Markeževa in Križanič ne prosita za poslanski nadomestili

Nadomestila: Župevčeva ob pravico, Bevk, Jerajeva, Pukšič, Grill in Černač še ne. Setnikar Cankar se ji je odrekla.

Objavljeno
24. maj 2015 20.46
mdr_dz
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika

Ljubljana – Še pred kratkim nadomestni poslanec Franc Križanič (SD), poslanka in kratek čas ministrica Klavdija Markež (SMC) ter bivša ministrica Stanislava Setnikar Cankar do zdaj niso zahtevali nadomestil plač, ker so izgubili sedeže v državnem zboru ali vladi.

Ker so roki za te zahteve že mimo, bo od državne blagajne do avgusta »pomoč« dobivalo največ pet nekdanjih poslancev, ki so bili v državni zbor izvoljeni najmanj trikrat. V začetku meseca so nadomestilo v bruto zneskih dobili: Samo Bevk (SD) 3777 evrov, Alenka Jeraj (SDS) 3619, Franc Pukšič (SLS) 3524, Ivan Grill (SDS) 3258 in Zvonko Černač (SDS) 2720 evrov. Bevk in Pukšič sta bila za poslanca izvoljena petkrat, Černač, Grill in Jerajeva trikrat. Število je v primerjavi z obdobji po volitvah v preteklosti zelo nizko zaradi reforme pravic bivših politikov iz leta 2012. Po volitvah poslancev leta 2008 je nadomestila leto dni po volitvah dobivalo 24 poslancev in vrsta ministrov. Med njimi tudi nekdanji minister v prvi Janševi vladi Gregor Virant, ki je v letu dni dobil 66.175 evrov nadomestila, v istem času pa še za 95.252 evrov honorarjev.

Kot predsednik zbora je Virant tri leta pozneje vodil projekt zmanjšanja pravic bivših politikov, ki jih je oskubilo nekaj novih pravil. Najpomembnejše novosti so bile, da poslanci, ki so bili izvoljeni le enkrat, nadomestilo dobijo za največ pol leta, pa še to ne avtomatično: zanj morajo zaprositi. Nadomestilo tudi ni več enako poslanski plači: politik po novem dobi štiri petine svoje zadnje plače.

Zadnja bi nadomestilo letos lahko dobila Klavdija Markež (SMC), ki je takoj po izvolitvi odstopila kot ministrica za šolstvo, ker je prepisovala magistrsko nalogo; odrekla se je tudi poslanskemu sedežu. Kot ministrica, ker dela ni opravljala vsaj pol leta, nadomestila nikakor ne bi dobila, bi ga pa lahko kot poslanka. A zanj Markeževa, kot je povedal predsednik mandatno-volilne komisije Mitja Horvat (SMC), ni zaprosila.

Nekdanji poslanci brez dodatnih zaslužkov

Nadomestilu se je odrekla tudi prejšnja ministrica Stanislava Setnikar Cankar, ki je odstopila, ko so bili objavljeni podatki o 636.000 evrih iz honorarjev, ki jih je poleg plače dobila v 12 letih. Prošnje za nadomestilo ni poslal niti do pred kratkim nadomestni poslanec Franc Križanič (SD), ki je sedež izgubil, ko je državni zbor odstavil obrambnega ministra Janka Vebra. Je pa Križanič nadomestilo, po stari ureditvi, kot bivši finančni minister dobival pred tremi leti. Njegov naslednik Janez Šušteršič, ki je pripravil pomembne reforme, se je nadomestilu odrekel, namesto tega se je za krajši čas prijavil na zavod za zaposlovanje.

Po volitvah lani julija je pravico do nadomestila dobilo 34 poslancev. Ta mesec je bilo 3529 evrov nadomestila zadnjič izplačano Meliti Župevc, ki je bila za poslanko izvoljena dvakrat: za SD leta 2008 v Trbovljah, volilo jo je 34,81 odstotka volivcev, leta 2011 pa za PS v okraju Ljubljana Moste - Polje 57,16 odstotka, kar je bil najboljši rezultat volitev. Na lanskih volitvah je za Župevčevo v okraju Moste - Polje glasovalo 10,78 odstotka volivcev, a PS ni dosegla štiriodstotnega praga. Ena od novosti, ki jih je prinesla »Virantova« reforma pravic bivših politikov, je določba, da morajo ti med prejemanjem nadomestil prijavljati dodatne zaslužke, denimo honorarje, zanje pa se jim znižajo nadomestila. Predsednik mandatno-volilne komisije Horvat je povedal, da zadnje čase primerov, ko bi bivši politiki prijavili dodatne zaslužke, ni bilo.