Ljubo Germič novi predsednik državnega zbora

Poslanci so na tajnem glasovanju s 57 glasovi za in 24 proti za novega predsednika državnega zbora izvolili Ljuba Germiča.

Objavljeno
02. september 2011 19.02
Posodobljeno
02. september 2011 19.14
Klara Škrinjar, Anže Božič, notranja politika
Klara Škrinjar, Anže Božič, notranja politika

Ljubljana - Državni zbor je na prvi izredni seji po počitnicah dobil novega predsednika. To je – po odstopu Pavla Gantarja iz stranke Zares – postal Ljubo Germič, poslanec LDS. Zanj je glasovalo 57 poslancev, proti pa 24. Za Germiča so glasovali vsi razen prisotnih poslancev SDS in SLS. To pa je le prvi izmed skorajda prelomnih političnih trenutkov letošnjega septembra, saj bodo poslanci odločali o zaupnici vladi Boruta Pahorja, ki jo je vezal na listo novih ministrskih kandidatov. Sicer pa so sejo poslanci danes začeli z vročo razpravo o referendumu o družinskem zakoniku. Sklenili so, da pobudo za razpis referenduma pošljejo v presojo ustavnemu sodišču. »Najprej bi se rad zahvalil vsem, ki so mi dali podporo. Zame je ta rezultat velika odgovornost. Iz razprave je bilo namreč možno razbrati, da nas v kratkem čakajo pomembne odločitve,« je po izvolitvi dejal deveti predsednik državnega zbora v samostojni republiki.

Petdesetletni Germič, doma iz Ruš pri Mariboru, po poklicu pa inženir kemijske tehnologije, ima za seboj že enajstleten poslanski staž. Časa za uvajanje ne bo imel veliko, saj ga že septembra čaka kar nekaj pomembnih glasovanj, med drugim o rebalansu proračuna in paketu petih novih ministrov, na usodo katerih je premier Pahor vezal zaupnico svoje vlade. »Ne bi bil rad napovedovalec odločitev o morebitnih predčasnih volitvah. Potrudil se bom, da bo delo državnega zbora potekalo nemoteno, čas pa bo pokazal, kakšne bodo nadaljnje rešitve, o katerih bodo seveda odločali poslanci,« je naporen ritem komentiral Germič. Ali bi lahko po skoraj ustavni podpori njegovi izvolitvi – dobil je le tri glasove manj, kot jih predvideva dvotretjinska večina, potrebna za ustavne spremembe –, sklepali tudi o glasovanju o rebalansu in vladni zaupnici, Germič ni želel špekulirati.

Gantar zadnjič nagovoril poslance

Dveurna razprava o nasledniku Pavla Gantarja je mestoma sicer zašla v širšo razpravo o kompetentnosti aktualne vlade in grehih posameznih ministrov, natančneje predsednice LDS Katarine Kresal. »V državnem zboru se pogosto zgodi, da se ob eni vsebinski razpravi dotaknemo še kakšne druge. Nekako tako je bilo občasno razumeti tudi današnjo razpravo,« je diplomatsko dejal novi predsednik državnega zbora.

Po izvolitvi mu je prvi čestital njegov predhodnik Gantar in mu ob prevzemu poslov zaželel uspešno predsedovanje. Še pred tem, je ob zaključku razprave o družinskem zakoniku, zadnjič v funkciji predsednika DZ nagovoril poslance. »Če sem koga s svojo intervencijo užalil ali prizadel, naj mi oprosti, to ni bilo hoteno, to ni bil moj namen. Kot sami veste, sem pred tremi leti nekoliko okleval ob predlogu, da prevzamem to funkcijo. A ko sem jo prevzel, sem jo opravljal z veseljem,« je dejal Gantar ter dodal, da svoje osebe ni nikoli enačil s funkcijo, ki jo je opravljal – ne zdaj kot predsednik parlamenta, ne pred leti kot minister in tudi ne kot poslanec. »Zato mi ni bilo težko odstopiti,« je še dodal.

Namesto Kresalove še naprej Anderlič

Državni zbor se je seznanil tudi z informacijo premiera Boruta Pahorja, da bo notranje ministrstvo po odstopu Katarine Kresal začasno vodil pravosodni minister Aleš Zalar. Kresalova pa je državni zbor že obvestila, da ne bo poslanka. Namesto nje bo poslanec (še naprej) Anton Anderlič.