Mahničevo rožljanje z besedami

Žan Mahnič (SDS) je s sklicem odbora za obrambo otežil delo diplomaciji, ki mora sodbo implementirati.
Objavljeno
13. september 2017 22.08
Zoran Potič
Zoran Potič
Ljubljana – Tiha diplomacija v prostorih državnega zbora ni uspela, odbor za obrambo z edino točko dnevnega reda pripravljenost Slovenske vojske na možne konflikte na meji ob implementaciji arbitražne sodbe se bo danes kljub vsemu sestal. Koalicija napoveduje obstrukcijo.

Po naših informacijah je predsednik državnega zbora Milan Brglez včeraj še zadnjič poskušal prepričati opozicijsko poslansko skupino SDS, naj se odreče sklicu nujne seje odbora za obrambo. A Brglezovo srečanje z vodjo poslanske skupine SDS Jožetom Tankom ni obrodilo sadov.

Mahnič dela v interesu Hrvaške

Ko je predsednik odbora za obrambo Žan Mahnič pred več kot tednom dni sklical odbor, da bi razpravljali, kako so sile Slovenske vojske pripravljene »na možne konflikte ob implementaciji arbitražnega sporazuma«, informacija ni vzbudila večje pozornosti javnosti. So pa nekateri slovenski politiki zastrigli z ušesi, še zlasti tisti, ki so odgovorni za uveljavitev arbitražne sodbe. V zadnjih tednih namreč spremljamo napeto diplomatsko ofenzivo in protiofenzivo o implementaciji arbitražne sodbe pa tudi o tem, ali se bosta premiera obeh držav sešla ali ne.

Kot je znano, je Slovenija na letošnjem Blejskem strateškem forumu sprožila pravo diplomatsko ofenzivo v podporo slovenskim argumentom, da je treba spoštovati mednarodno pravo in s tem arbitražno sodbo. O tem sta se izrekla visoka predstavnica EU za zunanjo politiko Federica Mogherini in podpredsednik evropske komisije Frans Timmermans. Glede na dosedanji potek merjenja moči med Slovenijo in Hrvaško lahko sklepamo, da je bila naša diplomacija uspešnejša in prepričljivejša.

Na drugi strani Hrvaška zavrača implementacijo arbitražne sodbe in izvaja taktiko zavlačevanja in prelaganja odpravljanja mejnih težav v nedoločljivo prihodnost. Kot je v svojem blogu zapisal mednarodni svetovalec za jugovzhodno Evropo Borut Šuklje, se je Hrvaška odločila storiti vse, da ohrani konflikt in ostane v sporu s Slovenijo. Njegova teza je, da se hrvaški premier Andrej Plenković dobro zaveda, da se v EU oblikujeta Evropi dveh hitrosti, kamor Slovenija pospešeno hiti, Hrvaška pa ne. »Zato želi Plenković zadržati Slovenijo na starem dvorišču,« je še dejal Šuklje.

Ocenam, ali je v Mahničevih potezah – in s tem tudi potezah SDS, ki se od potez svojega poslanca ni distancirala, jih kritizirala ali kakor koli komentirala – zaznati škodljivo politiko, se Šuklje, ki smo ga včeraj o tem povprašali, izogiba. »Lahko da gre zgolj za pretirano opozicijsko držo pri temi, ki ima nacionalni pomen. Bolj gre za šume, ki v arbitražni zgodbi povzročajo nepotreben nemir. A kar je relevantno v tej zgodbi, je izjava predsednika vlade Mira Cerarja in politika vlade glede uveljavitve arbitražne sodbe,« je dodal Šuklje.

Obstrukcija koalicije

Cerar je namreč v ponedeljek pozval Mahniča, naj prekliče sejo odbora za obrambo, ker je tema v tem trenutku neprimerna in nepotrebna, češ da je treba arbitražno sodbo o poteku meje implementirati po politični poti. Na premierovo izjavo se je v torek »šokiran« odzval Mahnič, češ da gre za nedopusten pritisk izvršne oblasti na zakonodajno vejo oblasti. Za sklic seje, je dejal Mahnič, se je odločil na podlagi informacij iz vladnih krogov, in sicer, da je Hrvaška začela v vode okoli Umaga pošiljati okrepljene enote obalne straže in specialnih enot. »Glede na izjave Cerarja in Erjavca, da ju mineva potrpljenje, da je bilo dovolj diplomacije in da bo Slovenija po svojih močeh uveljavila arbitražni sporazum, sem se odločil, da sejo skličem in da vlado vprašamo, kakšni so scenariji ob morebitnem konfliktu,« je Mahnič branil sklic odbora za obrambo.

Tem argumentom ne verjame poslanec SD Matjaž Nemec. Če bi obstajale kakršne koli informacije o dogajanju na drugi strani meje, bi bili o tem najprej obveščeni prek sveta za nacionalno varnost ali v komisiji za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb. Se je pa že večkrat izkazalo, je poudaril Nemec, da Mahnič ni kos svoji funkciji. Težave z njim in vodenjem pomembnega odbora so se v preteklosti pojavljale že večkrat.

Član odbora za obrambo Marjan Dolinšek (SMC) je dejal, da je sklic seje na to temo absurden, ker nimajo o čem razpravljati: »Zato je taka seja odbora skrajno nelogična in pomeni zlorabo predsednika odbora. Škoda pa je že tako narejena, saj dobro vemo, da vsa Evropa podrobno spremlja, kaj se dogaja z implementacijo arbitražne sodbe.« Zato so v poslanskih skupinah SMC, SD in Desusa napovedali, da se današnje seje odbora za obrambo ne bodo udeležili.

Domoljubje ali samoljubje?

Pridružujejo se jim tudi v parlamentarni stranki Zavezništvo, ki je sodelovala na nedavnem političnem vrhu slovenske politike, na katerem so stranke dosegle dogovor, da pri temi arbitražne sodbe ne bo samostojnih potez. Nekdanji obrambni minister in član Zavezništva Roman Jakič zato meni, da je SDS očitno vse podredila notranjepolitični kalkulaciji, »njihovo poudarjanje domoljubja pa je treba razumeti kot njihovo politikantsko samoljubje«.