Lukšič: Janša v medije namešča svoje vojščake

»Janša s kadrovskimi menjavami v medijih ruši osnovni okvir, ki ga zahteva svoboda javne besede.«

čet, 20.09.2012, 12:27; spremenjen: 14:02

Padec bonitetnih ocen ima le eno ime: Janez Janša

Bonitetne ocene so začele padati, ko je bil najavljen referendum o pokojninski reformi, s padcem referenduma pa še bolj. In ta padec ocen ima eno ime, ki se mu reče Janez Janša. In ta človek je sedaj naš predsednik vlade. Zato ima velik problem sam s samo, Slovenija pa z njim. Sedaj išče neko ideološko opravičilo, zakaj je nasprotoval reformi. Nasprotoval je zato, ker je slab voditelj in ne zna voditi Slovenije, ki jo je že večkrat zapeljal v slabe številke, je dejal Igor Lukšič na novinarski konferenci.

Ljubljana - Predsednik SD Igor Lukšič je dejal, da se v zadnjem času dogaja vse več kadrovskih menjav v medijih.

Pri tem je omenil predčasno razrešitev predsednika uprave Dela Jurija Giacomellija, predčasno razrešitev štirih članov nadzornega sveta RTV in današnje imenovanje novih članov nadzornega sveta Slovenske tiskovne agencije.

Na novinarski konferenci je dejal, da vlada pri teh menjavah krši zakone in spodjeda verodostojnost medijev.

Predčasne razrešitve niso v skladu z zakoni, vlada lahko nadzornike razreši le v primeru, če ti odstopijo sami ali v izrednih razmerah.

Po Lukšičevem mnenju je ključno, da izpeljejo svoj mandat do konca, ne da vlada na njihova mesta namešča nekredibilne strankarske vojščake.

»Predsednik vlade Janez Janša poskuša s piarovskimi triki prikriti obseg zamenjav,« je dejal in dodal, da vlada ne razume vloge javne RTV in državnega servisa STA.

»S tem ruši osnovni okvir, ki ga zahteva svoboda javne besede in preslikava tudi odnos, ki ga ima do drugih medijev.«

Pritožil se je tudi nad neodzivnostjo premiera glede poslanskega vprašanja o kadrovskih menjavah.

Vodja  poslanske skupine SD Janko Veber je namreč na predsednika vlade naslovil vprašanje, koliko kadrovskih menjav je vlada naredila in kakšni so bili razlogi zanje.

Na novinarsko vprašanje, ali Lukšič s tem ne ščiti članov svoje stranke, na primer predsednika programskega sveta Lenarta Šetinca, člana SD, je odgovoril, da ne ščiti svojih kadrov temveč opozarja na pomembnost zaključka celotnega mandata.

Omenil je tudi Jerneja Pikalo, kolega iz Fakultete za družbene vede, in dejal, da se ta z njim nikoli ne posvetuje, kako bo deloval. »Vem, da je kredibilen, in da bo deloval samostojno.«

O ponovni presoji 280.000 pokojnin, ki niso izplačane na podlagi vplačanih prispevkov, pa je Lukšič dejal, da gre za nadaljevanje ideološkega boja, kar se mu zdi nesprejemljivo.

 


Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
15 komentarjev
sofia

rokec
a ti ne razumeš, zakaj hoče imeti levica v rokah vse medije?
Levica preko svojih medijev ljudem pere možgane.
Volivci z opranimi možgani volijo tako, kot hočejo levaki. Če kdaj zmagajo nelevaki, levičarski mediji hujskajo ljudi proti vladi in ji tako onemogočajo učinkovito delo.
Zato se pogrezamo vse globlje.

22. september 2012, ob 00:11:01
darmar

JJ infiltrira svoje vojake med Lukšičeve. Slednji se lahko okužijo.

21. september 2012, ob 14:20:14
Bob Rock

Sicer pa:

...Padec bonitetnih ocen ima le eno ime: Janez Janša...

končno je nekdo ubesedil situacio tako, kot je.

21. september 2012, ob 10:08:38
Bob Rock

@sperensis

...Čas bi že bil, da se enkrat ta zgodba zaključi, saj nam gospodarstvo več kot očitno kaže kam nas je to pripeljalo...

??wf?? kakšne povezave pa ti ustvarjaš?

