Malo možnosti, da bo komisarka postala Bratuškova

Alenka Bratušek brez podpore ministrov. Nova vlada bi utegnila zamenjati komisarja, ki ga bo imenovala vlada v odhajanju.

Objavljeno
17. julij 2014 16.47
Posodobljeno
17. julij 2014 18.25
Miro Cerar in Alenka Bratušek
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si

Ljubljana - Premierka Alenka Bratušek, ki opravlja tekoče posle, včeraj v Bruslju ni izključila lastnih ambicij za prevzem položaja evropske komisarke, a že danes se je pred sejo vlade nakazalo, da ima za to le malo možnosti.

Stranki odhajajoče vlade, ki imata ministre v vladi Alenke Bratušek, DL in SD, menita predvsem, da se mora o kandidatu najti širši konsenz s strankami, ki bodo sestavljale novo vlado. Notranji minister Gregor Virant (DL) ocenjuje, da je samopredlaganje Bratuškove sicer nehigienično, a bi njeno kandidaturo podprl, če bi jo tudi nova največja stranka SMC. Soglasje zahteva tudi SD.

Milan Brglez, podpredsednik SMC in asistent za mednarodne odnose na FDV, meni, da kandidatura Bratuškove ni primerna: »S strokovnostjo se ni ukvarjala, politične izkušnje pa za to mesto niso pomembne,« je dejal za Radio Slovenija.

Končno odločitev bo sprejela vlada v odhajanju, saj jo mora sporočiti v Bruselj do konca julija. Kljub temu, da še ni znano, kdo bi lahko postal novi komisar, ga bo vlada najverjetneje imenovala prihodnji četrtek na seji vlade.

Če stranka SMC z odločitvijo ne bi bila zadovoljna, bi nova vlada komisarja lahko tudi zamenjala. Brglez je namreč za Radio dejal: »Evropske države so kandidate že menjale. O tem bi nova vlada lahko odločala«.

Med resorji, ki zanimajo Slovenijo, je Bratuškova včeraj v Bruslju predsedniku evropske komisije Jean-Claudu Junckerju izpostavila regionalno politiko, proračun in promet.