiben že prej,saj gre za enega najbolj nepravičnih in nenaravnih družbenih sistemov v zgodovini in edina dobra stran tega sistema ta hip je,da se bliža končno svojemu koncu! Razvrednotenje in dehumanizacija ljudi,kot smo ji priča v zadnjih letih,ko je ta demokratični kapitalizem s svojo nesposobnostjo polno zaposliti vse delavno zmožne in hoteče ljudi in jim je s tem odvzel njihovo dostojanstvo in prihodnost,ter prihodnost njihovih otrok,seveda ne more trajati več dolgo,saj bodo volitve pokazale,kaj si o taki prihodnosti mislijo ljudje - volilci.Ker v zadnjih 20 letih na političnem prizoršču pri nas res ni bilo prav nobene levičarske stranke,ki bi ponujala kaj drugega,kot so ponujale dosedanje stranke,ki so bile vse po vrsti desničaske in v službi kapitalističnega sistema ( nekatere so si seveda privzele neka levičarska imena,vendar nikoli niso delovale v korist povprečnega ,malega človeka - vedno je bil kapital prioriteta!),seveda ni bilo nobene možnosti ,da bi prišlo do drugačnega stanja v družbi,kot je prišlo.Če želimo drugačno družbo,družbo,ki bo bolj humana,človeška,kjer bo vsak lahko preživel sebe in svojo družino s svojim delom in kjer bo vsak posameznik zopet spoštovan kot človek in ne bo obravnavan samo kot strošek,potem je seveda neizogiben čimprejši prehod iz te čudne družbene oblike,ki se imenuje kapitalizem, v sodobnejšo,pravičnejšo in naprednejšo družbo,kar sosialistična družba vsekakor je!

23. februar 2014, ob 17:11:34
sofia

magnum PI
"Tole pisem zato,de ne bo se kdaJ KDO ZINIL,DA JE CAJTUNG NEPRISTRANSKI!"
ha ha h a
A še ne veš, da je Slovenija narobe svet?
Za slovensko rdečo mafijo, ki nam vlada (in obvladuje glavne medije), je to, kar je v normalnem svetu skrajno levičarsko, NORMA.

23. februar 2014, ob 17:02:27
Stari gad

Kar Slovenija rabije,vpolitiki nekaj svetivno znanih ekonomistov(ne tistih,ki so se solali v titivi yugi),ki imajo zveze posvetovnih organizacijah,ne pa takihle nekaj lolekov,ki so tu zgoraj na sliki,zakaj??? Sami vidite,da brez tujega denarja ne morete ziveti.Samo poglejte vas dog.Vprasajte se,kaj tile loleki lahko naredijo za SLO ???Nic,Nada,Zero,Nothing,Nicevo.Joj pre joj,Kaksno bodocnost lahko pricakujete s temi loleki na celu? Dobro,da sem odsoten iz Blatnega dola,ze pol stoletja in me vse skup enkurc briga,me pa vseeno zalosti za narod slovenski!

23. februar 2014, ob 16:54:53
Stari gad

Na koncu pa mi je rekla ne (po Lojzetovi pesmi),meni se je po nesreci zataknil cap locks na koncu!

23. februar 2014, ob 16:48:12
Stari gad

Ni bilo druge,magnum PI je moral gnati stvar na pravdo.Kako more casopis DELo posvetuiti tako veliko prostora za tako ogromno neumnost?Pol pa se recite,da ni cajtung skrajno levicarski.Tole pisem zato,de ne bo se kdaJ KDO ZINIL,DA JE CAJTUNG NEPRISTRANSKI!

23. februar 2014, ob 16:45:50
rotacrem

"Izraz neoliberalizem prvotno skovan leta 1938 - Alexander Rüstow na Colloque Walter Lippmann.
Pri nas izraz neoliberalizem danes uporabljajo kot slabšalno politiko ..."

Deželan, smo že bliže. Saj pravim, da je za skrajne levičarje neoliberalizem le psovka brez določene vsebine, kakršnih si izmišljajo brez števila: kapitalisti, buržuji, imperialisti, reakcionarji, kvazilevičarji, revizionisti, revanšisti, kulaki, kontrarevolucionarji, neokapitalisti itd. To je izraz njihovega večnega boja za oblast.

