Ljudmila Novak je dala košarico Janezu Janši

Predsednica NSi Ljudmila Novak pravi, da raje sodeluje pri pozitivnih zgodbah in se druži s pozitivnimi ljudmi. Dokler bo predsednik SDS Janez Janša, bodo težko sodelovali, dodaja.

Objavljeno
23. junij 2016 16.57
Zbor za republiko
Zoran Potič
Zoran Potič

Ljubljana − Razprtije v slovenski desnici na relaciji SDS ter NSi in SLS so kulminirale pred 25. obletnico osamosvojitve, zaradi česar je udeležbo na sobotni vzporedni proslavi že odpovedala SLS, od NSi pa se bo, kot kaže, udeležil le Lojze Peterle, predsednica NSi Ljudmila Novak pa je potrdila, da bo v soboto raje na drugi proslavi, kjer se bodo zbrali bolj pozitivni ljudje.

Kot je znano, so sobotno proslavo, ki bo sledila državni v petek, na začetku soorganizirale tri politične stranke − SDS, SLS in NSi, zadnja pa je nato odstopila od projekta, ker nočejo sodelovati na dogodkih, ki delijo ljudi v Sloveniji. Ljudmila Novak je pojasnila, da se raje udeležuje dogodkov, kjer so pozitivni ljudje, predvsem pa noče biti znova deležna žvižganja, kot se je to zgodilo marca na zborovanju Za obrambo Slovenije.

V NSi so si za pojasnitev svojih stališč pred vrhuncem praznovanj ob 25. obletnici samostojnosti vzeli dobro uro. Ključno sporočilo je, da na večer tega praznika nočejo pogrevati razdorov, časa za razčiščevanje bo dovolj po praznikih, je dejal Lojze Peterle. Na sobotni proslavi ne bo govoril o sebi, najmanj o svojih dosežkih, ne o Milanu Kučanu, ne o Janezu Janši, razen v delu, ko bo izražal hvaležnost zaslužnim. »Povedal bom, kaj mi pomeni osamosvojitev,« je pojasnil Peterle.

Novakova pa je dejala, da so pri oblikovanju sobotne proslave najprej sodelovali, ker so pričakovali, da bo šlo na prireditvi za festival domoljubja. »Kakšno politiko pričakujem, sem povedala že na zborovanju marca letos. Raje bom šla na drug dogodek v občini Moravče, ker bom tam sprejeta s pozitivnimi občutki, ker bodo tam pozitivni ljudje in ker bo tam veliko domoljubja. Obžalujem, da nekateri tako blatijo naše člane, tudi Peterleta. Obžalujem, da nas delajo vse za udbovce. In vsem tistim, ki to počnejo, svetujem, naj v svojih predalih poiščejo svoje partijske knjižice,« je dejala Novakova.

V nadaljevanju je predsednica NSi še okrepila kritiko, namreč z besedami, da je težko graditi pozitivne zgodbe z negativnimi ljudmi. »Raje govorim o sodelovanju, a če to nekdo ves čas zlorablja in javno govori, kako NSi ni več kredibilna in zanesljiva, si potem ne znam predstavljati sodelovanja s takšnim človekom. NSi bo vedno sodelovala tudi s SDS, žal pa voditelj te stranke ne gre v pravo smer in nima smisla, da to ves čas pometamo pod preprogo in govorimo, da moramo sodelovati, če to zlorabljajo,« je dejala Novakova. NSi želi seštevati, in ne deliti, pravi, zato si bodo ves čas prizadevali za pozitivne zgodbe na desnici in okoli sebe zbirali partnerje, ki imajo podobna načela, kot jih ima NSi. Na konkretno vprašanje, ali to pomeni, da NSi noče več oblikovati koalicije z Janezom Janšo, je Novakova odgovorila: »S SDS v parlamentu sodelujemo, a dokler je na čelu te stranke takšen voditelj, ki dela negativne zgodbe, si ne morem predstavljati, da lahko to potegne Slovenijo naprej.«