Lukšič za ostrejšo politiko opozicije

Novoizvoljeni predsednik SD se je v tej vlogi prvič sestal s svojo poslansko skupino.

Objavljeno
05. junij 2012 12.35
K. V., Delo.si
K. V., Delo.si
Ljubljana - Novoizvoljeni predsednik SD Igor Lukšič se je v tej vlogi prvič sestal s svojo poslansko skupino, piše STA. Lukšič, ki je že napovedal ostrejši odnos do vlade, je danes ocenil, da se poslanska skupina ne bo bolj radikalizirala zgolj zato, ker je on prevzel vodenje SD. »Ravnali bomo v skladu s svojo odgovornostjo in se bolj postavili kot opozicija,« je dejal.

Kot je Lukšič novinarjem povedal pred srečanjem s poslanci stranke, sta se z vodjem poslanske skupine Jankom Vebrom dogovorila, da bo delo poslanske skupine »normalno potekalo naprej«. Lukšič je spomnil, da je določeno obdobje dela vlade Janeza Janše minilo, vlada pa da je »pokazala svoje barve in svojo kompetenco oz. nekompetenco na kakšnih področjih«. Zato bi po njegovem mnenju SD ostrejšo vlogo do vlade zavzel tudi v primeru, če on ne bi prevzel vodenja stranke.

»Poslanci bodo lahko bolj mirno in bolj zavzeto delali tisto, kar bi tudi sicer, jaz jih bom k temu bolj spodbujal,« je zagotovil.

Lukšič še ni vedel, ali bodo na današnji seji poslanske skupine obravnavali tudi ustavne spremembe, saj to po njegovem mnenju niso zadeve, s katerimi se zelo mudi. Tako danes glede tega zagotovo ne bodo sprejemali nobenih dokončnih stališč.

Novoizvoljeni predsednik SD je sicer že pojasnil, da ima glede predlogov ustavnih sprememb drugačna stališča, kot jih je imel nekdanji predsednik stranke Borut Pahor. Lukšič se zavzema za ostrejše določitve tudi pri ustavnih spremembah referendumske ureditve, o čemer so stranke (z izjemo NSi) že dosegle načelni dogovor, med drugim za določitev 35-odstotnega kvoruma za veljavnost referenduma. Lukšič predlaga višji kvorum, čeprav se je stranka zavzela za okoli 25-odstotnega. Prav tako izpostavlja možnost t.i. zavrnitvenega referenduma.

Toda po njegovih besedah so vse te zadeve še odprte oz. noben dogovor še ni bil dokončen. Kot je dejal, je povedal eno od možnih stališč pri spremembah referendumske ureditve, zato pričakuje, da bodo o njem razpravljali v stranki in da ga bodo v premislek vzeli tudi drugi partnerji. »Ne bomo pa blokirali nobene dobre rešitve za Slovenijo,« je zagotovil.

Lukšič je sicer po izvolitvi za predsednika SD napovedal, da se bo poskušal sestati s predsedniki političnih strank, vendar je danes pojasnil, da se za datum srečanja ni dogovoril še z nikomer.