23. februar 2014, ob 16:38:50
Krtek&Rov

deželan

Gre zgolj za to, da je socializem enostavno preširok pojem, ki žal zajema tudi epizodo sovjetskega državnega, totalitarnega 'socializma'. A le ta ima bore malo opraviti deino z demokratičnim socializmom kakega kibuca ali recimo mesteca Marinaleda v Španiji.

Dober primer nerazumevanja se vidi tudi pri tem, kako ljudje vidijo marksizem. Kdorkoli zares pozna Marxa ve, da naravnost občuduje kapitalistični stroj iskanja profita, pravzaprav je le-ta nujna stopnja na poti v socialistično družbo. Na stvari je treba gledati istočasno bolj natačno, in bolj široko.

23. februar 2014, ob 16:35:06
deželan

Krtek&Rov


Sam črtim fašizem, nacizem in komunizem iz preprostega dejstva ker so vsi ti sistemi v imenu svoje ideologije vzeli si pravico pobijati in mučiti drugače misleče.
Zlahka me uvrščaš med leglo zakrknjenih antikomunistov, antifašistov in antinacionalistov, me pa skrbijo simpatizerji katerikoli teh sistemov.

23. februar 2014, ob 16:23:12
deželan

rotacrem

Izraz "neoliberalizem" prvotno skovan leta 1938 - Alexander Rüstow na Colloque Walter Lippmann.
Pri nas izraz neoliberalizem danes uporabljajo kot slabšalno politiko in zahtevajo zopet močan vpliv nad bankami in gospodarstvu, kljub dejstvu da je prav ta vpliv povezan z pajdaštvom ter škodnim delovanjem sindikatov , pahnil državo na kolena, gospodarstvo pa sesul s predpostavko, da je te to sposobno v nekaj letih državi plačati kupnino za 80% vrednosti podjetij, se razvijati in kriti celotne stroške poslovanja.

23. februar 2014, ob 16:17:27
Krtek&Rov

Kdaj je Delov forum postal tako leglo zakrnjenih antikomunistov? Tu se sploh več ne da debatirat, niti za zabavo ne. No, sej resna debata itak ne sodi sem, to mislijo le blazneži, ki sem postajo eseje... Sej vemo na koga ciljam.

23. februar 2014, ob 16:16:09
sofia

V Ukrajini so te dni umirali za demokracijo, za Evropo, za svobodo ....
Pri nas hočejo pa ti bedaki uvajati "socializem Kot da ne bi zla socializma Slovenci občutili na lastni koži.
Danes so svetovni mediji polni slik Janukovičevega privatnega razkošja.
V Delu teh slik nisem zasledila.
Se "demokratični socialisti" na Delu sramujejo, ker Janukovičev okus tako zelo spominja na našega nekdanjega diktatorja Tita ...
Ljubezen do zlata: Janukovič je imel zlato straniščno školjko (Titova ljubezen do zlata je tudi znana: zlate palice v sefu ...)
Ljubezen do oldtimerjev : Janukovič je imel zbirko starih rolls roycev (vemo, da je bil zbiratelj avtomobilov tudi Tito)
Ljubezen do živali: Janukovič je imel privatni živalski vrt (Tito je imel privatni živalski vrt na "svojem" privatnem otočju Brioni)
Ljubezen do ladij; Janukovič je imel svojo ladjo kar na domačem posestvu (Titov slavni Galeb je pa tudi znana ....

Diktator je VEDNO v paketu skupaj s soccilizmom.

23. februar 2014, ob 16:01:22
rotacrem

Deželan pojasnjuje:
"Kaj je neoliberalizem ?

Država skrbi za red in mir, nacionalno varnost,prosti trg brez vmešavanja države, preprečevanju monopolizma, država brani lastnino, zagotavlja neodvisno sodstvo in medije, strogo preganja goljufije, monopolizem, ter državljanom nudi univerzalni temeljni dohodek."

Deželan, to, kar naštevaš, ni noben (neo)liberalizem. To so temelji vsake demokratične države (no, za UTD nisem prepričan ...). Kdor je proti temu, je pristaš totalitarizma.

Neoliberalizem sploh ne obstaja, to je le psovka, ki so si jo izmislili komunisti, da imajo povod za svoje rovarjenje. Ne nasedaj jim. Ne obstaja noben politik, politolog ali ekonomist, ki bi zase izjavil, da je neoliberalec. Torej je očitno, da je to le zloben konstrukt.

23. februar 2014, ob 16:00:42
rotacrem

Komentar je kršil Pogoje komentiranja na spletnem portalu Delo, zato je bil izbrisan.