21. september 2012, ob 10:07:27
boter

Lukšić,kako je pa vlada zamenjala Giacomelija,sem mislil,da ga je lastnik.A je vlada lastnik Dela?Vsaj Delo je tako poročalo in pisalo.A ne morte več med sabo niti izjav uskladiti?Odpovedujem Delo

21. september 2012, ob 07:36:26
Neznan

jup
Pod predsedovanjem Lukšiča SD postaja normalna leva opozicija . Dokler je bil predsednik Pahor je vsako nasprotovanje desničarskih pogromov onemogočil


-.-
Bolje bi bilo, da bi še naprej izdeloval švajsgerete..., na politiko se ne zastopiš udbovec stari...

20. september 2012, ob 19:01:17
sperensis

Mediji v Sloveniji že več kot pol stoletja poneumljajo slovensko ljudstvo, ki slepo verjame t.i. "neodvisnim" novinarjem zdresiranih v partijski šoli FDV.
Čas bi že bil, da se enkrat ta zgodba zaključi, saj nam gospodarstvo več kot očitno kaže kam nas je to pripeljalo.

20. september 2012, ob 16:05:23
KapitanNogavička

Kdor trdi, da so mediji, ki niso del hierarhije ljubljenega vodje in očeta naroda, samega svetilnika, v rokah levice, je kratek.

20. september 2012, ob 15:25:25
KapitanNogavička

Vse to smo že enkrat doživeli. Za časa Pahorja so pa njegovi naročniki poskrbeli, da se sistem sistemskega vplivanja na vsebino javnega zavoda ni spremenil.

Javni zavod, njegovo informativno uredništvo predvsem, je obliž na rano RKC, ki je kratko potegnila pri projektu TV3, podjetje SDS si je pa svoj Planet uredila kar na račun Telekoma; oboji na račun državljanov perejo posvetne možgane na svojo vižo.

20. september 2012, ob 15:22:17
Mijevčijević

Mediji v Sloveniji smejo in so lahko le v rokah t.i. LEVICE!

Kdor temu oporeka, ga bodo mediji in njihovi gospodarji zmleli....z večnimi naj bi, domneva se,...brez dokazov ampak 1000x ponovljeno.

20. september 2012, ob 15:10:54
novacdani1971

Vse, kar je napisano v spodnjih 21 načelih se mora izvesti, kot je napisano, drugače ostajamo pri istem, kot je sedaj, kar pomeni pot v propad, tako kot ostali PIGS-i. Popuščanje vodi direktno v prepad, gospodje (nekdaj ste bili tovariši), raje odstopite, kot popuščajte


1. Uporablja se zakonodaje, ki osumljencu za kazniva dejanja onemogočiti razpolaganje s premoženjem pred pravnomočno obsodbo. Tako lahko med vsakim postopkom, pri katerem je mogoče, da bodo nekomu na koncu odvzeli lastnino, to storijo. Seveda mora obstajati sum, da je bilo premoženje pridobljeno z dejavnostjo, zaradi katere je nekdo v postopku torej kriminalne dejavnosti. Takšno premoženje zasežejo, nato ga obtožencu, če mu ne dokažejo krivde, po oprostitvi vrnejo. Tudi tu obstaja izjema. Če osumljencu ne dokažejo krivde, dokažejo pa, da premoženje izvira iz korupcije ali pranja denarja, mu ga ne vrnejo in roma v državni proračun

2. Revizija VSEH postopkov lastninjenja in revizij ob lastninjenju. Vseh, brez izjeme. Začeti najprej pri listi 100 najbogatejših Slovencev in vodilnih bančnikih, pa tudi politikih in javnih uslužbencih.

3. Razlastninjenje v korist države vseh privatizacij, zaplemba spornega premoženja premoženje ki je bilo pridobljeno na podlagi "prilagojenih zakonov v namene lastninjenja". in je shranjeno doma in v tujini. Devizni računi, zlato in vse nepremičnine sorodnikov in bližnjih. Zapreti vse tajkune in kriminalce, ki so se okoristili v tranzicijski noči.

4. Najprej TOTALNA lustracija v sodniški službi. Kot drugo, sodniška služba nima več trajnega mandata, ampak največ petletni.

