Matić: Cerar je izbral najmanj slabo možnost

Premier je odločitev o tem, da ne sprejme odstopa finančnega ministra Dušana Mramorja danes pojasnil tudi svoji poslanski skupini.

Objavljeno
19. januar 2016 16.42
Ma. F.
Ma. F.

Ljubljana - Poslanec SMC Dragan Matić meni, da je premier Miro Cerar glede ministra Dušana Mramorja izbral najmanj slabo možnost, ki je v korist države, o čemer tudi v poslanski skupini ni pomislekov. Matič se je izrekel še o možni rekonstrukciji vlade in menil, da ni nujno, da se premier zanjo odloči »jutri«, a bo o tem verjetno moral presoditi na daljši rok, piše STA.

Dejstvo je, da Mramor dela dobro, da so rezultati vidni v vseh bilancah, zato je še toliko bolj pomembno, da ostane v ministrski ekipi, ker je zelo koristen za Slovenijo, je povedal Matić.

Sicer verjame, da predsednik vlade ob ponujenem Mramorjevem odstopu ni imel lahkega dela in da nobena možnost, ki jo je imel, ni bila dobra. A je izbral najmanj slabo, ki je v največjo korist državljanov, je prepričan.

Prvak SD Dejan Židan je danes vnovič spomnil na odgovornost premierja, ki ni sprejel Mramorjevega odstopa. Kaj meni glede te odločitve, bo premierju, kot pravi, povedal na štiri oči. Mramor ima sicer po Židanovih ocenah pokazati marsikaj uspešnega, a številke, s katerimi se vlada pogosto pohvali, niso le njena zasluga, piše STA.

ZL: Cerarjevo ravnanje pričakovano, ni pa sprejemljivo

»Razlogi, ki jih predsednik vlade navaja za svojo odločitev, so nesprejemljivi. Mramor nikakor ni dokazal, da je nezakonita izplačila dodatkov odredil v dobri veri, da je zakonita. Vsa znana dejstva, predvsem pa izjava tedanje vodje kadrovske službe, kažejo, da jih je odredil kljub opozorilom pravne službe in da pravnega mnenja, na katerega se je skliceval, ni bilo,« so v sporočilu za javnost zapisali v poslanski skupini Združena levica. Celo če bi obstajali vsebinski razlogi za dodelitev dodatka, menijo, da bi moral Mramor pridobiti soglasje rektorja univerze: »za to ni treba pravnega mnenja, dovolj je, da prebereš zakon.«

Menda napoveduje, da bo vrnil celoten znesek nezakonito prejetih dodatkov, a še pred par dnevi je hotel z zvijačno uporabo zakonske varovalke, ki je bila namenjena za tiste javne uslužbence, ki so previsoke prejemke prejeli zaradi napake delodajalca, vrniti le 3.700 od domnevno prejetij 45.000 evrov. Sicer pa vse do danes ni razkril, koliko dodatka je sploh prejel, so še zapisali v ZL.

ŠOU v Ljubljani zahteva vračilo vseh dodatkov

»Medtem ko Komisija za preprečevanje korupcije vodi postopek proti odgovornim na fakultetah, postaja jasno, da smo največji poraženci afere ravno študentje, ki bomo - kot ničkolikokrat prej - zopet potegnili najkrajšo,« so zapisali na ŠOU v Ljubljani, kjer opozarjajo, da tovrstne afere in sprenevedanje odgovornih krnijo ugled univerze ter znižujejo kvaliteto študija, ki jo zahtevajo in zaslužijo študentje. »Prav tako vse prejemnike pozivamo, da vrnejo ves pridobljeni denar, ki bi moral biti namenjen zagotavljanju kvalitetnega visokega šolstva.«