Cerar Židanu: Ste v vladi ali proti njej?

Miro Cerar: SD igra dvojno igro, to je nesprejemljivo. O tem morajo razmisliti znotraj stranke.

Objavljeno
07. julij 2016 13.23
Podpis koalicijske pogodbe. Na sliki Erjavec Karl, Cerar Miro in Židan Dejan. Ljubljana,08.09.2014
Ma. F., STA, N. Č., STA, P. J.
Ma. F., STA, N. Č., STA, P. J.

Ljubljana - Premier Miro Cerar je prekinil koalicijski pogovor s SD in pred večernimi protesti sprejel predstavnike zaposlenih iz Luke Koper. Prekinil ga je tudi zato, da bi v SD premislili, ali so še v vladi.

Cerar je povedal, da je predsednika SD Dejana Židana opozoril, da ne morejo spodbujati demonstracij, shodov proti vladi in sedeti v isti vladi. Na vprašanje, do kdaj bo čakal na odgovor, je Cerar odgovoril, da gre za dolgoročno dilemo, ki je stvar SD, na katere pobudo poteka protest pred vlado.

Premier upa, da bodo prepoznali nevzdržnost dvojne igre. Med protestniki zvečer, z izjemo poslanca ZL, politikov ni bilo opaziti. Cerar je ostro reagiral, ker se je mladi forum SD dan prej javno pridružil vabilu na protest, kritiziral »nespoštljiv odnos predsednika vlade do ljudi, delavcev, državljanov,« in zahteval odstop državnega sekretarja Metoda Dragonje in ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča.

SD: To so pač mladi

Židan in več drugih predstavnikov SD se je odzvalo, da ne kontrolirajo občasno nekoliko revolucionarnega mladega foruma, ki je v preteklosti k odstopu pozival tudi že premiera iz njihovih lastnih vrst Boruta Pahorja. Izjave mladega foruma, so opozorili, tudi ne odražajo politike stranke. Podpredsednik državnega zbora Matjaž Nemec se je na družbenem omrežju celo začudil, kako je mladi forum sploh postal pomemben političen subjekt vlade.

»Za državo je pomembno, da jo vodijo stabilni politični akterji«

Dogajanje v Luki Koper pušča posledice tudi v koaliciji. Po tistem, ko so se pojavile neuradne informacije, da je med partnerji zavrelo zaradi podpore podmladka SD protestom, v SMC od partneric pričakujejo enotnost. Za državo je pomembno, da jo vodijo stabilni, trdni in k javnemu dobremu zavezani politični akterji, poudarja vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer.

Čeprav so uradne izjave koalicijskih partnerjev previdne, pa naj bi kratkemu sestanku botrovalo nezadovoljstvo premierja in predsednika SMC Mira Cerarja s stališči Mladega Foruma, podmladka SD. Ti so se na svoji spletni strani pridružili današnjim protestom pred vlado po dogodkih v Luki Koper, okrcali oblast ter zahtevali odstop ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča in državnega sekretarja Metoda Dragonje.

»Ravnanja nekaterih predstavnikov oblasti v zadnjem času so sprožila izjemen odpor ljudstva. Laži, sprenevedanja, naključne interpretacije napačnih podatkov in nenazadnje nespoštljiv odnos predsednika vlade do ljudi, delavcev, državljank in državljanov. Za nas je to nesprejemljivo,« so med drugim navedli v podmladku.

Dohodninsko lestvico še usklajujejo

Kustec Lipicerjeva je po sestanku povedala, da so partnerji ugotovili, da je pripravljen ustrezen kompromisni predlog, ki je strokovno podprt, potrebuje pa še izmenjave nekaj političnih stališč. Po njenih besedah se vsi zavzemajo, da do tega pride čim prej. A ker so odprta še nekatera bistvena vprašanja, danes niso nadaljevali.

Židan je po sestanku predsednikov in vodij poslanskih skupin koalicijskih strank izrazil upanje in prepričanje, da se bo koalicija glede »razbremenitve delovnih ljudi« dogovorila.

Še enkrat je ponovil, da so se koalicijski partnerji že prej uskladili glede razbremenitve izplačil za delovno uspešnost, kot so nagrade ter božičnice in 13. plače. Ta plačila se tako po Židanovih besedah ne bodo štela v dohodnino, bodo pa od njih obračunani socialni prispevki.

Židan je ob tem povedal, da pri izplačevanju delovne uspešnosti ne bo šlo za prostovoljno odločitev poslovodstva. Za SD, ki je pripravila tudi svoje predloge dohodninske razbremenitve, sta po Židanovih besedah sprejemljivi obe opciji, ki sta na mizi. Bodisi se bo z zakonom predpisalo, da delovno uspešnost, če jo podjetje izplača, dobijo vsi, ali pa se bo te pogoje predpisalo s kolektivno pogodbo.

Glede dohodninske lestvice, kjer so od zadnjih usklajevanj ostala odprta vprašanja, pa je prvak SD povedal, da jo še usklajujejo. V SD si želijo, da bi bilo čim več ljudi deležno razbremenitve, in menijo, da koalicija lahko doseže dogovor.