5. VSI karierni uslužbenci v javnem sektorju morajo delati do 67 leta starosti in zbrati 43/40 (m/ž) let delovne dobe. Vsi delavci v privatnem sektorju pa imajo polno delovno dobo po 42/39 (m/ž) izpolnjenih letih delovne dobe. Združevanje v sindikate je v javnem sektorju je zakonsko regulirano, tudi z prepovedjo stavke. Uslužbenci v javnem sektorju, katerih izobrazbo je plačala država (glej točko 8) delajo na dekret dvojno dobo plačanega izobraževanja in so lahko po potrebi države premeščeni kamorkoli v RS.

6. V javnem sektorju VSI dobijo 12 plač, brez regresov ali božičnice. Možnost napredovanja je najprej po petih letih od predhodnega napredovanja, vendar ne več kot 8 krat v vsej delovni dobi. Napredovanje predlaga predpostavljeni na osnovi dokazov o odličnosti opravljenega dela v predhodnem obdobju. Ukine se čas in denar za malico in denar za prihod na delo (sprememba ZDR). Delovni čas je 8 ur. VSE NADURE se morajo plačati, oz. zaposliti več ljudi. Odpoved delovnega razmerja v javnem sektorju je takoj z odpravnino treh neobdavčenih neto plač

7. V privatnem sektorju so delavci lahko dodatno nagrajeni gotovinsko ali z delnicami družbe. Odpoved delovnega razmerja v zasebnem sektorju je takoj z odpravnino treh neobdavčenih neto plač, če da odpoved delodajalec. V primeru stečaja podjetja, so delavci prvorazredni upniki za svoje terjatve. Pogodba o zaposlitvi je individualna. Ukine se čas in denar za malico in denar za prihod na delo. (sprememba ZDR). Delovni čas je 8 ur. VSE NADURE se morajo plačati, oz. zaposliti več ljudi.

8. Srednje šolstvo je obvezno. Šolanje do zaključene 5 stopnje v javnih šolah je brezplačno. Privatne šole za svoje delo NE MOREJO dobiti denarja iz javnih sredstev in so lahko samo namenske. Privatne šole morajo dobiti potrjen program s strani države Vse šolske knjige dobijo učenci v trajno last v šoli. Učencem se zagotavlja brezplačni obrok (ali dva) v šoli. Štipendije prednostno dobijo učenci v proizvodnih in storitvenih smereh. Študij NI VEČ BREZPLAČEN, je plačljivo in to polno plačilo. S tem je podeljena popolna avtonomija Univerzi(am), Univerza samo plača državi odkup vseh nepremičnin. Država uvede štipendiranje na Univerzi s 100% kritjem (tudi študentski dom) za bodoče javne uslužbence, kot se vidi iz potreb, ki jih pošljejo javne ustanove.

9. Zdravstvo ostane v takih okvirih in pravicah kot je sedaj. Uvede se centralizirana nabava vseh potrebščin za javno zdravstvo. Uvede se tretji steber zdravstvenega zavarovanja, ki ni obvezen, vendar prinaša določene prednosti zavarovancu, ki pa ne smejo biti v škodo rednim zavarovancem (vrstni redi, kvaliteta in količina zdravljenja) Kdor dela v javnem zdravstvu NE MORE delati privatne prakse.

10. Zmanjša se administrativni kader v Slovenski vojski, tako, da imamo 6.000-8.000 oboroženih vojakov in 150-200 uslužbencev Poveča se kader v policiji, ki se ukvarja z redom in mirom, ker se sprejme zakon o popolni prepovedi uporabe mamil, prepovedi nasilja v družini, prepovedi večje hitrosti kot 130 km/h na avtocestah. Tudi v teh dveh sektorjih se uvede lustracija.

11. Vse nezakonite priseljence se nemudoma extradira v njihove domovine. Stroški gredo v breme proračuna. Državljanstva R Slovenije ne more dobiti nihče, ki ni v rednem delovnem razmerju vsaj tri leta pred vlogo, s poskusno dobo in z aktivnim znanjem slovenskega jezika.

12. Vsem, ki neupravičeno dobivajo socialno pomoč, t.j. cigani (Romi), navidezni vojni begunci, brezdelneži, tatovi itd. se pomoč odvzame. V KPD oz. zavodih za izvrševanje kazenskih sankcij je delo za zapornike (ne za pripornike) obvezno. Iz njega se krije materialna škoda za oškodovance, stroški bivanja v KPD in največ ¼ se nalaga na varčevalni račun zapornika za začetne stroške po izhodu iz KPD.

