Luka Mesec: Dobrodošli na startu

Na pogorišču strank IDS in TRS je vzniknila nova stranka Levica, njen kooridinator za dve leti pa je Luka Mesec.

Objavljeno
24. junij 2017 17.07
Zoran Potič
Zoran Potič

Ljubljana - V dvorani Centra kulture Španski borci (kje pa drugje) v Ljubljani je na pogorišču dveh strank IDS in TRS vzniknila nova stranka Levica. Sklep o spojitvi dveh strank je podprlo 168 delegatov od 171 prisotnih.

Ko je bil po tajnem glasovanju izvoljen še nov koordinator stranke Luka Mesec, je slednji po več kot enoletnem projektu združevanja naznanil: »Dobrodošli na startu.«

Množični izstop nezadovojnih

A preden se posvetimo rojstvu nove stranke Levica, se ni mogoče izogniti demonstraciji izstopa iz stranke Iniciativa za demokratični socializem (IDS). Na dan kongresa je namreč iz IDS izstopilo 94 članov stranke. »Odpadniki« vrhu stranke in Luki Mescu očitajo, da so s svojim centralističnim delovanjem brez notranje demokracije po kongresu IDS v Krškem začeli s procesom razpada stranke, kongres nove stranke Levica pa da predstavlja »simbolni mejnik, vendar ne v smislu povezovanja vseh naprednih sil v tej državi, kot bi si želeli sami, ampak njihovega razbitja«.

Po mnenju 94 podpisnikov izstopa iz IDS je od stranke ostala le lupina, »s katero upravlja nekaj deset članov iz kroga poslanske skupine, sledi pa jim še nekoliko večja skupina pasivnega članstva, ki se jo aktivira zgolj za potrebe elektronskega glasovanja.« Luki Mescu in vrhu stranke očitajo, da so na poti do nove stranke poteptali vse norme in načela, zato ne morejo biti del nove zgodbe. Nekaj podobnega se je dogajalo tudi v TRS, od koder so v zadnjih mesecih prihajale informacije o izstopih članov sveta stranke. Luka Mesec se je na to odzval z besedami, da so nekaj nezadovoljstva pričakovali, ker ni nobena skrivnost, da so v obeh strankah v zadnjem letu potekali intenzivni frakcijski boji.

Indijanska modrost

Preostanki iz IDS in TRS so kongres nove stranke Levica kljub vsem križem in težavam izpeljali do konca. Predsednica stranke TRS, ki je bila izvoljena za namestnico koordinatorja stranke (nova stranka bo imela, tako kot IDS koordinatorja in ne predsednika) Violeta Tomić, je na sklepnem dejanju dejala, da so prišli do cilja, ki pa je hkrati nov začetek velike zgodbe, ki da jo bomo pisali skupaj. V uvodnem govoru je spomnila na bolezen levičarjev.

»Na nas je, da premagamo tisto stalno bolezen, s katero se bori politična levica, to sta narcisizem majhnih razlik in nesloga, da od sebe zahtevamo sodelovanje in dogovore ter da namesto razlik iščemo tisto, kar nas povezuje, da gremo lahko močnejši in združeni naprej. Kajti le združeni lahko neofašizmu, nevarnemu nacionalizmu ter pohlepnemu in izkoriščevalskemu kapitalizmu napovemo ustrezen boj,« je dejal Tomićeva.

Posredno je odgovorila tudi na jutranji demonstracijski izstop članov iz IDS z besedami, da se človek včasih zmeni sam sabo, da celo v lastni družini ni lahko najti skupnega imenovalca, pa so se v IDS in TRS le dogovorili. Tomićeva je za konec prihranila pripoved o indijanskem vraču. »Poglavar je obiskal šamana. Zaskrbljen je ugotavljal, da se v njem borita dva volka. Eden svetel in drugi temen. Kateri bo zmagal? ga je zanimalo. Šaman je odgovoril: tisti, ki ga boš hranil,« je zaključila Tomićeva.

Nov začetek

Luka Mesec je izvolitev in kongres nove stranke Levica, katere vodenje je prevzel za prihodnji dve leti, pospremil z govorom, da so se po hudih bojih, zlasti v zadnjem letu vendarle znašli na ustanovnem kongresu skupne stranke, kar priča o tem, da je tovarištvo vendarle premagalo narcizme majhnih razlik, osebne interese in zamere. Z mislijo, da se »tako tovarištvo ne rodi - tako tovarištvo lahko postane samo z bojem, kakršen je bil naš!«, je Mesec odgovoril vsem, s katerimi se je boril in so pred kongresom izstopili.

Kongres Levice predstavlja nov začetek, je poudaril, novo fazo boja za socialno, demokratično in ekološko družbo, v kateri bosta tovarištvo in solidarnost prevladala nad zasebnimi interesi. Zavzemali se bodo za družbo demokratičnega in ekološkega socializma, »ki je ne bo pogajanja sla po profitu, ampak vsestranski razvoj posameznika in posameznice, polni razvoj človeških potencialov ter prizadevanje za ohranitev planeta za generacije, ki prihajajo za nami«.

Mesec je v nagovoru delegate nove stranke spomnil, da je levica na globalni ravni pod velikim pritiskom in da se po zmagoslavju Trumpa v ZDA krepi vera v sredino in liberalizem. Mesec odgovarja, da odgovorov nima ne populistična desnica, ki se v Sloveniji manifestira v paktiranju ene od političnih strank z Orbanom, ne liberalna sredina, ki popušča desnim pritiskom in s tem sama postaja desničarska.

Slovenska sredinska stranka se je po njegovem izkazala za »razvodenelo in brezglavo«. Zato je po mnenju Mesca edina alternativa nevarnostim Levica. »Levica, ki se ne bo klanjala elitam, cehom, interesnim skupinam, niti diktatom finančnih trgov in Bruslja. Levica, ki bo udejanjala svoj program, ne programa nasprotnikov, levica, ki bo branila javni interes, levica, ki bo pokončno stala na strani ponižanih in razžaljenih,« je dejal Mesec.

Z Levico ni konec Združene levice

Na kongresu Levice so bili prisotni vsi poslanci poslanske skupin Združene levice, razen Matjaža Hanžka (nekdanjega predsednika TRS, ki je tudi že izstopil iz stranke). Poslanska skupina ZL bo prihodnji teden začela s postopkom preimenovanja v poslansko skupino Levica, kar bo tudi na formalni ravni pomenilo, da je s koalicijo Združena levica konec. A kot je v petek izjavil predsednik Demokatične stranke Dela Franci Žnidaršič, s kongresom Levice ni konec koalicije ZL. Svoje delo bo nadaljevala in se krepila, je poudaril.

Na kongresu je bilo poleg poslancev ZL Franca Trčka, Miha Kordiša, Mateja T. Vatovca opaziti še evroposlanca Igorja Šoltesa, kjer je bil kot gost, kot podpornik pa Dušan Plut, nekdanji član predsedstva Republike Slovenije, predsednik osamosvojitvene stranke zelenih in podpornik gibanja TRS. V dvorani je bil tudi ekonomist Jože Mencinger.