Mesec znova za predsednika socialistov

Razplet dopisnega glasovanja menda v korist ikone stranke Luke Mesca.

Objavljeno
22. julij 2016 18.12
Luka Mesec, Združena levica Ljubljan 12.5.2016 [luka mesec ZD]
Zoran Potič
Zoran Potič
Ljubjana – Na dopisnih volitvah v organe Iniciative za demokratični socializem (IDS), ki je jedrna stranka v koaliciji Združene levice, je po neuradnih informacijah zmagala Meščeva linija, zato ne preseneča informacija, da se bo vodja ZL Luka Mesec znova potegoval za koordinatorja IDS.

V IDS so na začetku dopisnega glasovanja 6. julija sporočili, da bo lahko članstvo stranke glasovalo teden dni, uradni rezultati pa bodo znani 25. julija. V stranki podatkov, kako so se razpletle volitve v svet stranke (osrednji organ), nadzorni odbor in disciplinsko komisijo, ne razkrivajo. Pomen volitev v organe te stranke je izjemno pomemben, saj je od razpleta odvisno, kako se bo v prihodnje razvijala Združena levica, ki je pred dvema letoma dosegla izjemno dober volilni rezultat, ko je osvojila šest poslanskih mandatov – ravno toliko kot Socialni demokrati. Združena levica formalno ni stranka, ampak koalicija treh strank (IDS, TRS, DSD) in četrte skupine, ki predstavlja civilnodružbeno gibanje. Zaradi dobrega rezultata na parlamentarnih volitvah so se vse tri politične skupine odločile, da zaženejo transformacijo vseh silnic predstavnikov »skrajne« levice pod okrilje ene stranke oziroma pod blagovno znamko Združena levica.

Približno 800 članov

Medtem ko v TRS in DSD (ta je celo spremenila ime in si dodala kratico ZL) nimajo nikakršnih težav z zlitjem v enotno stranko, se je začelo lomiti v IDS, ki je v koaliciji teh treh strank kadrovsko najvitalnejša in ideološko najbolj izdelana. Na splošno lahko rečemo, da sta se v IDS oblikovala dva tabora – frakcija centralistov, ki se je zbrala okoli Luke Mesca, ki zagovarja zlitje stranke v ZL, ter drugi tabor, ki bi mu lahko rekli tudi frakcija avtonomistov, ker ne pristajajo na utopitev socialistične ideje, kakršno zagovarjajo v IDS, v konglomeratu nezanesljivih partnerjev. Zaradi tega konflikta je tudi propadel aprilski kongres IDS v Krškem, ki so ga bili prisiljeni prekiniti, saj je grozilo, da bo centralistični tabor poražen. Priprave na dopisno glasovanje so bile dolgotrajne, ker so se v IDS stežka dogovarjali o čemerkoli, v ozadju se je dogajalo marsikaj, kot smo lahko izvedeli iz objavljene komunikacije članstva stranke, saj so člani kadrovske komisije opozarjali na nenavaden interes vpisovanja novih članov v IDS pred volitvami. V IDS je po naših podatkih včlanjenih okoli 800 posameznikov.

Centralisti vs. avtonomisti

Po statutu stranke imajo vsi pravico glasovati, ali na kongresu ali na dopisni način, po naših podatkih pa je tokrat glasovalo približno 450 članov IDS. Ključni organ je 20-članski svet stranke, ki sprejema usmeritve delovanja stranke in iz svojih vrst izbere izvršni odbor in koordinatorja stranke (je ekvivalent predsedniku stranke). Po naših podatkih je razmerje v svetu stranke med centralisti in avtonomisti 13 proti 7, zato ne preseneča, da se Mesec podaja v naprej dobljeno bitko in bo znova kandidiral za koordinatorja stranke.

Veliko vprašanje pred IDS je, ali pomeni takšen razplet tudi že konec notranjih konfliktov. Po informacijah, ki prihajajo iz stranke, je to malo verjetno, saj IDS še ni sprejela ključne odločitve, ali se bodo začeli pogajati s partnerji v ZL o zlitju v eno stranko. O tem bodo verjetno odločali na jesenskem kongresu, več naj bi bilo znanega zatem, ko se bo sestal novi svet IDS.