13. Na Zavod za zaposlovanje je PREPOVEDANO dati ljudi na čakanje. Vsak, ki odkloni delo Zavoda za zaposlovanje se briše iz evidence. Namesto zavod za zaposlovanje lahko evidenco vodi drug organ

14. PREPOVE se študentsko delo preko napotnic. Vsak se lahko redno zaposli, ali pa dela po pogodbah. (sprememba ZDR).

15. UKINE se VSE OBČINE. Uvede se 8 pokrajin in sicer: Pomurska (Murska Sobota), Štajerska (Maribor), Koroška (Velenje), Gorenjska (Kranj), Primorska (Koper), Belokranjska (Metlika), Dolenjska (Novo Mesto) in Notranjska (Ljubljana). Število pokrajin je lahko še manjše, oz. se Slovenija deli na dve regiji in Ljubljano. Vsaka pokrajina prispeva v DZ po tri poslance, dva prispevata narodni manjšini, skupaj 26 poslancev, voljenih po večinskem sistemu

16. V državni lasti ostanejo: podjetja za distribucijo vode, kanalizacije in odvoza smeti ter daljinskega ogrevanja, podjetja za proizvodnjo in distribucijo električne energije, cestna in avtocestna podjetja, železnica, Luka Koper. Vsa ostala podjetja v državni lasti se proda čim prej.

17. Davčni sistem se spremeni, uvede se pravilo: Vsak račun VELJA za davčno olajšavo.

18. Korupcija in klientelizem javnih uradnikov se kaznuje z doživljenjsko izključitvijo iz javnih služb. Obenem jih tudi procesuirajo po kazenskem pravu, skladno z zakonom.

19. V primeru neplačila katerekoli obveznosti delodajalca do delojemalcev in ostalih upnikov podjetja, se kaznuje VSE ODGOVORNE v firmi z doživljenjsko izključitvijo iz vodstvenih ali upravnih služb. Take delodajalce se tudi javno objavi, da delavci vedo, kaj se jim obeta pri zaposlitvi v taki firmi

20. Sosedska pomoč NI delo na črno. Za sosedsko pomoč velja, da je delo lahko opravljeno samo na objektih za osebno rabo. Razen v primeru, ko gre za preprečevanje škode na objektu (prekrivanje tovarniških hal po viharju) ali uničenja objekta (požar, poplava).

21. Prisilna poravnava med podjetji se lahko uvede samo tako, da dolžnik poravna svoje obveznosti v CELOTI, vendar najkasneje v 5 letih, z obrestno mero, kot velja za varčevalne račune pri banki. Ko podjetje napove stečaj, je ta uveden TAKOJ, ko ga podjetje objavi. Prvi so iz stečaja poplačani delavci, šele potem pa dolžniki prvega reda.

Enaindvajset temeljnih načel države za 21. stoletje in poštenje nas pripeljeta iz krize v desetih letih

Poleg teh načel bo moral »novi gospodar« urediti tudi zmanjšanje dela prostih dni. Kako je sedaj in bi bilo treba:

Dela prosti dnevi v Republiki Sloveniji po novem

– 31. december in 1. januar, novo leto
– velikonočna nedelja in ponedeljek, velika noč
– 1. maj, praznik dela
– 25. junij, dan državnosti in dan upora proti okupatorju
– 1. november, dan spomina na mrtve
– 25. december, božič.
- 26. december, dan samostojnosti in enotnosti.

Šolske počitnice so od 25. 6. do 1.9 tekočega leta, zimske pa od 23.12. tekočega leta do 7.1. v naslednjem letu. V šolskem letu je še največ pet (5) ekskurzij in (2) športna dneva na šolsko leto.

