Manj donacij, a več za kampanje

Preusmerjanje dotacij k TRS, LDS in SNS, prepoved daril pravnih oseb in prelivanje denarja iz DZ.

Objavljeno
06. november 2013 22.21
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika

Ljubljana – Koalicija je v odboru za notranjo politiko vztrajala pri prepovedi donacij pravnih oseb strankam in kandidatom ter pri drugačni mesečni delitvi proračunskega denarja strankam. Složno s SDS pa je izglasovala, da bi milijon evrov za pomoč poslancem na leto preusmerili na račune strank.

Največji zapleti so nastali ob predlogu, da bi slabega četrt milijona evrov za mesečne dotacije delili bolj v prid manjših strank. Koalicija je odboru za notranjo politiko predlagala črtanje predloga vlade, ki bi za PS in SDS pomenil za 6676 in 5850 evrov manj iz proračuna vsak mesec. A so si tik pred sejo premislili in bo pred poslanci, ki bodo konec meseca odločali o spremembah zakonov o političnih strankah in kampanjah, ostala rešitev, da bodo po skoraj tri tisoč evrov več vsak mesec dobile LDS, TRS in SNS.

Notranji minister Gregor Virant je pojasnil, da se je preobrat zgodil zaradi dogovora z opozicijsko NSi, ki bo tako dobila 1700 evrov več na mesec. V odboru je koalicija NSi potrdila še dve dopolnili: da bodo mesečne dotacije strankam obvezno morale deliti tudi vse občine in da bodo strankam ob bankah in hranilnicah denar lahko (neomejeno) posojali posamezniki.

Predlog SDS ni bil upoštevan

SDS koalicije v odboru ni prepričala, da bi umaknila prepoved donacij pravnih oseb strankam in kandidatom. Prepovedi je zaradi ustavne spornosti nasprotovala tudi pravna služba državnega zbora, ki je opozorila, da bo diskriminirala nove ali majhne stranke, ki si kampanj ne bodo mogle plačati s proračunskim denarjem, je pa tudi v nasprotju s priporočili Greca o uravnoteženoti državnega in zasebnega financiranja strank. V Sloveniji stranke že zdaj veliko večino denarja dobijo iz proračuna, delež bo zaradi prepovedi še večji.

A SDS je ponudila le rešitev, da bi stranke ta denar kot doslej zbirale na netransparenten način, čemur je pravna služba tudi nasprotovala in njihov predlog je večina zavrnila.

So pa poslanci koalicije in opozicijske SDS složno glasovali za dopolnilo, da bi poslanske skupine poslej na leto lahko dober milijon evrov, ki ga prejemajo za pomoč poslancem, nakazale svojim strankam, ki ga bodo lahko porabile tudi za plačilo volilnih kampanj, kar bo nekajkrat nadomestilo izgubljeno zaradi prepovedi daril pravnih oseb.