Meršolovo diplomsko delo pod drobnogledom

Očitki poslancu Mitji Meršolu (Pozitivna Slovenija), da je za diplomo oddal slabo opremljen prepis svoje knjige.

Objavljeno
27. marec 2012 10.27
K. V., Delo.si
K. V., Delo.si
Ljubljana - Diploma poslanca Pozitivne Slovenije Mitje Meršola je z izjemo nekaj strani dobesedni prepis njegove knjige Američani kar tako, ki jo je izdal eno leto prej. Kot poročata revija Reporter in Kanal A v diplomi sicer obveznega kazala ni, seznam literature pa obsega devet virov. Meršol je za STA poudaril, da slednje ni nič nenavadnega.

Meršol je diplomiral leta 1997 na Fakulteti za družbene vede (FDV) v Ljubljani - 21 let potem, ko je v tretjem letniku študij prekinil.

Da je diplomska naloga prepis knjige, izdane leto pred diplomo, je po poročanju Kanala A očitno že pri predgovoru, ki sta tako v knjigi kot diplomi popolnoma enaka. Ujemajo se tudi številke strani, naslovi in karikature.

Na Univerzi v Ljubljani za pojasnilo za STA, ali bi bila lahko diploma kakor koli sporna, zvečer več niso bili dosegljivi. Po poročanju Kanala A za pojasnila že ves dan ni dosegljiva Meršolova mentorica Manca Košir.

Meršolu samemu se sicer dejstvo, da je diploma prepis knjige, ne zdi sporno, saj gre, kot pravi, za njegovo lastno knjigo. »Poglejte samo, koliko diplomantov je že napisalo knjigo in šlo z njo na diplomo,« je dejal za STA. Ob tem je še dodal, da sta oba profesorja, mentorja pri diplomski nalogi, za knjigo vedela. Eden izmed njiju naj bi mu na zagovoru postavljal vprašanja iz knjige.

Prodekan FDV za stike z javnostmi Klement Podnar je za Reporter sporočil, da je Meršol diplomo opravljal pod istimi pogoji kot vsi drugi diplomanti njihove fakultete, do pristopa k diplomi pa je opravil vse zahtevane izpite. Prvič je bil na fakulteto vpisan v študijskem letu 1967/68, drugi letnik je opravljal v študijskem letu 1968/69, tretji letnik pa v študijskem letu 1975/76. Ker je bil nazadnje vpisan v tretji letnik v študijskem letu 1975/76, je leta 1995 oddal prošnjo za nadaljevanje študija. Izdan mu je bil sklep o pogojih za nadaljevanje študija oziroma vpis v četrti letnik. Po prošnji za nadaljevanje oziroma dokončanje študija leta 1996 in izpolnjenih pogojih se mu je dovolil vpis v 4. letnik v študijskem letu 1996/97. 29. maja 1997 je nato tudi diplomiral, je pojasnil.