Ljubljanski puntarji za četrtek napovedali protest v podporo KPK

Po nekaterih napovedih naj bi se protestniki s Kongresnega trga odpravili pred stavbo državnega zbora.

Objavljeno
04. december 2013 16.17
KPK
S. P., Delo.si/STA
S. P., Delo.si/STA

Ljubljana/Maribor - Zveza Ljubljanski puntarji je na spletu pozvala k protestu v podporo protikorupcijski komisiji, ki bo v četrtek ob 16.30 na ljubljanskem Kongresnem trgu. V mariborskem Gibanju 29. oktober pa se še odločajo, ali bodo pripravili protest v Mariboru, ali pa bodo odšli na protest v Ljubljano. Na spletu je tudi zaokrožila peticija v podporo komisiji.

Udeležbo na protestu v središču prestolnice je doslej na facebook strani Ljubljanskih puntarjev zagotovo potrdilo okoli 250 posameznikov. Morebiten prihod na protest zaenkrat napoveduje nekaj manj kot 140 posameznikov. Pod spletno peticijo, ki zahteva, naj se Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) nemudoma omogoči pogoje za nadaljevanje dela, se je doslej zbralo 3250 podpisov.

V Gibanju 29. oktober se bodo odločili nocoj

Po nekaterih napovedih naj bi se protestniki s Kongresnega trga odpravili pred stavbo državnega zbora, pozivu k protestu pa naj bi se pridružile še nekatere skupine vstajnikov.

V Gibanju 29. oktober so za STA pojasnili, da bodo odločitev o pripravi protesta v Mariboru ali pa odhodu na protest v Ljubljano sprejeli nocoj. Če bo padla odločitev o samostojnem protestu, se bo ta začel ob enaki uri kot v Ljubljani, o morebitni lokaciji pa v gibanju zaenkrat še niso želeli govoriti.

»Sramotno stanje v Koruptolandu in nesposobnost naše vlade so dosegli dno. Odstop KPK mora biti zadnje opozorilo, da vladajoči delajo proti narodu, izključno za svoje koristi,« so v pozivu k protestu zapisali v zvezi vstajniških skupin Ljubljanski puntarji. Kot so napovedali, bo njihova podpora KPK hkrati tudi zahteva vladi, naj odstopi.

»KPK v celoti zaupamo«

»Podpisani izrekamo popolno podporo KPK v dosedanji sestavi in ji v celoti zaupamo, zato naj državni organi nemudoma začnejo z vsemi postopki, s katerimi bodo to zaupanje pokazali in dokazali tudi oni«, pa je eden od poudarkov peticije. Kdo je pobudnik peticije, iz objave na spletu ni mogoče razbrati.

Celoten senat KPK je v petek predsedniku republike Borutu Pahorju podal nepreklicne odstopne izjave. Kot je dejal predsednik KPK Goran Klemenčič, se za odstop niso odločili iz obupa, nemoči, pritiskov ali pomanjkanja volje za delo, temveč iz protesta. Senat namerava z delom nadaljevati do imenovanja nove ekipe, a najdlje do 1. marca prihodnje leto.

Pahor je ravno danes podpisal javni poziv za zbiranje kandidatur za predsednika in dva namestnika predsednika KPK.