Ostali prazniki, ki niso dela prosti dnevi v Republiki Sloveniji pa so po novem:

– 8. februar, Prešernov dan, slovenski kulturni praznik
– 27. april, dan upora proti okupatorju
– 8. junij, dan Primoža Trubarja
– 17. avgust, združitev prekmurskih Slovencev z matičnim narodom
– 15. avgust, Marijino vnebovzetje
– 15. september, vrnitev Primorske k matični domovini
– 31. oktober, dan reformacije
– 23. november, dan Rudolfa MaistraTo je skupaj 9 prostih dni, oziroma v enem letu 40 miljonov delovnih ur več za isti strošek. Če v eni uri vsak opravi samo za 10€ čistega dobička, potem imamo letni dobiček 400 miljonov evrov. Pa še to, če pade praznik na soboto ali nedeljo, se ne prenaša v naslednji delovni dan .

20. september 2012, ob 14:48:06
jup

Pod predsedovanjem Lukšiča SD postaja normalna leva opozicija . Dokler je bil predsednik Pahor je vsako nasprotovanje desničarskih pogromov onemogočil.
Bravo Lukšič ,tako se dela. Kar počenja Janša z mediji in šolstvom spada že pod patologijo.
Janšev kadrovski cunami se nadaljuje. Vsak dan odpuščanja in zamenjave.
Pa ne zaradi krize . Politične zamenjave z »našimi«
Uničevanje TV zakaj ? saj je v primerjavi z od drugimi mediji v živi sliki in besedi informira prebivalstvo in je res okno v svet .Ima pa daleč najnižjo naročnino . Časopisi stanejo povprečno več kot 1 evro na dan televizija pa 0,3 evra. Res smešno pa tudi sumljivo
je dejstvo da se je nekje zgodilo znižanje cene na TV ki je že itak najnižja . Toda znižanje cene naročnine na TV za 1 evra pa res za posameznika ne pomenita praktično nič ali recimo niti ne za 1 kavo,pivo,zavojček cigaret pa že ne. Za televizijo pa pomeni ta denar več milijonov evrov in to pri stanju ko že več ne pokrivajo stroškov in postavlja pod vprašaj tudi kakih sto zaposlenih. To ne more biti drugega kot zlonamerno početje politike ali konkretno Janeza Janše. Pri vsem tem je večina tega istega kadra sam nastavil leta 2004 ko je leta pobrcal vse prejšnje osebje ki ni bilo v njegovem političnem predalu. Zdaj so na vesti novinarji v tiskanih medijih.
Janševa zloraba premierske funkcije ,do katere sploh ni prišel legitimno je osupljiva in že meji na nenormalnost
Janša je že prestar da bi lahko delal kakšne reforme v svojih možganih.
Domobranska ideologija še zmerom prevladuje in odloča tudi v gospodarskih zadevah .Njegova alergija na prejšnji sistem je ekstremna. Ne dopušča niti najmanjše možnosti da je bilo tudi pred njegovim prihodom na politično sceno kaj narejeno in zanika tudi NOB. Tudi varčevalni ukrepi so tako tempirani da prizadenejo predvsem levo kontinuiteto.
Janša ima največ zaslug za uničevanje slovenskega gospodarstva. V letu 2004do 2008 e zamenjal vse vodilno osebje v podjetjih in ustanovah ,tako obglavil gospodarstvo in administracijo in nastavil svoje politične kadre To t je verjetno glavni vzrok gospodarske krize. Zdaj počenja spet isto.
Izbrisani so janševo politično maslo saj je prav z brenkanjem na nacionalistične strune prebivalcev delal politično kariero.
Bo kdaj odgovarjal za ogromne odškodnine. Ne vem zakaj imamo sploh sodišča in policijo.Za izbrisane je v arhivih popolnoma razvidno kdo je vodil gonjo proti njim in kdo je dal diskriminirana navodila občinam za uveljavljanje državljanstva.

20. september 2012, ob 14:25:08
simonfur

Seveda kaj takega lahko naredi samo Janseva vlada. Pahorjevi, Luksicevi, Jankovicevi, Ropovi kaj takega na kraj pameti ne bi prislo.

20. september 2012, ob 14:08:54
Neznan

Ovce ne pa vojščake.

20. september 2012, ob 13:45:51
Neznan

Lukšič: Janša v medije namešča svoje vojščake »Janša s kadrovskimi menjavami v medijih ruši osnovni okvir, ki ga zahteva svoboda javne besede.«
.-.-

Jasno, zato pa zahteva, da ima še naprej Ščetinca v NS partijskega trobila

20. september 2012, ob 13:41:22
15 komentarjev
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej