Ljudmila Novak z zakonom o dostojnem pokopu pred koalicijo, ta ima pomisleke

NSi je dobila načelno podporo koalicijskih strank SMC, Desusa in SD za sprejetje zakona o dostojnem pokopu, sledijo njihove pripombe.

Objavljeno
15. januar 2015 16.01
Ljudmila Novak pred sejo izvršilnega odbora Nove Slovenije. Ljubljana 13. avgust 2014.
Zoran Potič, notranja politika
Zoran Potič, notranja politika

Ljubljana − NSi je dobila načelno podporo koalicijskih strank za sprejetje zakona o dostojnem pokopu, je po srečanju z vodji poslanskih skupin SMC, Desusa in SD dejala predsednica stranke Ljudmila Novak. A kot običajno, ko ima vsaka kočljiva tema svoj ampak, jo ima tudi aktualno vprašanje ureditve slovenske polpretekle zgodovine, ki jo NSi uvršča med pomembna spravna dejanja ob 70. obletnici konca druge svetovne vojne. »Največ pomislekov so imeli v SD in delno v Desusu, ker menijo, da obstoječi zakon o vojnih grobiščih dovolj dobro ureja to področje,« pravi Novakova.

NSi je »prepričana, da obstoječi zakon o vojnih grobiščih«, ki je bil sprejet leta 2009, ne rešuje vseh problemov, ki so prišli na površje ob vsakodnevni praksi. Problemi so takšne narave, menijo, da jih ni mogoče rešiti zgolj s popravki obstoječega zakona, ampak je treba sprejeti novega. Kljub 600 odkritim grobiščem je v register vpisano le eno grobišče, to pa je po prepričanju NSi treba pripisati zgolj obstoječemu zakonu, ki očitno ni ustrezen.

Zakon o dostojnem pokopu, ki so ga pripravili v sodelovanju s strokovnjaki, bi, dodajajo, bolj celovito reševal težave. Na srečanju NSi in koalicijskih strank so se dogovorili, da jim SMC, Desus in SD v 14 dneh pošljejo pripombe. V SD pojasnjujejo, da z naklonjenostjo gledajo na poskuse spravnih dejanj, vendar si postavljajo vprašanje, ali morebiti ne bi bilo bolj smiselno vseh težav, ki se pojavljajo pri obravnavanju vojnih in povojnih grobišč, urediti s popravki obstoječega zakona. »SD bo posredovala svoje pripombe, potem pa bo od prihodnjih korakov odvisno, kako bodo ravnali v prihodnje,« pojasnjujejo v SD. Še največ težav, ki jih imajo z zakonom o dostojnem pokopu, je, da se preveč osredotoča na delo posebne komisije, ki bi skrbela za urejanje grobišč, tudi višina predvidenih sredstev (skoraj milijon evrov) se jim zdi nekoliko pretirana. V Desusu ocenjujejo, da problem aktualnega zakona ni v vsebini, ampak da se ne izvaja v celoti, predvsem pa si ne želijo novih razdvajanj.

Zakonu o dostojnem pokopu, ki ga je pripravila NSi, so v SMC naklonjeni. Zakonksi predlog razumejo kot dodatno priložnost za spravo in narodno pomiritev. To področje je treba dokončno urediti, primeren je tudi čas, saj bo letos obletnica konca druge svetovne vojne, pravijo v največji vladni stranki. A ker so se pogovori na to temo šele začeli, bodo do nadaljnjega zadržani pri komentiranju, ker hočejo naprej oblikovati svoje pripombe na pobudo NSi, pred tem bodo tudi pri vladi poizvedeli, kako se izvaja zakon o urejanju grobišč.

Ljudmila Novak je napovedala, da bodo v prihodnjih dneh organizirali srečanje tudi z opozicijskimi strankami.