Medvoški SMC brez vodstva

Ker izvršni odbor ni izključil kritične svetnice Alenke Žavbi Kunaver, so predsednica in podpredsednika izstopili.

Objavljeno
18. marec 2016 20.36
Marjana Hanc, Z. P.
Marjana Hanc, Z. P.
Medvode – V medvoškem odboru SMC so bili veliki pretresi: s funkcij in iz stranke SMC so izstopili predsednica Karin Elena Sanchez in tudi oba podpredsednika Ivo Rep in Mladen Dudek.

Karin Elena Sanchez je pojasnila, da so vzroki za odstop in izstop zelo kompleksni. Po enem letu in pol je skupaj s kolegoma spoznala, »da mečemo v prazno svojo dobro energijo, poštenost, znanje, zaupanje ... in da bomo dobra dela, ki smo jih delali tudi prej, in svoje vrednote lahko uresničili le v okolju, ki vrednote ne samo navaja, ampak jih živi skozi svoja dejanja in ljudi. Tega v SMC nismo našli.«

Svojo plat zgodbe o razkolu v lokalnem odboru ima tudi Alenka Žavbi Kunaver, ki je skupaj z Luko Kajtno in Iztokom Krasnikom občinska svetnica SMC. Zaradi neaktivnosti lokalnega odbora oziroma različnih pogledov, kako deluje stranka na lokalni ravni, je, kot je dejala, oktobra lani odstopila kot sekretarka. »Prejšnji mesec, februarja, po objavi pogovora z mano v lokalnem časopisu Sotočje, v katerem sem bila kritična do rezultatov dela župana Nejca Smoleta, pa je več članov SMC predlagalo centrali v Ljubljani, naj me izključijo iz stranke. Očitali so mi neetično delovanje, samovoljnost, kršenje vrednot SMC, žaljenje svetnikov ... Izvršni odbor SMC je na nedavni seji ugotovil, da ni podlage za obtožbe in da je moje delovanje povsem korektno. To, da opozoriš na neaktivnost vodstva lokalnega odbora, vsekakor ni neetično, ampak moja dolžnost. Svetniška skupina, ki jo vodim, deluje vse od začetka aktivno in povezano, dali smo tudi več pobud, predlogov in stališč,« je dejala. Vodenje medvoškega odbora SMC je včeraj kot v. d. prevzel Luka Kajtna, v. d. podpredsednice pa je postala Ingrid Pristavec.

Tudi SDS čisti lokalne odbore

Turbulentne čase na lokalni ravni imajo tudi v SDS. Po nekaj odmevnih izstopih ali izključitvah v centrali (Vera Ban, Dragutin Mate, Dimitrij Rupel) so se odločili narediti »red« v Izoli, kjer so kar z ukazom strankinega vrha razpustili občinski odbor in začeli postopke za izbor novega vodstva v občini. V začetku marca je na drugem koncu Slovenije v Radečah odstopilo celotno vodstvo lokalnega odbora SDS, iz stranke pa je izstopila celo tudi nekdanja poslanka SDS Damjana Petavar Dobovšek.