23. februar 2014, ob 15:45:42
marcellus-

Komentar je kršil Pogoje komentiranja na spletnem portalu Delo, zato je bil izbrisan.

23. februar 2014, ob 15:36:56
deželan

Krtek&Rov

To kar navajaš ne okvarjen neoliberalizem bolje rečeno ruski model.
Je pa jasno, da ima tako liberalizem kot neoliberalizem napake a ne tako velike kot socializem beri totalitarizem . Glavna naloga tega sistema je ustvariti družbo brez razlik ( vsi enako revni ) in politično elito ki vlada po načelih monarhije.
Tako liberalizem kot neoliberalizem dovoljujeta in iščeta venomer nove rešitve. Socializem sprejme drugačno misleče kot teroriste ali nacionalne sovražnike.

Bo po prevzemu socializma zopet " čiščenje " ?

23. februar 2014, ob 15:14:29
marcellus-

Komentar je kršil Pogoje komentiranja na spletnem portalu Delo, zato je bil izbrisan.

23. februar 2014, ob 15:10:37
Krtek&Rov

deželan -

"Kaj je neoliberalizem ?

Država skrbi za red in mir, nacionalno varnost,prosti trg brez vmešavanja države, preprečevanju monopolizma, država brani lastnino, zagotavlja neodvisno sodstvo in medije, strogo preganja goljufije, monopolizem, ter državljanom nudi univerzalni temeljni dohodek."

To je žal zelo preprosta in netočna definicija. Neoliberalizem se od klasičnega liberalizma razlikuje ravno v tem, da država tu ni neka neodvisna forma, temveč država sama izvira, oziroma se legitimira iz tržne logike. Obstaja torej za to, da ščiti interese skupin, ki od neoliberalizma največ profitirajo, za socialni mir pa skrbi ne zaradi neke intrizične skrbi za dobrobit državljanov, temveč le toliko, da preprečuje odpor. No, če te zanima kaj več, si preberi recimo Foucaultjevo predavanje o Biopolitiki.

23. februar 2014, ob 15:03:42
sofia

" ...bo v soboto krenila v boj za evropski parlament ..."
NA JURIŠ v boj za stolček v EU parlamentu, za lepo plačo ....

" ...je tudi vprašanje hitrosti, s katero hočejo doseči preobrazbo iz sedanje družbene ureditve v demokratični socializem.
Tudi Hanžek nam je priznal, da imajo glede tega različne poglede, saj hočejo nekateri hiter, radikalen prehod, nekateri postopnejšega. Kakšni bodo konkretni koraki, se bo pokazalo v prihodnosti."

Mirne duše pripovedujejo, da hočejo ZRUŠIT obstoječi ustavni red v državi in nacionalni medij, "osrednji dnevnik", to protiustavno rovarjenje PODPIRA in PROPAGIRA.

23. februar 2014, ob 14:54:40
deželan

Ob pričakovanju , da se bo le pojavila kaka dobra stranka, se pojavljajo le stranke ki vodijo v totalitarizem. Lep primer je prav IDS, ki ima v svojem programu kot trdijo " samoupravljanje " tako v bankah kot v gospodarstvu. In za vsako napako odločitev , bomo tokrat ker se bomo "samoupravno " odločili nepreklicno nosili vse posledica državljani. Tako ne bo kak pregon za slabe kredite več mogoč, kako saj bomo slabe kredite dajali kar vsi.

Vse te leve stranke se v osnovi borijo proti neoliberalizmu.

Kaj je neoliberalizem ?

Država skrbi za red in mir, nacionalno varnost,prosti trg brez vmešavanja države, preprečevanju monopolizma, država brani lastnino, zagotavlja neodvisno sodstvo in medije, strogo preganja goljufije, monopolizem, ter državljanom nudi univerzalni temeljni dohodek.

In kaj nam nudi socializem ? več ali manj smo to občutili na lastni koži, tisti ki se je takrat na račun vseh ostalih uživali bonitete, pa bivajo ponovili.

23. februar 2014, ob 14:49:55
Krtek&Rov

Marcellus -
"..ko tudi ono vidijo ves človekov smisel in finalnost v posedovanju in obvladovanju materialnih dobrin in resursov ..le da so te za razliko od kapitalizma bolj enakomerno porazdeljneni..."

