Ljudmila Novak: NSi lahko postane najpomembnejša stranka na desnici

Predsednica NSi meni, da »levica večkrat preslepi volivce, ki so potem znova razočarani«.

Objavljeno
02. avgust 2013 15.32
NSI/Ljudmila Novak
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA

Ljubljana - Novakova je na novinarski konferenci ob 13. obletnici ustanovitve NSi izpostavila pomen krščanske demokracije kot ene najpomembnejših političnih opcij v Evropi. Tudi v Sloveniji lahko NSi po njenih besedah postane najpomembnejša stranka na desnici. »Verjamemo, da to vsem ni všeč, ampak mi bomo še kako zavzeto delali na tem,« je poudarila. Spregovorila je tudi o dogajanju v Cerkvi.

Leve stranke prevečkrat preslepijo volivce

NSi zagotovo uveljavlja vrednote krščanske demokracije, zato ni potrebe po novi desni stranki, meni predsednica NSi Ljudmila Novak. Če pa bi ta nastala, bi bila zagotovo satelit neke druge stranke, je dodala.

Dotaknila se je tudi nastajanja novih strank v slovenskem političnem prostoru. Kot je dejala, je levica »zelo spretna«. Ko volivci izgubijo zaupanje v eno stranko, se prelevi v drugo, ki pa zagovarja »skoraj isto politiko s skoraj istim ozadjem.«

»Na žalost potem večkrat preslepijo volivce, ki so potem znova razočarani,« je poudarila Novakova in dodala, da stavi na uveljavljene stranke z jasnim programom in identiteto.

Glede evropskih volitev prihodnje leto je pojasnila, da so že oblikovali volilni štab, ki pripravlja strategijo. Prav tako so že sprejeli sklep izvršilnega odbora, da občinski odbori stranke predlagajo kandidate za evropsko listo. Na tokratnih stranka ponovno cilja na dva evropska poslanca. Na naslednjih parlamentarnih volitvah pa NSi računa na vsaj desetino volivcev.

Dogajanje v Cerkvi jo žalosti

Komentirala je tudi aktualno dogajanje v Katoliški cerkvi in dejala, da jo žalosti, saj oba upokojena nadškofa zelo ceni.

Kot stranka se do tega sicer niso opredeljevali, saj po njenih besedah nimajo te pravice oz. pristojnosti. Kot katoličanko pa Novakovo to stanje v Cerkvi boli, vznemirja, žalosti. Dejala je, da oba upokojena nadškofa, tako Antona Stresa kot Marjana Turnška, osebno zelo ceni, saj sta modreca, ki sta dostojno opravljala svojo pastirsko službo.

Žal pa sta bila do neke mere vpletena v dogajanje v mariborski nadškofiji, pravi Novakova in ocenjuje, da je bilo dobro, da sta naredila ta korak za dobro slovenske Cerkve in njeno prihodnost. S tem se namreč odpirajo možnosti, »da se slovenska Cerkev znebi neprijetnega madeža, ki si ga je nakopala.« Po njenem mnenju glavno krivdo  za polom nosijo svetovalci mariborske nadškofije.

Na vprašanje, ali bi Cerkev dolgove morala povrniti, je Novakova odgovorila, da mora Cerkev ravnati po zakonu, tako kot preostale ustanove. Ne ve pa, od kod bi slovenska Cerkev to premoženje vzela, saj ima največ premoženja v cerkvenih stavbah, ki pa so spomeniki neprecenljive vrednosti in je vprašanje, kdo bi jih želel kupiti.