Lisec predsednik odbora za kmetijstvo

Omilitev bojkota: podpredsedniki Breznik, Krivec, Lep Šimenko, Brinovšek, Bah Žiber, Laj in Bratuškova. Tabaković spet poslanec.

Objavljeno
01. marec 2016 15.51
Slovenija, Ljubljana, 02.02.2012 - izredna seja DZ, na kateri so obravnavali mandatno-volilne zadeve, predlog zakona o razvojnem naccrtovanju in novelo zakona o javnih financah. Na sliki Tomazz LISEC. Foto: Leon VIDIC/DELO
Peter Jančič
Peter Jančič

Ljubljana − Poslanci so namesto Ive Dimic (NSi) za šefa odbora za kmetijstvo že izvolili Tomaža Lisca (SDS), šest poslancev SDS pa namesto poslancev NSi in ZL potrdili za podpredsednike odborov in komisij državnega zbora. Poslanci so z 79 glasovi za in nobenim proti potrdili tudi poslanski mandat Sašu Tabakoviću (SMC). Doslej nadomestni sedež je Tabaković izgubil včeraj, ko se je zbor seznanil, da je kot državna sekretarka odstopila Margareta Guček Zakošek. A ker je ta odstopila še kot poslanka, je danes Tabaković postal pravi poslanec, ki je tudi že zasedel svoj sedež.

Ostaja le manjši del bojkota

Zamenjave predsednikov in podpredsednikov odborov je SDS povzročila, ker se je zadnje tedne odpovedala delnemu bojkotu, po katerem so po zadnjih parlamentarnih volitvah prevzeli le vodenje nadzornih komisij državnega zbora. Bojkot so razglasili pred letom in pol, ker je moral njihov predsednik Janez Janša v času volilne kampanje v zapor. Sodbo v primeru Patria je ustavno sodišče pozneje razveljavilo. V manjšem delu, ko gre za položaj podpredsednika državnega zbora, pri bojkotu v SDS še vztrajajo.

Osem novih podpredsednikov

Od Matjaža Hanžka (ZL) podpredsedniški položaj v mandatno-volilni komisiji prevzema Franc Breznik (SDS), od Franca Trčka (ZL) v odboru za gospodarstvo Suzana Lep Šimenko (SDS), od Jerneja Vrtovca (NSi) v odboru za zdravstvo Nada Brinovšek (SDS), od Ljudmile Novak (NSi) v odboru za kulturo Anja Bah Žibert (SDS) in od Jožeta Horvata (NSi) v odboru za evropske zadeve Marko Pogačnik (SDS). Šesti podpredsedniški položaj bo SDS dobila tako, da bo v ustavni komisiji imenovan dodatni podpredsednik Danijel Krivec.

Še dva podpredsedniška položaja jo danes dobila skupina nepovezanih poslancev. V odboru za finance to postaja Alenka Bratušek (nekdanja Zaab) in v odboru za notranje zadeve pa nekdanji poslanec SMC Franc Laj.

SDS: Ne dajemo legitimnosti volitvam

»Z imenovanjem predsednika in podpredsednikov delovnih teles ne dajemo legitimitete predčasnim državnozborskim volitvam leta 2014, ki so bile nepoštene zaradi razlogov, ki smo jih že večkrat javno pojasnjevali. Menimo pa, da je več zadnjih dogajanj, tako na sejah delovnih teles kot državnega zbora, pokazatelj tega, da koalicija strank pod vodstvom Mira Cerarja načrtno slabi nadzorstveno vlogo državnega zbora, ki je ena izmed temeljnih funkcij demokratičnega zakonodajnega telesa,« so že po potrditvi sprememb pri vodenju sporočili iz SDS in zapisali še: »Slaba praksa, ki jo koalicija vzpostavlja ob volitvah in imenovanjih posameznikov na funkcije v evropskih ustanovah, slaba praksa, povezana z odgovornostjo posameznikov glede bančne kriminalitete ter neupoštevanje vloge in funkcije državnega zbora v času migrantske krize in najhujše varnostne situacije, s katero se država sooča po osamosvojitvi, kažejo na to, da mora biti tudi funkcija in delovanje največje opozicijske stranke bistveno okrepljeno.«