Lukšič: Ne smemo si privoščiti španskega scenarija

Stranka SD bo pripravila predloge za večje zaposlovanje mladih. Padec podpre stranki ni dober znak.

Objavljeno
27. maj 2013 13.50
vidic/SD
An. B., notranja politika, Pi. K., Delo.si
An. B., notranja politika, Pi. K., Delo.si

Ljubljana - Na aktualne zadeve v državi se je na novinarski konferenci  odzval predsednik stranke SD Igor Lukšič, ki ocenjuje, da je Slovenija s spremembama ustave - vnosu fiskalnega pravila in referendumske spremembe - z dnevnega reda odstranila dve pomembni temi in se s tem rešila nekaj pritiska, a se hkrati tudi zavezala k spremembi smeri v gospodarstvu.

Glede fiskalnega pravila, ki ga poslanci SD niso podprli, ostale stranke pa, je Lukšič dejal, da zaradi tega ne bo prišlo do novih koalicijskih trenj, saj se o tem ob vstopu v vlado nismo pogovarjali. Lukšič je poudaril, da v tej zadevi stališča ni spreminjala SD, ampak ga je PS.  Dejal je, da zapis Sloveniji ni v čast in da je to »rep politike prejšnje vlade, v kateri so prevladovali konservativci in neoliberalci. «

Na novinarsko vprašanje je predsednik SD komentiral tudi padec javnomnenjske podpore njegovi stranki in dejal, da to zagotovo ni dobro, a da se stranka ne bo zmedla in začela koketirati z nihajočim delom volilnega telesa, temveč bo vztrajno zastopa dosedanja stališča.

Glede pobude stranke SDS o izredni sejo o stanju v pravosodju Lukšič meni, da to ni slaba ideja, saj da je slovensko pravosodje zaspalo in se ni prilagodilo razmeram, »kot da pri nas ni kriminala in korupcije.« Odstopa Zvonka Fišerja in Branka Masleše kljub temu ne zahteva, saj morata o tem premisliti sama. Kot je dejal, nasprotuje političnemu iskanju tarč in se zavzema, da se najprej opredelijo problemi.

Lukšič je dejal, da bo stranka SD do junija pripravila predloge za večje zaposlovanje mladih, saj si ne smemo privoščiti španskega scenarija, kjer je brezposelnih več kot polovica mladih. »To bo prioriteta SD, saj nam sicer trda prede in trenda ne bomo mogli več obrniti.«

Lukšič je spomnil tudi na delo njihove evropske poslanke Mojce Kleve, ki je skozi evropski parlament spravila zakon o omejevanju davčnih oaz. Dejal je, da ima evropski svet do tega» pišmevritičen odnos«.

Sicer pa bo, kot je napovedal Lukšič, stranka v sredo v Cankarjevem domu obeležila dvajsetletnico delovanja, kjer bodo častne plakete podelili med drugim Radu Bohincu in Janezu Kocjančiču.

Lukšič je ocenil tudi, da sindikati ne ločijo med različnimi parlamentarnimi strankami in med njimi ne iščejo nobenih zaveznikov, a po njegovem mnenju bi bilo prav, da ugotovijo, da imajo v SD močnega zaveznika.