Gre za to, da porazdelitev dobrin, oziroma osvoboditev človeka od banalnih težav preživetja, omogoči tudi to, kar je tebi ljubo, torej neko metafizično plat človeškega obstoja. Dokler pa teh pogojev ni, so metafizična vprašanja bodisi domena bogatih, bodisi le pesek v oči revnim množicam.

23. februar 2014, ob 14:47:53
marcellus-

..do takega socializma, kot ga promovirajo ti tukaj je treba biti tudi zelo pozoren, saj je v temelju naravnan tako in ima take nastavke, da se lahko in zelo verjetno odpelje v nasilje in zločinstvo...

..in smo imeli z njim take izkušnje v naši realni polpreteklosti..

23. februar 2014, ob 14:45:41
Zdenc60

S tem bi TRS izgubila približno 7000 evrov na mesec, kolikor jih dobiva iz proračuna za glasove na državnozborskih volitvah leta 2011, nekaj malega pa bi na račun občinskih svetnikov izgubila tudi DSD.

Kot vsi socialisti bodo zahtevali pravičnjejšo delitev ustvarjenega. Več morajo dobiti predvsem sami.

23. februar 2014, ob 14:44:16
marcellus-

..so pa tile marginalčiki zame zelo smešni...ker v esenci niso nič drugega kot druga plat medalje, na kateri je tudi kapitalizem..

..ko tudi ono vidijo ves človekov smisel in finalnost v posedovanju in obvladovanju materialnih dobrin in resursov ..le da so te za razliko od kapitalizma bolj enakomerno porazdeljneni...

..ali kot bi Dostojevski genialno in jedrnato zadel v eseju o primerjavi krščanstva in socializma...ko pravi, da socializem ne vidi dalj od trebuha oz. je socialistični bog..trebuh...

23. februar 2014, ob 14:35:24
duče

"Kot pravi Žnidaršič, se ne borijo za oblast, ampak za razmere, v katerih bi prevladala solidarnost, obstajala pravična delitev in v katerih bi ljudje živeli normalno"
--..

Črni Frenki, a te res ni sram?
Celo življenje si se boril za oblast, za svoje privilegije, koristi, danes pa praviš, da ti gre za solidarnost.
Kjerkoli si se pojavil, si zrinil svojega šefa in ga nadomestil Partija ti je bila sveta in popotnica za dosego tvojih bolanih ciljev.

23. februar 2014, ob 14:22:00
Krtek&Rov

Politični diskurz v Sloveniji že dolgo ni videl tako dobro artikuliranih in svežih ljudi. V primerjavi z njimi trenutno postava Parlamenta, polna pol-pismenih desnakov, kvazi-levih koritnikov in nekaj ekonomistov ter pravnikov zbledi, ma kaj zbledi, kar slabo mi postane.

Veliko sreče vsem trem, sploh pa IDS.

Marcelus - Biti marginalec je v trenutnem političnem sistemu lahko zgolj pohvala.

23. februar 2014, ob 14:18:49
duče

"V koalicijo se bodo povezale stranke, ki jih ni strah povedati, da je njihov cilj - socializem. "

A si Slovenci res ne zaslužimo več od tek političnih pokvek?
A nimamo dovolj slabih izkušenj s tem prekletim socializmom.
Kdo jim daje pravico zastraševati ljudi?

23. februar 2014, ob 14:17:50
marcellus-

Komentar je kršil Pogoje komentiranja na spletnem portalu Delo, zato je bil izbrisan.

23. februar 2014, ob 13:21:47
marcellus-

Komentar je kršil Pogoje komentiranja na spletnem portalu Delo, zato je bil izbrisan.

23. februar 2014, ob 13:00:24
robocop

Po dolgem času mi nekdo vzbuja zaupanje, edini, ki me močno moti je ta Žnidaršič, v katerega nimam nobenega zaupanja. Upam samo, da bodo uspeli redno sami (pred novinarji, policijo in javnostjo) odstranjevat gnila jabolka iz zaboja, ker je od tega odvisen njihov uspeh. In možnost, da končno levica spet dobi svoje mesto. Kar je sicer "levih" strank uradno, so sami falšoni, levi samo po formalnem nazivu, dejansko pa nimajo pojma o tem, kaj levo usmerjen pomeni.

23. februar 2014, ob 12:35:41
Nevtrino

Na barikade!

23. februar 2014, ob 12:22:45
67 komentarjev
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej